2024 20 rugsėjo

Iš teisėsaugos gniaužtų išsisukę nusikaltėliai gali sulaukti atpildo

By kaunoaleja.lt Rgs20,2024 #Tikri farai

Tai skamba itin grėsmingai bei pavojingai, laimei, ši istorija – tik lietuvių kūrėjų naujojo filmo „Tikri farai“ siužetas. Spalio 11 d. kino teatrų ekranuose pasirodysianti kriminalinė drama pasakos apie keturis vyrus, kurių hobis apsimesti Aro pareigūnais atsigręš prieš juos pačius. Filmo režisierius Balys Latėnas tikina, kad kiekvienas žiūrovas iš kino salės išsineš skirtingas emocijas apie moralines ribas ir teisingumo paieškas pasaulyje, kuriame taisyklės tampa nebeaiškios.

Filmas „Tikri farai“ – apie iš pirmo žvilgsnio keturis niekuo neišsiskiriančius vyrukus Arną, Deivį, Kuisį ir Robertą, kuriuos vienija slaptas hobis – apsimesti Aro pareigūnais, bausti tuos, kurie išsisuka nuo teisingumo ir padėti tiems, kuriems labiausiai reikia pagalbos. Tačiau sėkmingos „misijos“ pasibaigia, kuomet vieną dieną ketveriukė papuola į tikrą, tragiška linkme pakrypusį apiplėšimą ir suvokę, kad toliau taip lengvai savo mieste palaikyti tvarkos nebegali, susiduria su sunkia dilema – viską mesti ar tęsti veiklą, rizikuojant pakliūti tikriems policininkams į rankas.

Kriminalinę dramą režisavęs Balys Latėnas sako, kad sulaukęs pasiūlymo režisuoti šį filmą, ilgai nedvejojo, mat pažįstama komanda ir stiprus aktorių sąstatas padėjo kūrybinį procesą įgyvendinti itin sklandžiai.

„Kuomet sulaukiau skambučio su pasiūlymu prisijungti prie šio filmo įgyvendinimo, ilgai negalvojau ir sutikau. Visas procesas buvo jau prasidėjęs, todėl tai privertė mobilizuotis ir surasti reikiamus sprendimus. Su prodiuseriais Povilu Skaisgiriu ir Eriku Kundrecku esame seniai pažįstami ir įgyvendinę ne vieną kūrybinį projektą, todėl su didele dalimi jau sykį dirbtos komandos teko susitikti ir šioje filmavimo aikštelėje, o tai iš karto suteikia tvirtesnį pasitikėjimą vieni kitais“, – sako filmo režisierius.

Nors tai pirmasis Balio Latėno režisuotas ilgo metro filmas, dirbti už kamerų – jam ne nauja patirtis. Visgi, vyras pripažįsta, kad aktoriaus profesijos pažinimas padeda ir imantis režisieriaus atsakomybių, nes jis geriau supranta aktorių darbą ir gali efektyviau bendrauti su jais filmavimo aikštelėje.

„Esu baigęs ne tik aktorinio meistriškumo, bet ir režisūros studijas, tačiau pačiam iš patirties žinant, ką norisi girdėti iš režisieriaus, lengviau ir juo būnant surasti bendrą kalbą su kūrybine komanda. Šiame filme teko ir man mažam epizodui išbėgti prieš kamerą, bet jeigu reikėtų vaidinti didelį vaidmenį, režisūros proceso, ko gero nebeapsiimčiau, leisdamas kiekvienam dirbti savo darbą“, – tikina B. Latėnas.

Kalbėdamas apie sudėtingiausias darbo akimirkas, režisierius pastebi, kad viena svarbiausių visos kūrybinės komandos, prisidedančios prie filmo gamybos proceso, užduočių yra nepamiršti, kad jiems patiems šimtus sykių matytus kadrus žiūrovas išvys pirmą kartą.

„Kai prasideda filmo post-produkcija ir kuomet intensyviai dirbi su nufilmuota juosta, kurią prie to pačio matei atliekamą ir gyvai, pranyksta pirmo pamatymo, pirmos nuomonės jausmas. Žinoma, be galo malonu matyti pagamintą savo režisuotą filmą, tačiau jį kuriant privalai visad atminti, kad žiūrovas į salę ateis ir filmą išvys pirmą kartą, todėl nėra lengva perlaužti save ir į kiekvieną sceną kaskart pažvelgti tarsi naujomis akimis“, – pasakoja B. Latėnas.

Spalio mėnesį į kino teatrus sugužėsiantys žiūrovai ekrane išvys žinomų Lietuvos aktorių sąstatą. Pagrindinius ketveriukės vaidmenis filme atlieka Arūnas Sakalauskas, Petras Kuneika, Šarūnas Datenis ir Vytautas „Ironvytas“ Medineckas, o jiems talkina Milda Noreikaitė, Mantas Vaitiekūnas, Vytautas Kupšys, Mindaugas Papinigis, Mindaugas Capas bei daugelis kitų pažįstamų veidų. Filmo režisierius pasakoja, kad su profesionalia komanda nesunku sukurti auditoriją nustebinančius kadrus, tačiau atskleidžia ir kuriozinį įvykį, nutikusį filmavimo aikštelėje.

„Vieną sykį, kai važiavome iš vienos lokacijos į kitą, mūsų pagrindiniam automobiliui – policijos autobusiukui, kuris filmavosi daugelyje scenų – tiesiog nulėkė ratas bevažiuojant keliu. Ir nors aš pats važiavau toje mašinoje, ne iš karto supratom, kas įvyko“, – šiandien besijuokdamas pavojingą situaciją prisimena B. Latėnas.

Kriminalinė drama „Tikri farai“ – kino teatruose jau nuo spalio 11 d.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *