2024 16 rugsėjo

„Lietuvos talentai“ nugalėtoja Vaida Urbikė taps mama – pirmagimis į pasaulį atkeliaus ypatingu laikotarpiu

„Lietuvos talentai“ nugalėtoja, pole šokių trenerė Vaida Urbikė su vyru, videografu Mindaugu išgyvena ypatingą laikotarpį – pora laukiasi pirmagimio.

Būsima mama sportuoti ketina iki tol, kol gerai jausis. Aktyvi kaunietė ne tik šoka pati, bet ir veda treniruotes. Pokyčių laikotarpiu, pasak V. Urbikės, svarbu kūnui duoti krūvį, prie kurio jis įpratęs, tik reikėtų vengti tam tikrų pratimų. Pašnekovė įsitikinusi – būsimoms mamoms yra itin aktualios mankštos baseine bei kineziterapeutų pagalba.

„Rugsėjo 8 d. pasaulis mini kineziterapijos dieną. Man, kaip sporto žmogui, norisi kalbėti apie šios specialybės svarbą ne tik nėštumo metu, bet ir kasdien. Kineziterapija padeda ne mažinti skausmą, gerinti judesių kontrolę, stiprinti raumenis, skatinti fizinį aktyvumą“, – sako pašnekovė.

Tuo laiku – daugiau gimtadienių

Vaida ir Mindaugas vienas kitam „taip“ ištarė 2023 m. liepą. Vestuvių metines atšventusi pora  atvira – vaikelis buvo planuotas, todėl žinia apie ateinančią gyvybę buvo džiaugsmingai sutikta.

Sunkesniu būsimai mamai tapo pirmasis nėštumo trimestras: sportiškai moteriai trūko jėgų ir energijos, ją dažnokai pykino, norėjosi miegoti. Tačiau dabar viskas susitvarkė bei grįžo į įprastą ritmą.

„Sunkiau sportuoti, kai svoris auga. Treniruočių tempas tapo lėtesnis, darau daugiau pertraukų, atsargiau renkuosi pratimus. Akivaizdu, kad netrukus kineziterapijos baseine poreikis tik dar labiau išaugs“, – sako V. Urbikė.

Ji jau žino, kad laukiasi sūnaus. Kol kas būsimi tėveliai mažyliui nėra išrinkę vardo.

„Nuolat esu moteriškoje aplinkoje, todėl mergaitiškų vardų variantų žinau nemažai. O man berniukų vardų… trūkumas, – šypsosi Vaida, – Bet dar turime laiko. Neabejoju, kad vaikelis savo vardą atsineš“.

Urbikų pirmagimis pasaulį turėtų išvysti Kalėdų laikotarpiu, bet gimtadieniai ypatingomis datomis kaunietei nėra naujiena: jos sesė progą mini sausio 2 d., o tėtis – sausio 13 d.  

Pasiruoš sugrįžti

Vaida pole pasirodymais susidomėjo dar besimokydama mokykloje bei kartu su sese Eglina stebėdama juos per televizorių. Vyresnėlė pirmoji ėmė mokytis šio sporto, kai išvažiavo studijuoti į Kauną. Ten susirado specialistus, kurie padėjo jai tobulėti. Vėliau prie Eglinos prisijungė ir Vaida.

„Išsyk pajutau, kad tai  – mano“, – sako kartu su sese Lietuvos oro ir pole sporto federaciją įsteigusi bei nuosavą treniruočių klubą turinti talentinga moteris.

Vaida ne tik pole meno moko kitus, bet dalyvauja bei kitus ruošia varžyboms.

„Sportuosiu, kol galėsiu ir grįšiu, kai tik galėsiu“, – tikisi 25 – ąją nėštumo savaitę skaičiuojanti „Lietuvos talentų“ nugalėtoja, vis dažniau užsuksianti į nėščiųjų treniruotes „Aušra SPA“ baseine.

Jo darbuotojas, kineziterapijos studijas baigęs Dovydas Šlevas sako, jog užsiėmimai vandenyje svarbūs ir sportiškoms, ir niekada to nedariusioms būsimoms mamytėms.

Anot specialisto, kineziterapija baseine nėštumo metu yra puikus būdas palaikyti fizinę sveikatą ir gerą savijautą. Vanduo mažina kūno svorį ir spaudimą sąnariams, todėl sumažėja skausmai ir padidėja judesių laisvė, ypač vėlesniais nėštumo mėnesiais. Užsiėmimai baseine gerina ir kraujotaką bei kvėpavimą, mažina spaudimą stuburui, didina raumenų lankstumą.

„Pasaulinė kineziterapijos diena kasmet minima rugsėjo 8-ąją dieną, siekiant atkreipti dėmesį į jos svarbą sveikatai. Šią dieną organizuoja Pasaulio kineziterapijos federacija, o renginių metu visuomenei pristatomos naujovės ir žinios apie kineziterapijos naudą, siekiant užtikrinti efektyvų judėjimą bei gerą sveikatą“, – primena „Aušra SPA“ baseino darbuotojas.

Didėja aktualumas

Kineziterapija Lietuvoje tampa vis svarbesne sveikatos priežiūros dalimi, ypač reabilitacijos srityje. Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, kasmet reabilitacijos paslaugomis naudojasi daugiau nei 150 tūkst. žmonių, o jos teikiamos ne tik ligoninėse, bet ir poliklinikose bei privačiuose centruose.

Lietuvoje šios srities specialistų skaičius auga, nes didėja poreikis šių paslaugų, ypač dėl senėjančios visuomenės ir vis dažniau diagnozuojamų lėtinių susirgimų.

Pagal 2020 metų duomenis, daugiau nei 30 proc. vyresnių nei 60 metų žmonių Lietuvoje kenčia nuo judėjimo problemų, kurias galima gydyti ar palengvinti kineziterapijos pagalba.

Kineziterapija taip pat yra būtina po sąnarių protezavimo operacijų, kurios Lietuvoje kasmet atliekamos tūkstančiams žmonių.

Kineziterapija yra medicinos sritis, kuri specializuojasi gydant, gerinant ir atkuriant fizinį kūno funkcionavimą. Kineziterapijoje taikomi įvairūs gydymo metodai: pratimai, masažas, manualinė terapija, tempimai, elektrostimuliacija ir kt. Pagrindinis kineziterapijos tikslas – pagerinti žmogaus sveikatą, sumažinti skausmą ir diskomfortą, padėti atkurti judesių amplitudę ir stiprinti raumenis.

„Tai yra ir prevencinė priemonė. Reguliarūs pratimai ir kineziterapijos seansai padeda išvengti traumų, sumažina įvairių raumenų bei sąnarių veiklos sutrikimų riziką“, – sako „Aušra SPA“ baseino atstovas D. Šlevas.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *