Dviejų seserų, prestižinių kulinarijos bei konditerijos mokyklų „Le Cordon Bleu“ ir „Carpigiani Gelato University“ absolvenčių, Solveigos Grigalevičiūtės bei Evelinos Kašėtienės Kauno senamiestyje įkurtai desertinei sukako vieneri.
Sveikino ryškūs veidai
Ta proga ne tik laikinosios sostinės gyventojus, bet ir pasaulinio garso įžymybes savo kurtais desertais lepinusios profesionalės surengė šventę, kurios kaltininkes sveikino visas būrys žinomų mūsų šalies veidų.
Bliuzo karalienė Arina, olimpietė Rasa Drazdauskaitė, fotomenininkas, muzikos kūrėjas Rolandas Vilkauskas – Pripsas, Kauno ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius, televizijos gelbėtoja Gerda Žemaitė, dainininkės Giulija ir Monika Falcon, plaukų stilistas Karolis Murauskas, dainininkas Deividas Dubinovas Deivizo, krepšinio sirgaliai Normundas ir Nauris Maciai – tai tik dalis svečių, ypatinga proga galėjusių pasimėgauti ir Kaune seserų jau išgarsėjusiais, ir specialiai vakarui pagamintais konditerijos šedevrais.
„Kad savoje ledainėje gaminsiu pačius skaniausius ledus žinojau būdama šešerių“, – su šypsena į renginio vedėjo Mariaus Lauraičio klausimą apie nuo vaikystės puoselėtą svajonę paatviravo E. Kašėtienė.
Jos pėdomis pasekė ir Solveiga – seserys užsienyje baigė studijas, Kaune atidarė kepyklėlę, vėliau – desertinę netoli geležinkelio stoties, prieš metus – skanėstų oazę senamiestyje, o prieš kelis mėnesius dar vieną – Laisvės alėjoje.
„Dabar puoselėjame dvi erdves, kuriose ir galima paskanauti mūsų kuriamų ledų, šerbetų, pyragaičių, tortų. Netrukus tai, ką gaminame iš natūralių, mūsų sode ar patikimų ūkininkų užaugintų ingredientų, pateiksime ir rotušės lankytojams – čia po objekto rekonstrukcijos įkurtoje kavinaitėje“, – pasakoja pašnekovės, desertus ruošiančios pagal aukščiausius konditerijos pasaulio standartus.
Vaisių lėkštė – JAV prezidentui
Lietuvos dailės akademijoje studijas baigusią S. Grigalevičiūtę susidomėti maisto pasauliu įkvėpė tėvai. Puoselėdama kepyklėlę kaunietė bendradarbiavo ne tik su tiekėjais, bet ir su Babtų daržininkystės ir sodininkystės institutu, VDU Žemės ūkio akademijos mokslininkais.
„Pažangiems produktams kurti reikėjo žinių. Todėl priėmiau sprendimą visko išmokti pati – iš pradžių iš geriausių pasaulio konditerijos meistrų, vėliau – dirbdama išskirtinių viešbučių restoranuose“, – sako Solveiga.
Anot jos, kolektyvai, kuriuose ji sėmėsi patirties, dažniausiai nežinodavo, kam ruošia desertus.
„Restoranas laikydavosi politikos, kad visi svečiai – VIP. Su ta mintimi ir dirbdavome – sukurti tai, kas geriausio“, – pasakojo prestižinio „Le Condon Bleu“ instituto absolventė, netrumpą laiką dirbusi Airijoje, 5* viešbučio „Merrion“ restorane S. Grigalevičiūtė.
Tačiau informacija, anot jos, kartais „nutekėdavo“. Tiesa, netoli – tik tarp darbuotojų, bet tada kolektyvas turėdavo ką aptarti.
„Visi buvome pasirašę konfidencialumo sutartis. Net ir joms pasibaigus, negalime viešinti svečių nuotraukų, darbo paslapčių“, – sakė pašnekovė, užsimenanti, kad JAV prezidentą Bilą Klintoną, propaguojantį veganišką mitybą, jai teko palepinti vaisių lėkšte, grupės U2 narius – įmantriais pyragėliais, o karališkos kilmės svečius – popiečio arbatėle, su išskirtiniais teminiais desertais.
„Į viešbutį dažnai užsukdavo vienas iš X faktoriaus teisėjų. Jo mėgstamas desertas – braškės su grietinėle. Pasaulinio lygio žvaigždės mėgsta „Merrion“ ir jo virtuvės šefą – jis visada sulaukia komplimentų“, – sakė S. Grigalevičiūtė.
Degustuoja sesė
Kelias ledaines – desertines Kaune įkūrusios seserys šypsosi – Solveiga kuria skanėstų receptus, o Evelina juos vertina.
Kol kas viskas, kas buvo pateikta degustatorės teismui, nukeliavo ir į vitrinas.
„Deriniai gimsta spontaniškai. Juos gali įkvėpti daugelis dalykų – kolegų patarimai, klientų išgirti skoniai ar gatvėje pamatytas reginys. Tiesa, kol kas abejoju dėl vieno recepto – ledų su svogūnų čatniu. Bet… ką gali žinoti. O gal jis žmonėms patiks“, – sako naujo kūrinio viešai dar nepristačiusi Solveiga.
Ledai ir šerbetai su bazilikais, rožių žiedlapiais, svarainiais, juodaisiais serbentais, braškėmis, lietuvišku varškės sūriu, medumi, juoda duona, pistacijomis, šokoladu bei kitais kruopščiai atrinktais ingredientais yra abiejų seserų, kūriniai.
Tiek klasikinius, tiek mažiau cukraus turinčius ledus bei desertus ledainės „Saldu“ gimtadienyje gimtadienyje vertino ir renginių vedėjas Giedrius Gustas, grožio ekspertė Juana Balkevičienė, aktoriai Rita ir Marius Sekmokai, galerijos įkūrėja Rasa Gulbė.
„Dar pirmųjų paskaitų metu Italijoje mums buvo išdėstytos elementarios ledų gamybos technologijos – kaip naudojant įvairius paruoštukus juos pagaminti greitai ir skaniai. Visgi, pasitarusios nusprendėme, kad norime atrasti tikrų „artisan“ namų gamybos ledų esmę ir tai, kaip juos pagaminti iš pirminių žaliavų: kiaušinių, pieno, grietinėlės, cukraus, – spaudai yra pasakojusi viena iš „Ledainės“ įkūrėjų Evelina, – Nors mokslus jau baigėme ir žinias taikome praktikoje, nesustojame tobulintis ir iki šiol nuolat konsultuojamės su pasaulinio lygio ledų gamybos bei konditerijos šefais, ieškome naujų derinių ir receptų, atrandame vis naujas desertų rūšis“.
Komplimentų lietuviškų šeimos ūkių bei garsiausių konditerių patirtį derinančioms seserims negailėjo ir kiti į šventę atėję svečiai: kvepalų žinovė Evelina Jankauskienė, kirpimo studijos savininkė Egidija Šatikienė, grožio procedūrų salono įkūrėja Ingrida Lošytė, plaukų priežiūros priemonių žinovas Vykintas Jurkaitis, didžėjus Darius Noid, mokytojas Sergejus Kozlovas, dainininkas Rolandas Petrikis su šeima, hipnoterapeutė Vilma Elatroush.
„Mes žinome, ko norime ir ką galime pasiūlyti žmonėms. Kad lankytojai geba atskirti madą ir tikrąsias vertybes, jau ne kartą įsitikinome. Tad, mūsų tikslas yra eiti sunkesniu, bet išgrynintu keliu bei dovanoti žmonėms tuos potyrius, kokių yra vertas kiekvienas“, – sako Solveiga ir Evelina.