2024 16 rugsėjo

Seimas leido kaimo turizmo paslaugas teikiantiems ūkininkams gaminti alkoholinius gėrimus

By kaunoaleja.lt Rgs3,2024 #Seimas

Seimas pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, reglamentuodamas alkoholinių gėrimų gamybą kaimo turizmo sodybose.

Įstatyme apibrėžta, kad ūkininko pagamintu tradiciniu alkoholiniu gėrimu bus laikomas iki 65 procentų tūrinės etilo alkoholio koncentracijos alkoholinis gėrimas, pripažintas tautinio paveldo produktu, kaip apibrėžiama Tautinio paveldo produktų įstatyme, ir gaminamas ūkininko, kaip jis apibrėžiamas Ūkininko ūkio įstatyme, teikiančio kaimo turizmo paslaugas.

Nustatyta, kad Lietuvoje leidžiama gaminti natūralios fermentacijos alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 18 procentų (alaus – ne didesnė kaip 9,5 procento), ne parduoti, o tik savo ar šeimos poreikiams tenkinti.

Ūkininkams, apibrėžtiems Ūkininko ūkio įstatyme, nuosavybės teise priklausančioje kaimo turizmo sodyboje teikiantiems kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas, užtikrinantiems kaimo turizmo paslaugų prieinamumą asmenims su negalia ir žemės ūkio ministro nustatyta tvarka sertifikavusiems gaminamus alkoholinius gėrimus kaip tautinio paveldo produktus, leidžiama gaminti tradicinius alkoholinius gėrimus kaimo turizmo sodybose ne parduoti, o tik savo ar šeimos poreikiams tenkinti ir (arba) degustuoti vietoje. Per kalendorinius metus galima bus pagaminti ne daugiau kaip 100 litrų tradicinių alkoholinių gėrimų.

Įranga, naudojama gaminant tokius alkoholinius gėrimus, turės būti ūkininko pažymėta aiškiai matomu identifikaciniu numeriu.

Ūkininkų pagaminti tradiciniai alkoholiniai gėrimai turės būti nedelsiant išpilstyti į ne mažesnę kaip 0,2 litro, bet ne didesnę kaip vieno litro stiklinę tarą. Šie alkoholiniai gėrimai turės būti žymimi aiškiai matomomis etiketėmis, kuriose bus nurodytas etiketės numeris, tradicinį alkoholinį gėrimą pagaminusio ūkininko vardas ir pavardė, šio produkto pagaminimo data ir laikas, sudėtis ir tūrinė etilo alkoholio koncentracija procentais.

Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimams (projektas Nr. XIVP-1086(3) pritarė 63, prieš balsavo 15, susilaikė 22 Seimo nariai. Pataisos įsigalioja 2024 m. spalio 31 d.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *