2024 16 rugsėjo

Laukinės gamtos fotografė: gyvūnų pasaulyje meilės ir atjautos daugiau, nei tarp žmonių

Nuo rugsėjo 4 dienos LRT TELEVIZIJOJE startuoja unikalaus formato dokumentikos laida „Laukinis Eglės pasaulis”. Joje laukinės gamtos fotografė Eglė Aukštakalnytė-Hansen žiūrovus pakvies kartu apkeliauti įspūdingiausias pasaulio vietas, išvysti rečiausias gyvūnų rūšis, susipažinti su nykstančiomis žmonių gentimis ir išgirsti rizikos, pavojų bei išlikimo įgūdžių pareikalavusias istorijas, nutikusias kitoje objektyvo pusėje.

Aktorė, rašytoja ir fotografė E. Aukštakalnytė-Hansen LRT TELEVIZIJOS eteryje nuo rudens kartu su žiūrovais leisis į unikalių patirčių kupiną kelionę po neregėtą laukinę gamtą. Ne vienoje egzotinėje pasaulio vietoje gyvenusi moteris fotografijos meną atrado Kenijoje, kuomet ją pakerėjo įvairiapusis to krašto safaris. Iš pradžių susidomėjusi masajų genties gyvenimu ir buitimi, ji netrukus pamatė, kaip artimai žmogus yra susijęs su laukine gamta: iš jos mokydamasis, su ja augdamas bei tobulėdamas.

„Esu labai smalsus žmogus, manyje daug vaikiško noro pamatyti, atrasti, pažinti, todėl ši laida bus mano dienoraštis, sukauptas stebint, fotografuojant ir filmuojant laukinius gyvūnus. Vaizdinė medžiaga – įtakingas įrankis, kuris ne tik papasakoja istoriją, bet ir suteikia balsą tiems, kurie nekalba mums suprantama kalba, tačiau gyvena visai šalia mūsų.

Tie gyvūnai turi savo vardus, šeimas, geologinius medžius, jų pasaulyje kartais yra kur kas daugiau žmogiškumo, santykių, meilės ir atjautos, negu tarp žmonių. Ir fotoaparato bei kameros objektyvas tampa rakto skylute, pro kurią suteikiama galimybė to pasaulio kasdienybę išvysti iš labai arti”, – pasakoja fotografė.

„Laukinis Eglės pasaulis” atskleis ekspedicijų į žmogaus nepaliestą gamtą užkulisius. Idėjos sumanytoja atvirauja, kad už žadą atimančių kadrų visuomet pasilieka nuotykių kupinos įkvepiančios istorijos, kurias ji pasiruošusi papasakoti laidos žiūrovams. Už kiekvienos Eglės nuotraukos slypi ilgos pasiruošimo valandos, drąsos pareikalavę iššūkiai bei netikėti susitikimai, tapę antrą kartą neatkartojamomis akimirkomis.

„Žiūrovai matę daug dokumentinių laidų, tačiau ši bus kitokia, nes kaskart pasidalinsiu savo pačios patirtomis istorijomis, kurios praplės ekrane matomų kadrų rėmus. Tam, kad nufotografuotum ar nufilmuotum laukinį gyvūną, reikia labai daug kantrybės, nes jis nėra žmogus, paprašytas nepapozuos. Turi įkelti koją į jo asmeninį pasaulį, prisitaikyti prie ten vyraujančių sąlygų ir surasti būdą, kaip suprasti to gyvūno kalbą.

Todėl laidoje netrūks veiksmo, leisiančio žiūrovams kartu pajusti kelionių nuotykius, adrenaliną, karštį, šaltį, vėją, pavojus. Taip pat, įsijautus į laukinės gamtos fotografo vaidmenį, suprasti, ką reiškia išvykti į ekspediciją Arktyje, Andų kalnuose laukti atsliūkinančios pumos, stebėti lygumų gorilas ar brautis per neįžengiamus atogrąžų miškus”, – dalinasi Eglė.

Fotografė intriguoja, jog šios laidos tikslas – sužadinti empatiją laukinei gamtai, nuo civilizacijos nutolusiai žmonijos daliai ir greta jos gyvenančiai neatsiejamai gyvūnijai. Tai kitokio stiliaus dokumentikos dienoraštis – iš pačios Eglės lūpų išgirstant įdomiausias istorijas, patirtas laukinėje gamtoje, kur galioja kitokios išgyvenimo taisyklės.

„Gyvūnų pasaulis yra pats įdomiausias filmas, kurį galima stebėti, o įsimintiniausiais kadrais tampa tie, kurių grįžusi iš ekspedicijos ieškau tarp visos galerijos, žinodama, kad tikrai juos užfiksavau. Pavyzdžiui, didžiailčio dramblio fotografija, padaryta iš labai žemo rakurso, išgydė mano baimę drambliams. Arba antilopę medžiojančių penkių gepardų scena atskleidžia laukinės gamtos taisykles, o orangutango portretas iki smulkiausių detalių leidžia pajusti gyvūno charakterį.

Žinoma, jog visą tai matant gyvai, vos per ištiestos rankos atstumą, emocijos yra kur kas stipresnės, tačiau patekti į laukinį pasaulį pasiseka ne kiekvienam. Savo keliones aš planuoju būtent pagal gyvūnus, vykstu ten, kur didžiausia tikimybė juos sutikti, nors ir tai niekuomet negarantuoja, kad ekspedicija pavyks sėkmingai ir iš jos parsivešiu įspūdingiausius kadrus. Tai yra laukinės gamtos fotografo darbo užkulisiai, su kuriais laidos žiūrovai taip pat turės galimybę susipažinti”, – sako laukinės gamtos fotografė.

Afrikos savanoje slankiojantys liūtai, Arkties ledynuose medžiojantys baltieji lokiai, Andų papėdėje tykančios pumos, Bvinzio džiunglėse gyvenančios gorilos – visą tai fiksuoja laukinės gamtos fotografės Eglės objektyvas.

Savo įspūdingų ekspedicijų metu surinkta vaizdo medžiaga bei per ilgus domėjimosi egzotine gyvūnija metus sukaupta informacija ji pasiruošusi pasidalinti ir su žiūrovais. Gamtos dokumentikos projektas „Laukinis Eglės pasaulis” – nuo rugsėjo 4 d., 19.30 val., per LRT TELEVIZIJĄ ir portale LRT.lt.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *