2024 22 spalio

Iš Šri Lankos kilęs virtuvės šefas Dilanas Dampella Gamage: „Dabar gyvenu geriausią laiką savo gyvenime“

By kaunoaleja.lt Spa20,2024 #Dilanas

Jau daugiau nei dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis šrilankietis Dilanas Dampella Gamage sako šiandien besidžiaugiantis ne tik sėkminga virtuvės šefo karjera, išleista receptų knyga ar televizijos atneštu žinomumu, tačiau ir šeima bei tėvystės džiaugsmais. „Tai geriausias mano gyvenimo laikas“, – tikina vyras, nors tuo pačiu prisimena sudėtingą vaikystę, ilgesį gimtajam kraštui ir liūdesį, užklupusį praradus mamą.

„Aš gyvenime išmokau, kad jeigu nori gauti meilės, tu turi ir pats mylėti, nes kaip tu duosi, taip ir gausi. Kartais negali laukti, turi pats pirmas pradėti. Aš myliu savo šeimą ir man atrodo, kad dėl to mano šeima myli mane. Nepaprastas jausmas, kai naktį prabudusi trejų metų dukra ne mamos, o manęs šaukiasi. Dėl to gyvenu geriausią laiką savo gyvenime, nes viską, apie ką tik svajojau – turiu dabar“, – vos pasiraitojęs rankoves virtuvėje, prabyla šrilankietis.

Lietuvoje Dilanas gyvena jau daugiau nei dešimtmetį. Čia jis baigė net tris kulinarines mokyklas, įgydamas virėjo, konditerio ir maisto pramonės darbuotojo diplomus. Didžiausias populiarumas vyrą užklupo patekus į televizijos ekranus ir tapus vedėju keliose kulinarinio pobūdžio laidose, visgi, išmainyti Šri Lanką į Lietuvą vyrą paskatino ne karjeros galimybės, o netikėtai užklupusi meilė.

„Kai baigiau dvyliktą klasę, ieškojau kur dirbti, kuo užsiimti. Atsidūriau restorane, bet iš prigimties esu įpratęs stengtis, jeigu kažką daryt – tai gerai ir kokybiškai. Dirbau pardavėju, po to bare barmenu. Ne paslaptis, bet Azijos vyrai mėgsta šviesių plaukų ar šviesesnio gymio moteris. Ir aš nebuvau išimtis. Susipažinau su lietuve, turiste, pabendravom, o ji pasiūlė atvykti čia“, – atvirai pasakos herojus.

Prisimindamas praeitį, Dilanas jautriai prabils ir apie savo vaikystę. Šri Lankoje jam teko patirti, ką reiškia gyventi skaičiuojant kiekvieną centą bei vietoj mokslų rinktis sunkų darbą, kad galėtų nusipirkti būtiniausias prekes.

„Šeimoje buvome penkiese: aš, dvi sesės, mama ir tėtis. Mano tėvai stengėsi, bet jie neturėjo galimybės duoti tiek, kiek gaudavo kitų šeimų vaikai. Aš sportavau kriketą, o tam reikėdavo nusipirkti specializuotų daiktų, įrangos. Tėvai neturėjo už ką, todėl kartais vietoj pamokų eidavau dirbti į statybas, kad už užsidirbtus pinigus nusipirkčiau to, ko reikėjo sporto mokyklai“, – prisiminimais dalinsis virtuvės šefas.

Visgi, didžiulis atstumas Dilano nenutolino nuo šeimos. Jis visuomet su artimaisiais palaikė glaudų ryšį, todėl vyrui tarsi žemė iš po kojų išslydo, kuomet šį pasaulį paliko jo mama.

„Ji buvo stipriausias žmogus šeimoje, ant jos pečių laikėsi namai ir svarbiausi sprendimai. Labai sunku be jos, aišku, kaip ir visiems, tas sunkumas po truputį praeina. Nors mes gyvenom toli, vis tiek kiekvieną dieną skambindavomės. Ji norėdavo išgirsti mano balsą, tada nurimdavo, kad viskas yra gerai. Turėjom stiprų ryšį, nors mūsų kultūroje įprasta šeimoje labiau saugoti mergaites, bet aš buvau vienintelis sūnus, todėl mama, visur ir visada, mane saugojo labiau nei seses“, – jautria tema dalinsis Dilanas.

VILKEŠERIO FILĖ SU MIDIJŲ SULTINIO PADAŽU

Ingredientai:

– 200 g vilkešerio filė

– 200 g midijų

– 1 svogūnas

– 1 morka

– 1-2 saliero kotai

– 5 skiltelės česnako

– 15 g petražolių

– 15 g baziliko

– 200 ml balto vyno

– 200 ml grietinėlės

– 200 g mini bulvių

– 100 ml aliejaus

– 50 g sviesto

– 0,5 šaukštelio ciberžolės

– 1 laimas

– Druska – pagal skonį

– Pipirai – pagal skonį

Paruošimas:

1. Paruoškite bulves: Mini bulves išvirkite su lupena pasūdytame vandenyje, kol jos suminkštės. Po to jas šiek tiek apskrudinkite keptuvėje su trupučiu aliejaus ir sviesto, kad įgautų auksinę spalvą.

2. Midijų sultinys: Įkaitinkite puodą su trupučiu aliejaus. Sudėkite smulkintą svogūną, morką, salierus ir česnaką. Pakepinkite kelias minutes, kol daržovės suminkštės. Tada sudėkite midijas ir įpilkite balto vyno. Uždenkite puodą ir troškinkite, kol midijos atsidarys (apie 5-7 minutes). Pašalinkite midijų geldeles ir išgriebkite midijas iš sultinio.

3. Padažo ruošimas: Likusį sultinį iš puodo nukoškite, kad neliktų daržovių likučių. Supilkite grietinėlę, ciberžolę ir šiek tiek laimo sulčių. Virkite padažą ant silpnos ugnies, kol jis šiek tiek sutirštės. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Jei reikia, įpilkite dar šiek tiek vyno.

4. Vilkešerio filė: Filė pagardinkite druska, pipirais ir apšlakstykite trupučiu laimo sulčių. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą, kepkite žuvies filė iš abiejų pusių, kol ji taps auksinės spalvos ir bus iškepusi (apie 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, priklausomai nuo storio).

5. Patiekimas: Ant lėkštės dėkite kepintas bulves, ant jų vilkešerio filė. Užpilkite paruoštą midijų sultinio padažą ir papuoškite midijomis, šviežiomis petražolėmis ir bazilikais.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *