2024 20 rugsėjo

Radiniai Vilniaus universiteto bibliotekoje

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Muzikos salėje, V. Putvinskio g. 55, Kaune, rugpjūčio 30 d., penktadienį, 16.30 val. kviečiame į menininkės ir dizainerės Viktorijos Rybakovios paskaitą „Radiniai Vilniaus universiteto bibliotekoje: knygos kuriamos meninink(i)ų„.  

Menininkų knygos Lietuvoje išpopuliarėjo XX a. pirmojoje pusėje, panaikinus spaudos draudimą, prasidėjus nepriklausomybės sąjūdžiui ir liberalizavus kultūrą. Tačiau sovietų okupacijos metais jų plėtra buvo pristabdyta, vėl atgimė tik XX a. dešimtajame dešimtmetyje, Lietuvai atgavus nepriklausomybę.

Paskaitoje Viktorija Rybakova supažindins su dailininkų knygų radiniais, esančiais Vilniaus universiteto bibliotekoje. 2012–2013 m. Rybakova pradėjo ryšį su šia biblioteka kaip menininkė, sukurdama menininkės knygą apie lietuvių išeivio Genučio Procutos slaptai atgabentą knygų kolekciją sovietų okupacijos metais. Po dešimties metų autorė sugrįžo kuruoti Grafikos kabineto ir tyrinėti menininkų knygų kultūros Lietuvoje.

Parodoje „labirinte” Nacionaliniame M. K. Čiurlionio muziejuje eksponuojamos dvi Viktorijos Rybakovos sukurtos knygos ir menininkų Mindaugo Navako, Vinco Kisarausko, Žibunto Mykščio, Rainerio Mordmüllerio, Pierre’o Migaux’o knygos, saugomos Vilniaus universiteto bibliotekoje.

Viktorija Rybakova yra tarpdisciplininė menininkė ir dizainerė. Nuo 2013 m. dalyvauja tarptautinėse parodose ir meno rezidencijose (pelnė Talino grafikos trienalėje Grand Prix), buvo LUCA menų mokyklos doktorantė bei Jan Van Eycko akademijos rezidentė. 2020 m. Viktorija išleido meninį tyrimą apie plastiko istoriją „El Plastico, the Sun that lives inside the Rock” (bendradarbiaudama su Goda Budvytyte).

Ši Viktorijos Rybakovos paskaita Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje eksponuojamos parodos „labirinte” meninink(i)ų knygos ir leidiniai renginių ciklo dalis.

Renginys nemokamas.

Daugiau apie parodą

Maloniai kviečiame apsilankyti.

Renginys viešas, gali būti filmuojama ir fotografuojama. Dalyvaudami renginyje sutinkate būti matomi renginio nuotraukose, vaizdo įrašuose ir esate informuoti, kad šios nuotraukos, vaizdo įrašai gali būti skelbiami viešai.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *