2024 19 rugsėjo

Verslas su palaikymu: kaip bendruomenė gali paversti verslą sėkmingu?

Verslo kūrimas – iššūkių kupinas procesas, kuris, deja, ne visada suteikia trokštamų rezultatų taip greitai, kaip norėtųsi. Daugelis verslo naujokų ilgą laiką jaučiasi lyg užrištomis akimis. Jiems trūksta kompetencijų, žinių ir pažinčių. Verslias moteris vienijančio klubo įkūrėjos dalijasi, kaip tinklaveika gali padėti verslui tapti sėkmingam.

Šis pokalbis ne apie sėkmingo verslo receptą, veikiau – tai puiki inspiracija šį receptą sukurti pačiam. Verslo tinklaveikos klubų tinklo „Start4networking“ prezidentė Vilma Urbutė ir plėtros vadovė Ramunė Kasparavičienė pabrėžia bendruomenės ir socialinio kapitalo svarbą ir atskleidžia, kas padeda verslui ne tik gyvuoti, bet ir klestėti.

Kaip kilo idėja suvienyti verslias moteris ir koks šios misijos tikslas?

Vilma: Kurį laiką savyje nešiojausi mintį apie rekomendacijų tinklą. Moterims, esančioms smulkiajame ir vidutiniame versle, trūksta palaikymo, kuris versle gali būti rekomendacijų forma. O rekomendacijos galimos plečiant tvirtus ryšius ir socialinį kapitalą. Taip gimė idėja kurti verslių moterų bendruomenę. Pamatinė klubo mintis – socialinis kapitalas, kuris, tave pažinodamas ir tavimi pasitikėdamas, generuoja rekomendacijas.

Ramunė: Aš pati sąmoningai kūriau savo kontaktų „burbulą“. Pozityvūs ir palaikantys žmonės yra reikalingi ir aš linkiu, kad kiekviena moteris tokių kontaktų turėtų. Negatyvo gyvenime mes ir taip susilaukiame. Žmonių, kurie ne palaikys, o pasakys mums, kad kažką ne taip darome, dažnu atveju yra daugiau. Bendruomenė, užsiimanti tinklaveika, palaiko tave, pataria, padeda augti ir vykdyti pardavimus. Tai yra geras inkubatorius ir žmogui, ir verslui, leidžiantis padaryti dvigubai daugiau per tą patį laiką, nei žmogus tai padarytų vienas.

Kaip tinklaveika prisideda prie verslo plėtros ar net spurto?

Vilma: Tinklaveiką aš matau kaip vieną pagrindinių įrankių smulkiajam verslui plėsti ne tik pažintis, bet ir potencialių klientų ratą. Tai yra pardavimų įrankis, kuris turi būti tikslingai naudojamas. Mūsų klubas organizuoja mokymus, kurie padeda išmokti šį įrankį naudoti. Labai svarbu žinoti, ką daryti su tais naujais ryšiais ir pažintimis. Vizitinių kortelių dalijimas tikrai nėra geriausias būdas parduoti savo paslaugas. Tinklaveika taip pat padeda lavinti kitus įgūdžius – komunikacinius, socialinius, verslumo ir bendradarbiavimo.

Ramunė: Kiekviename verslo etape tinklaveika užima skirtingą rolę. Jeigu esi pradedantysis verslininkas, labai svarbu išmokti viešai kalbėti bei gebėti kokybiškai reprezentuoti save ir savo verslą. Įprastai mažus verslus valdančios moterys viską daro vienos – vykdo pardavimus, tvarko apskaitą, atlieka kitus darbus. Turėti tiek žinių, kiek jų reikia, vienas pats žmogus negali. Moteris, tapdama bendruomenės dalimi, gauna labai daug pagalbos tose srityse, kuriose pati neturi kompetencijų. Jeigu verslas jau yra pažengęs, bendruomenė gali suteikti kitą svarbų momentą – galimybių kurti naujus projektus ir tobulinti verslą. Tinklaveika yra tam tikra verslo filosofija, kai duodamas gauni, gaudamas duodi. Tinklaveikaudami žmonės galvoja ne tik apie savo verslą, bet kuo galėtų padėti kitam verslui.

Moterys ir konkurencija. Kaip to išvengti didelėje moterų bendruomenėje?

Vilma: Pamatinės mūsų klubo vertybės nesikeičia. Tai – bendravimas, bendradarbiavimas, abipusiai mainai, pasitikėjimas, pagarba, reputacija. Žinoma, pasitaiko pavienių atvejų, kai kyla nesusipratimų, tačiau šie žmonės labai greitai atsisijoja iš bendruomenės. Moterys, kurios neeskaluoja konkurencijos, pritampa. Mūsų tikslas – pritraukti moteris, kurioms būtų aktualus jų verslas, o ne asmenybė. Nuo seno vyrai būdavo linkę konkuruoti dėl grobio, o moterys pratusios dalytis. Juk į mišką jos niekada neidavo vienos.

Ramunė: Čia kaip ir šeimoje – kokį pavyzdį tu rodai, toks modelis ir perimamas. Prieš kalbant apie save, svarbu matyti, pagirti šalia esantį. Šią kultūrą savo pavyzdžiu stengiamės diegti kartu su Vilma. Ši kultūra keičia komunikaciją tarp verslų į tvaresnę pusę, nes kontaktai tampa ilgalaikiai. Konkurencija grįsti santykiai, deja, yra labai trumpalaikiai, o pagarba ir palaikymas pasižymi ilgaamžiškumo dėsniu.

Palaikymas yra svarbus, tačiau prie asmenybės augimo prisideda ir konstruktyvi kritika. Ar klubo narės atvirai dalijasi visomis savo įžvalgomis?

Vilma: Konstruktyvų grįžtamąjį ryšį narės gauna, tik jis nėra viešas. Tačiau, žinoma, vidinių susitikimų metu mes sprendžiame įvairius klausimus. Taikant tokius metodus kaip „Mastermind“, galima sulaukti puikių įžvalgų apie savo verslą. Tačiau mūsų klubas – ne verslo konsultantų komanda, tad verslo strategijų nekuriame.

Ramunė: Mes nedarome pokyčio versluose, turiu galvoje, nemokome, kaip kurti verslą. Sutelkiame dėmesį į tai, kaip kurti kontaktą, t. y. kaip išmokti naudotis tinklaveika. Organizacijos pamatas yra kontaktai, tad, jeigu moteriai reikia įžvalgų apie jos verslą, ji gali gauti tikslingą kontaktą, pavyzdžiui, verslo mentoriaus. Moterys gauna grįžtamąjį ryšį apie jų tinklaveikavimo įgūdžius, o ne apie verslus.

Kokių baimių moterys turi, svarstydamos galimybę tapti jūsų organizacijos narėmis?

Ramunė: Kuo moteris gyvenime yra daugiau pasiekusi, tuo didesnis jos imposterio sindromas, t. y. nepilnavertiškumo kompleksas. Daugelis moterų sako, kad stebi mūsų veiklą ne vienus metus, tačiau baiminasi, nes esamos narės atrodo labai daug pasiekusios, veržlios. Besilygindamos moterys be reikalo save nuvertina. Skaičiuojame per 5 000 moterų, kurios dalyvavo nors viename mūsų susitikime, tačiau vis dar nesiryžta prisijungti, nes joms trūksta pasitikėjimo savimi.

Start4networking organizacija skirtinguose miestuose yra įsteigusi 6 klubus, kuriems vadovauja ambasadorės. Kokiomis savybėmis pasižymi geras ambasadorius?

Ramunė: Vienos ambasadorės yra užaugusios mūsų organizacijoje. Jos atėjo. būdamos nuosaikios, formalios, ir labai gražiai skleidėsi, būdamos narėmis. Jų ambasadorystės kandidatūras iškeldavo pačios vietinių klubų moterys. Tuo metu kitos moterys savo iniciatyva norėjo įsteigti klubus miestuose, kuriuose jų nebuvo. Tokių moterų mes labai ieškome, šiuo metu aktyviausios paieškos Mažeikiuose. Jeigu veikli ir komunikabili moteris nerealizuoja savęs kaip lyderė, bet jaučia didelį potencialą tai daryti, mūsų bendruomenė pasiruošusi suteikti visus įrankius ir leisti jai kurti erdvę savo mieste.

Vilma: Ambasadorė turėtų būti smalsi, lyderio savybėmis pasižyminti, siekianti žinių moteris, kuriai yra įprasta kitiems padėti. Mes ieškome moterų, kurios nori įgalinti savo socialinį kapitalą ir turėti klubą, kuriame pačios galėtų tobulėti ir padėtų augti kitoms moterims.

Per penkerius metus jūsų organizacijos narėmis tapo daugiau kaip 500 moterų. Kokie jūsų ateities tikslai?

Vilma: Mėgstu sakyti, kad mes dar tik atsispiriame nuo žemės ir pradedame kilti. Išsigryninome organizacijos viziją ir supratome, kur esame stiprios, ką galime daryti geriausiai ir kokią pridėtinę vertę galime sukurti kitiems. Didžiausias tikslas – kad mūsų klubų atsirastų ir mažesniuose Lietuvos miestuose, nes ten gyvena ambicingų žmonių ir netrūksta verslių, veržlių moterų, stiprių lyderių. Norėtume, kad klubai atsidarytų tokiuose miestuose kaip Panevėžys, Telšiai, Marijampolė, Alytus, Varėna, Palanga.

Ramunė: Taip, mūsų tikslas plėstis geografiškai. Kiti metai yra nukreipti į plėtrą galbūt net už Lietuvos teritorijos ribų.

Kaip manote, kas padeda verslui ne tik sėkmingai gyvuoti, bet ir klestėti?

Vilma: Pasišventimas verslui ir tikėjimas savo idėja bei partnerystė. Jeigu žmonės turi iliuzijų sukurti verslą be pastangų, turiu juos nuliūdinti. Neaukodamas savęs, verslo nesukursi. Reikia nusiteikti, kad pirmus trejus metus verslas gali nė neatsipirkti. Kurti verslą reikia drąsos ir gero partnerio, su kuriuo sutaptų vertybinis pamatas.

Ramunė: Sėkmės paslaptis kiekviename versle yra gebėjimas įsipareigoti. Šiandien daugelis visko nori čia ir dabar. Mūsų organizacija – puiki treniruočių salė, kurioje mokomės įsipareigoti ir duoti kitam. Tai garantuoja sėkmę versle.

Ačiū už pokalbį.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *