2024 21 rugsėjo

Būsimą baleto primarijų auginanti Asta: „Išleisti vaiką iš namų, kaip mamai, buvo labai sunku“

By kaunoaleja.lt Rgs21,2024 #receptai

Asta Valionė – viena iš kulinarės Ilonos Juciūtės sekėjų, kuri šį šeštadienį atvyks į „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Skanus gyvenimą“ eterį. Ji – dviejų berniukų mama, tačiau namuose dažnai būna viena: vyras komandiruotėje, vyriausias sūnus studijuoja, o jaunėlis – mokosi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje baleto meno. „Supratau, kad mes vaikus auginam ne sau, o pasauliui“, – sako Asta pripažindama, kad išleidžiant vaikus neišvengė nei ašarų, nei jaudulio.

Šeštadienio rytais „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovus nuo šiol žadina nauja kulinarinė laida „Skanus gyvenimas“, kurioje žinoma kulinarė, receptų knygų autorė ir tinklaraštininkė Ilona Juciūtė pas save į svečius pasikvies įdomius Lietuvos žmones, kurie vertina gerą maistą bei jaukius pokalbius. Šįkart jos laukia susitikimas su viena iš savo sekėjų – Asta Valione, kuri vis pakomentuodavo Ilonos įrašus, vis parašydavo jai žinučių, o galiausiai pasiūlė susitikti, prasitardama, kad nori įteikti dovaną.

„Tai buvo pati nuostabiausia patirtis mano gyvenime, už kurią esu be galo dėkinga, nes tuo metu man to labai reikėjo“, – gražiais prisiminimais laidoje dalinsis Ilona.

Taip dviejų moterų draugystė greitai užsimezgė, o ją suartino ir meilė skaniam maistui. Paklausta, kuo norėtų būti pavaišinta, Asta nesvarstė, aiškiai išsakydama, kad nori silkės, tačiau Ilona, užsukusi į centrinį Kauno turgų, nusprendė įprastus silkės ruošimo variantus patobulinti ir pagaminti vasariškai gaivų patiekalą.

„Man maistas yra meilės kalba, o kai gamini iš meilės, atrodo, kad gaunasi daug skaniau. Šią mintį išsigryninau, kai išleidau vaikus. Kuomet jie grįžta, supratau tas mamas, kurios vaikams prideda maisto, produktų, daržovių. Norėjau, kad vaikai, kai jiems bus liūdna, atsidarys maisto dėžutes ir užuos mamos maistą, jaustųsi namuose. Todėl dar į tas dėžutes kartais įdėdavau raštelius, primenančius, kad visuomet esu šalia jų“, – laidoje pasakos moteris.

Kėdainiuose gyvenančios Astos sūnus Rapolas – M. K. Čiurlionio menų mokykloje mokosi baleto meno, tačiau išleisti vaiką siekti savosios svajonės, jai, kaip mamai, buvo tikrai nelengva. Taip pat, kaip ir susitaikyti su tyla, kuri užklupo namuose moteriai juose likus vienai.

„Rapolas pirmoje klasėje, bežiūrėdamas televizorių, pasakė, kad norėtų šokti baletą. Mokykloje buvo būrelis, į kurį jis nuėjo pasižiūrėti. Trenerės klausiau, kaip praėjo, o ji pasakė, kad Rapolas šoko ir jam sekėsi labai gerai. Paraginti pateikėm stojimus į Čiurlionio mokyklą ir jį priėmė. Tuomet supratau, kad mes vaikus auginam ne sau, o pasauliui. Buvo ašarų, jaudulio, vyras komandiruotėse, kitas sūnus Titas studijuoja, Rapolo nėra, aš viena. Ką dabar daryti? Turėjau du pasirinkimus: arba klykti į pagalvę ir verkti, arba pasimėgauti akimirka ir pasidžiaugti ta vienatve“, – savo patirtimi dalinsis Asta.

Moteris pripažįsta, kad save mylėti išmoko ne iš karto. Laidoje ji atvirai prabils apie asmeninius sunkumus, su kuriais susiduria, kuomet vyras yra išvykęs, mat palaikyti santykius per atstumą – dar vienas išbandymas, prie kurio Astai reikėjo prisitaikyti.

„Ne visada buvo taip, kad mylėjau save. Sunku vienai moteriai išlaikyti moteriškumą, nes kai vyras išvažiuoja, aš namuose tampu vyru. Ne kartą galvoje sukosi mintys apie skyrybas, dabar jau yra lengviau, nes vyras stengiasi  dažniau būti namuose, bet kai jo nėra, ne kartą kaukiau į pagalve. Kartais pamirštu jam pasakyt gražių žodžių, kad pasiilgstu, kad jis yra svarbus. Ir pagaunu save, kad galbūt nevertinu to, ką turiu. Jis išvažiavęs ne šiaip sau. Jis išvažiavęs, kad mes likę trise namuose gerai gyventume. Jisai daro dėl mūsų, o aš dar priekaištauju. Tai negerai“, – itin jautriai prabils laidos herojė.

BULVIŲ SALOTOS SU SILKE

Reikės:

600 g virtų bulvių

300 g apvirtų šparaginių pupelių

4 kietai virtų kiaušinių

3 silkės filė juostelių

1 v. š. sviesto

1 mėlynojo svogūno

Kelių šaukštų raudonų ikrų

Žalumynų

Prieskonių salotoms

Padažui:

0,5 st. aliejaus

1 v. š. grūdėtų garstyčių

1 citrinos

1 a. š. medaus

Padažui sumaišykite aliejų, grūdėtas garstyčias, citrinos sultis, medų ir įtarkuokite šiek tiek citrinos žievelės.

Bulves supjaustykite skiltelėmis, šparagines pupeles susmulkinkite. Bulves apkepkite į įkaitintą keptuvę įpilus šlakelį aliejaus ir įdėjus šaukštą sviesto. Pagardinkite prieskoniais ir atidėkite į šalį. Toje pačioje keptuvėje apkepkite šparagines pupeles, kol šiek tiek apskrus. Į didelę lėkštę dėkite apkeptas bulves, šparagines pupeles, pjaustytą silkę, kiaušinius ir svogūną, supjaustytą žiedais. Sudėkite raudonus ikrus, papuoškite žalumynais. Patiekite su paruoštu padažu.

CHIA PUDINGAS SU JOGURTU

Reikės:

250 g jogurto „Dobilas“

6 v. š. chia sėklų

250 ml Žemaitijos pieno

2 v. š. klevų sirupo

1st. šilauogių

Chia sėklas sumaišykite su pienu. Maišykite apie 1 minutę, kol sėklos pradės brinkti. Tada į chia sėklas įmaišykite jogurtą, šilauoges ir klevų sirupą. Gerai permaišykite, kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Mišinį palikite porai valandų, kad chia sėklos pilnai išbrinktų ir pudingas sutirštėtų. Kai pudingas išbrinks, sudėkite jį į stiklines ar indelius ir per naktį padėkite į šaldytuvą. Prieš patiekdami papuoškite uogomis arba kitais mėgstamais priedais.

„Skanus gyvenimas“ – nauja kulinarinė pokalbių laida su Ilona Juciute jau šį šeštadienį, 10 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *