2024 18 spalio

Vytauto Didžiojo universitetas išrinktas būsimo MIT MISTI programos konsorciumo Lietuvoje koordinatoriumi

By kaunoaleja.lt Spa17,2024 #VDU

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) – išrinktas Lietuvos konsorciumo, dalyvausiančio lyderiaujančio pasaulyje Masačusetso technologijos instituto (MIT) tarptautinių mokslo ir technologijų iniciatyvų (MISTI) programoje, koordinatoriumi. Šis sprendimas priimtas balsuojant būsimo konsorciumo nariams – viešojo ir privačiojo sektorių organizacijoms, aukštojo mokslo institucijoms bei verslo atstovams, siekiantiems prisijungti prie šios prestižinės tarptautinės programos.

Įgyvendino vieną svarbiausių susitarimų

Konsorciumo įsteigimas buvo vienas iš pagrindinių Lietuvos mokslo tarybos (LMT) inicijuoto susitarimo, pasirašyto spalio 9-ąją, punktų. Šis susitarimas tarp valstybinio, verslo sektoriaus ir mokslo institucijų oficialiai įtvirtino Lietuvos siekį tapti pilnateise MIT MISTI programos nare.

Būsimo konsorciumo, kurio koordinatoriumi tapo VDU, tikslas – užtikrinti sklandžią ir efektyvią MIT MISTI Lithuania programos veiklą Lietuvoje. Pasirašius susitarimą su šiuo JAV, Bostone, įsikūrusiu universitetu, VDU bus atsakingas už bendradarbiavimo su MIT organizavimą, projektų ir iniciatyvų koordinavimą, komunikacijos su pasaulinio lygio mokslininkais inicijavimą, finansinių išteklių valdymą ir atstovavimą konsorciumo narių interesams. Ši veikla apimtų mokslinių tyrimų, inovacijų ir technologijų projektus, studentų bei mokslininkų mainų programas bei kitas bendras iniciatyvas.

„Džiaugiamės galėdami koordinuoti Lietuvos konsorciumą MIT MISTI Lithuania programoje. Tai – svarbus žingsnis, siekiant stiprinti Lietuvos mokslo ir inovacijų ekosistemą bei tarptautinį bendradarbiavimą. Lietuva jau yra įsitraukusi į bendradarbiavimą su CERN ir Europos kosmoso agentūra, o tapimas MIT MISTI programos dalimi – žingsnis į patį mokslo, technologijų ir inovacijų branduolį, atveriantis naujas ir dar didesnes galimybes mūsų mokslininkams, studentams ir verslo atstovams. Bendradarbiavimas su tokiu pasaulinio lygio universitetu, kurio absolventai yra įkūrę daugiau nei 30 000 aktyvių įmonių ir generuoja 4,6 trilijono JAV dolerių metinių pajamų, kas yra septinta pagal dydį pasaulio ekonomika, prisidėtų prie inovatyvių technologijų kūrimo, mokslinių tyrimų skatinimo ir Lietuvos pozicijų mokslo ir inovacijų srityse stiprinimo. Šis naujas vaidmuo yra ypatingai simboliškas ir VDU, kuris buvo atkurtas dėl pasaulio lietuvių pastangų ir šalies bendruomenės indėlio. Tikimės, kad ši partnerystė atvers naujas galimybes mūsų universitetui ir visai Lietuvai”, – teigė VDU rektorius prof. Juozas Augutis. 

Įgyvendins Lietuvai aktualius projektus 

Lietuva, tapusi MIT MISTI programos nare, įgis galimybę prisijungti prie tarptautinės mokslo ir technologijų bendruomenės bei stiprinti šias šalies pozicijas pasauliniu lygiu. Konsorciumo nariai įsipareigotų bendrai surinkti kasmetinį 300 tūkst. JAV dolerių narystės mokestį, kuris bus tiesiogiai skirtas Lietuvos mokslo, inovacijų ir technologijų ekosistemos stiprinimui: nuo bendrų tyrimų, strategijų, mokslo projektų, mokymų iki verslo, mokslininkų ir studentų įvairių iniciatyvų ar technologijų plėtros. Konsorciumas taps strateginiu Lietuvos mokslo ir inovacijų plėtros įrankiu, užtikrinančiu šalies dalyvavimą globaliuose technologijų ir mokslinių tyrimų procesuose.

Konsorciumo ateities planuose – kurti papildomas MIT MISTI paprogrames, pritaikytas Lietuvos specifiniams poreikiams, tokiems kaip biotechnologijos, lazerių technologijos ar tvarioji energetika ir kt. VDU, kaip konsorciumo koordinatorius, sieks užtikrinti šių projektų įgyvendinimą ir plėtrą tiek šalies viduje, tiek tarptautiniu mastu.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *