2024 27 liepos

Birželio kainų palyginimo tyrimas: kur dažno vartojimo prekės kainuoja pigiausiai?

By kaunoaleja.lt Bir11,2024 #kainos

Birželio mėnesį dažno vartojimo prekių krepšelis pigiausias yra prekybos tinkle „Lidl“, brangiausias – „Norfa“, rodo slapto pirkėjo ir rinkos tyrimų bendrovės „SeeNext“ tyrimas.

Analogiškų prekių krepšelio kaina didžiuosiuose šalies prekybos tinkluose skiriasi kiek daugiau nei 4 eurais, o didžiausi kainų skirtumai fiksuoti pieno produktų ir gėrimų kategorijose. Bendrai mažiausiai už įsigytas prekes tyrėjai vidutiniškai sumokėjo „Lidl“ – 34,45 euro. Daugiausiai analogiškų prekių krepšelis vidutiniškai kainavo prekybos tinkle „Norfa“ – 38,38 euro.

Birželio 4 d. atlikto tyrimo metu slapti pirkėjai lankėsi Vilniaus ir Kauno penkių didžiausių šalies prekybos tinklų parduotuvėse – „Iki“, „Lidl“, „Maxima XX”, „Norfa XL“ bei „Rimi Hyper“. Apsipirkimui buvo pasirinktas 24 pigiausių dažno vartojimo prekių krepšelis. Jį sudarė iš skirtingų maisto kategorijų atrinktos prekės: pieno, mėsos, grūdinės kilmės, bakalėjos produktai, vaisiai, daržovės ir gėrimai.

Tyrimo metu vidutinė prekių krepšelio kaina Vilniaus mieste buvo 0,33 euro aukštesnė nei Kauno mieste.

Kurios prekės ir kur kainuoja pigiausiai?

Didžiausias kainų skirtumas – gėrimų kategorijoje. Mažiausia šio tipo produktų kaina fiksuota „Lidl“ tinkle (7,05 euro). Didžiausia – „Rimi“ (8,84 euro). Skirtumas tarp didžiausios ir mažiausios kainos yra 1,79 euro.

Pieno produktai pigiausiai kainuoja „Lidl“ tinkle (6,34 euro), o brangiausiai „Iki“ tinkle (8,09 euro). Šioje kategorijoje skirtumas tarp didžiausios ir mažiausios prekių kainos siekia 1,75 euro.

Vaisių ir daržovių kainų analizė rodo, kad šio tipo produktų kaina mažiausia yra „Lidl“ (2,50 euro), o didžiausia – „Norfa“ (3,84 euro). Skirtumas tarp didžiausios ir mažiausios kainos – 1,34 euro.

Mėsos produktų kategorijoje mažiausia kaina yra „Rimi“ prekybos tinkle (10,02 euro). Aukščiausia fiksuota „Iki“ prekybos tinkle (10,36 euro). Skirtumas tarp didžiausios ir mažiausios kainos siekė 0,34 euro.

Grūdinės kilmės produktų krepšelio mažiausia kaina užfiksuota „Lidl“ (2,82 euro), o didžiausia – „Iki“ (3,14 euro). Skirtumas tarp didžiausios ir mažiausios kainos yra 0,32 euro.

Likusių produktų krepšelis, kurį sudaro juodasis šokoladas, baltasis cukrus, kiaušiniai, saulėgrąžų aliejus ir malta kava, mažiausiai kainavo „Lidl“ir siekė 5,72 euro. Didžiausia kaina buvo „Rimi“ 7,37 euro. Skirtumas tarp didžiausios ir mažiausios kainos 1,65 euro.

Šio mėnesio kainų tyrime taip pat minima, kad ne visuose aptariamų prekybos tinklų prekių kainos čekiuose sutapo su kainomis, nurodytomis kainolapiuose. Tarp tokių prekių – juodasis šokoladas, grietinė, ryžiai, graikiškas jogurtas ir kt. Tyrimo metu iš viso nustatyta 11 kainų neatitikimų. Tokių atvejų buvo tiek Vilniuje, tiek Kaune.

Apie tyrimą

Šio tyrimo metu 24 pigiausių dažno vartojimo prekių krepšelį sudarė: obuoliai (55 mm, 1 kg), bananai (1 kg), bulvės (1 kg), batonas (300 g), makaronai spagečiai (400 g), birūs ilgagrūdžiai ryžiai (800 g), birūs grikiai (800 g), vištų kiaušiniai (M dydžio, 10 vnt.), saulėgrąžų aliejus (1 l), baltasis cukrus (1 kg),  juodasis šokoladas (40%  kakavos, 100 g), vištos krūtinėlės filė (1 kg), kiaulienos ir (arba) jautienos virta dešra (1 kg), graikiškas jogurtas (10 % riebumo, 400 g), kefyras maišelyje (2,5 % riebumo, 1 l), grietinė indelyje (30 % riebumo, 400 g), fasuotas fermentinis sūris (45 % riebumo, 250 g), šviežias pienas maišelyje (2,5 % riebumo, 1 l), varškė (9 % rieb., 180 g), sviestas (82 % riebumo, 180 g), mineralinis negazuotas vanduo (1,5 l), apelsinų sultys (100 %, 1 l), šviesus alus be užstato (~5 %, 1 l), pigiausia degtinė be užst. (38-40 %, 0,5 l).

Kaip skelbia tyrimą atlikusi slapto pirkėjo ir rinkos tyrimų agentūra „SeeNext“, prieš apsipirkimą prekės nufotografuojamos lentynoje, taip pat užfiksuojamas pirkimo kvitas – pagal tai analizuojamos ir lyginamos produktų kainos. Be prekės nuotraukos ir įrašo pirkimo kvite apsipirkimas nėra įskaitomas analizėje. Jei prekybos vietoje nepavyksta rasti nurodytos prekės, jos ieškoma kitoje tokio paties tipo parduotuvėje. Nepavykus rasti ir kitoje parduotuvėje, perkama alternatyvi prekė iš atitinkamos prekių grupės.

Prekių krepšelis sudarytas taip, kad jame esančius produktus galima būtų objektyviai palyginti – prekės yra tokių pačių charakteristikų, maksimaliai panašaus išfasavimo, tokio paties pakuotės tipo. Tai leidžia tyrime lyginti nurodytas charakteristikas turinčius pigiausius produktus, kuriuos galima rasti visuose prekybos tinkluose. Pabrėžiama, kad atskiruose prekybos centruose yra tikimybė rasti pigesnių tos pačios kategorijos (bet skirtingų charakteristikų) produktų. 

Anot „SeeNext“, tyrimo metu nebuvo naudojamos lojalumo ar nuolaidų kortelės, taip pat neįskaičiuojamas depozito mokestis. Produktų kainos nurodytos be nuolaidų ir apskaičiuotos pagal kainas, nurodytas pirkimo kvite. Prekių, kurioms buvo taikytos nuolaidos, kainos perskaičiuotos pagal pirmines produktų kainas įrašytas pirkimo kvite. Atvejais, kai kaina iki nuolaidos nenurodoma pirkimo kvite, bet matoma kainolapyje, skaičiavimuose naudojama kainolapio, o ne pirkimo kvito kaina. Jei kaina iki nuolaidos nėra nurodyta nei pirkimo kvite, nei kainolapyje ir jos neįmanoma nustatyti, skaičiavimuose panaudojama pirkimo kvite atspausdinta ir už produktą sumokėta kaina. Jei įprasto (be akcijos) kainolapio kaina skiriasi nuo kainos, nurodytos pirkimo kvite, fiksuojamas kainos neatitikimas tarp kainolapio ir pirkimo kvito.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *