2024 19 rugsėjo

Po pertraukos Kaunas vėl plečiasi

By kaunoaleja.lt Rgs12,2024 #Hermanas

Nuo 2020-ųjų metų pirmosios pusės besitęsiantis modernių komercinių patalpų stygius Kaune šiemet lėmė tai, kad šiame mieste įsikurti norinčios, verslą plečiančios ar modernių patalpų ieškančios bendrovės iš esmės neturėjo pasirinkimo, sako ekspertai. Tarptautinės NT konsultacijų ir valdymo bendrovės „Newsec“ analitikų duomenimis, biurų vakansija mieste šiemet pasieks 2-3 proc. Visgi, padėtį pagerins „SBA Urban“ vystomame „Nemunaičių“ kvartale pradedamas statyti verslo centras „Hermanas“, kurio nuomininkų paieška rūpinsis „Newsec“.

„Plėtotojai pastaruosius keletą metų į komercinio NT projektų plėtrą žiūrėjo itin atsargiai, tai lėmė šiuo metu susidariusią situaciją: paklausa naujoms biurų erdvėms auga, šiuo metu matome poreikį 30 – 40 tūkst. kv. m plotui, tačiau pasiūloje – mažiau nei 10 tūkst. kv. m tokio tipo erdvių, dalį kurių potencialūs klientai vertina kaip ne itin patrauklias“, – sako „Newsec“ Tarpininkavimo grupės vadovė Lietuvoje Jurgita Ragaišė.

„Newsec“ ekspertės teigimu, naujų verslo centrų ir kitų naujas biuro erdves pasiūlysiančių NT projektų Kaune yra suplanuota, tačiau nė vieno iš jų statybos pirmąjį metų pusmetį nebuvo pradėtos, tai reiškia, kad paklausą atliepti jie pradės ne anksčiau nei 2025 – 2026 metais. 2024-aisiais biurų erdvės Kaune paaugo vos 1,2 tūkst. kv. m, praplėtus vieną iš egzistuojančių objektų mieste.

„Ryškiausias postūmis bus „SBA Urban“ 2025-ųjų pabaigoje planuojamas atidaryti verslo centras „Hermanas“, rinką papildysiantis kiek daugiau nei 10 tūkst. kv. m aukštos klasės biuro erdvių antrajame „Nemunaičių“ projekto etape. Jau dabar sulaukiame iškirtinio rinkos susidomėjimo ir kalbamės dėl galimybių įsikurti būtent mūsų naujajame verslo centre“, – teigia teigia „SBA Urban“ bendrovės „Urban LIVE“, vystančios „Nemunaičius“, direktorė Inga Navickaitė.

Pasak jos, svarbus aspektas yra tai, kad paklausą biurų erdvėms Kaune kuria ir tarptautinės bendrovės, keliančios itin aukštus kokybės, tvarumo ir komforto reikalavimus.

„Tai, jog „Hermano“ plėtotojai siekia gauti ne tik BREEAM, bet ir pirmąjį Kaune bei antrąjį Lietuvoje „WELL“ kokybės sertifikatą, turėtų auginti Kauno konkurencingumą užsienio investicijoms. Šis standartas reiškia išskirtinį dėmesį pastate dirbančių žmonių sveikatai bei savijautai ir ilgainiui mūsų šalyje turėtų tapti vis labiau įprastas“, – sako Jurgita Ragaišė.

Verslo centro nuomininkų paieška rūpinasi „Newsec“ komanda. Planuojama, kad verslo centre įsikurti galės ir stambesni nuomininkai (2-3 tūkst. kv. m. ploto ar daugiau), nes, dėl pasiūlos trūkumo pastaraisiais metais didesnio biuro poreikį turinčios įmonės Kaune tiesiog neturėjo kur persikelti, dominavo 250 – 350 kv. m ploto biurai.

Verslo centrą „Hermanas“ bendrovė „SBA Urban“ stato tęsdama „Nemunaičių“ projektą kairiajame Nemuno krante, H. ir O. Minkovskių gatvėje. Kauno savivaldybei suteikus statybos leidimą, antruoju etapu, šalia jau baigtų 5 korpusų įsikurs verslo centras ir daugiau nei 500 automobilių parkavimo vietų pasiūlysianti daugiaaukštė stovėjimo aikštelė. Taip pat kaip ir pirmasis „Nemunaičių“ etapas, antrasis kurtas kartu su Nacionalinės premijos laureato Rolando Paleko architektų studija.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *