2024 19 rugsėjo

Kačibolo Lietuvoje pradininkė Saulė Miciukevičienė: „Mūsų tikslas yra medaliai neprofesionalų olimpiadoje”

By kaunoaleja.lt Rgp1,2024 #kačibolas

„Mes turime tikslą – suburti ir paruošti 5500 kačibolo žaidėjų Lietuvoje, kurios galėtų dalyvauti nacionaliniuose bei tarptautiniuose turnyruose, o 2025 metais geriausiųjų komanda galėtų atstovauti Lietuvą Graikijoje, neprofesionalų olimpiadoje”, – savo tikslais dalinasi kačibolo Lietuvoje pradininkė Saulė Miciukevičienė.

Skirta ir vyresnėms

Kačibolas, anot jos, pasaulyje yra gana nauja, moterims skirta, greitai perprantama sporto šaka, savo principu artimiausia tinkliniui. Žaidžiant kačibolą, kamuolys yra gaudomas ir mėtomas, todėl, S. Miciukevičienės teigimu, taisykles nesudėtinga įsisavinti ir jų laikytis.  

„Kačibolo galima išmokti bet kokiame amžiuje net ir neturint sportinės patirties”, – pasakoja pašnekovė.

Šiuo metu Lietuvoje jau yra susibūrusios dvi kačibolo komandos. Viena jų pernai jau dalyvavo neprofesionalų olimpiadoje Italijoje. Čia sportininkės susipažino ir su sporto šakos kūrėjais, ir su juo susijusia iniciatyva „MamaNet”.

„Surengėme ir pirmąjį mūsų šalyje tarptautinį paplūdimio kačibolo turnyrą. Didžiuojamės jame dalyvavusiomis lietuvėmis, jas palaikiusiomis šeimomis bei rėmėjais”, – apie ką tik įvykusį sporto renginį pasakoja jo iniciatorė S. Miciukevičienė.

Sudeikiuose, prie Alaušo ežero surengtame turnyre iš viso dalyvavo 56 moterys, susibūrusios į septynias komandas.

Lietuvą varžybose atstovavo Utenos „Žalgirietės” ir jungtinė komanda „LT United”, kurioje žaidė moterys iš Vilniaus, Kauno bei atostogų iš Tenerifės grįžusios lietuvės.

Iš Latvijos atvyko Jelgava komanda „Visas Zvaigznes”, Jelgava „Mitava Opens”, Rezeknės „Rezeknes Lapsenes”, Rezeknės „BezĖ”, Daugpilio „Lilijas”.

„Turnyras džiugino tuo, kad jame dalyvavo moterys su savo šeimomis. Vyrai buvo ne tik palaikymo komandose, tačiau tapo rungtynių teisėjais, o vaikai buvo puikūs sekretoriai ir varžybų metu skaičiavo taškus”, – su šypsena pasakoja S. Miciukevičienė.

Pirmą vietą pelnė „Visas Zvaigznes”, antroji atiteko „Rezeknes Lapsenes”, o trečiąja džiaugėsi „BezĖ”.

Ne tik sportas

Šių metų sausio mėnesį ji organizavo bazinius kursus, kurių metu buvo paruošti aštuoni kačibolo treneriai.

Dalindamasi kačibolo istorija, S. Miciukevičienė sakė, jog ji prieš daugiau nei penkiolika metų gimė Izraelyje norint aktyviu laisvalaikio leidimo būdu sudominti kuo daugiau vyresnių amžiaus moterų ir mažus vaikus turinčių mamų. Ši iniciatyva pavadinta „MamaNet”.

„Iš pradžių taip vadinta ir naujoji sporto šaka. Tačiau, laikui bėgant, sukurtas kačibolo terminas, kas puikiai atspindi pačią žaidimo esmę – liesti kamuolį. „MamaNet” ir kačibolas yra tarsi dvynės seserys, todėl šie pavadinimai dažnai minimi drauge”, – sako S. Miciukevičienė.

Socialinės iniciatyvos idėja yra ne tik moterų sudominimas sportu, bet ir jų įtraukimas į bendrystę, mokymąsi, dalinimasi žiniomis, sporto politikos formavimą.

Kačibolas ir „MamaNet” filosofija yra artima Latvijai. Čia ši sporto šaka išpopuliarėjo prieš dešimt metų. Beje, būtent kaimyninėje šalyje yra daugiausiai kačibolo komandų Europoje.

„Šią tradiciją puoselėjame ir Lietuvoje. Norime, kad moterys bendrauti ne tik treniruočių ar varžybų aikštelėje, bet turėtų bendrų veiklų ir kitu laiku. Pati dėl objektyvių aplinkybių sportuoti negaliu. Mano asmeninis sportas – organizuoti, jungti aplink save kitus. Taip gyvenimas mane supažindino su „MamaNet” ir kačibolu”, – sakė S. Miciukevičienė. 

Organizatorių nuotraukos

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *