2024 18 gegužės

Senturgis: vieta, kur litas kainuoja eurą, o šalia medinių klumpių – „Nokia“

By kaunoaleja.lt Geg4,2024 #senturgis

Kaune kas kelis mėnesius vykstantys senturgiai – tikras rojus įvairių senovinių daiktų, istorijos mėgėjams. Iš visos Lietuvos ir kaimyninių šalių atvykstantys prekybininkai kaskart pasiūlo didžiulį įvairius praeities amžius menančių daiktų pasirinkimą. Artimiausias senturgis vyks gegužės 10–12 dienomis.

Šimtai prekybininkų, tūkstančiai lankytojų, dešimtys tūkstančių eksponatų – tokia gausa gali pasigirti jau beveik du dešimtmečius prekybos miestelyje „Urmas“ vykstantys sendaikčių turgūs.

Išskirtinių interjerų mėgėjai, kolekcininkai, menininkai, restoranų, kavinių, kaimo turizmo sodybų, viešbučių atstovai, istorijos mėgėjai, muziejininkai ir netgi investuotojai. Tokia įvairi auditorija renkasi penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais vykstančiame renginyje. O juos visu vienija noras atrasti kuo retesnį, įdomesnį ar gražesnį daiktą, atkeliavusį iš praeities.

Čia visada gausu renovuotų baldų, paveikslų, statulėlių ir kitokių interjero detalių. Kolekcininkus dažniausiai domina senovinės monetos, kupiūros, pašto ženklai, knygos, atvirutės, nuotraukos, muzikos įrašai.

Pirkėjus domina ir įvairūs senoviniai įrankiai, namų apyvokos daiktai, indai, taurės, buteliai, ar kelių dešimtmečių senumo buitinė technika: televizoriai, radijo aparatai ir panašiai.

Kai kurie į sendaikčių kategoriją jau patenkantys daiktai ir nustebina, nes, rodos, dar taip neseniai juos naudojome. Tai kasetės su muzikos ar video įrašais, pirmieji mobilieji telefonai, kompiuteriai ar netgi kompiuteriniai žaidimai.

Vienas iš tokių nustebinti galinčių dalykų – buvusi mūsų nacionalinė valiuta litas. Pasak prekybininkų, kolekcionierių jie dar nelabai domina, bet vis daugiau žmonių įsigyja juos iš nostalgijos, norėdami turėti prisiminimą, parodyti vaikams. „Kursas“: vienas litas lygu vienam eurui.

Vis tik kolekcininkams senturgis – neišsemiamas lobynas, o kolekcionavimo objektai gali būti patys įvairiausi. Pavyzdžiui, čia savo kolekcijos lentynas pasipildys ir degtukų dėžučių, ir automobilių modelių rinkėjai, ir užsiimantieji tokia gan specifine niša, kaip senovinių kvepalų buteliukų rinkimas.

Artimiausias senturgis vyks penktadienį–sekmadienį, gegužės 10–12 dienomis, Kaune, prekybos miestelio „Urmas“ teritorijoje, Elektrėnų g. 1F.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *