2024 20 rugsėjo

„Citadele“ bankas: lietuviai mažiau apsiperka Lenkijoje, daugiau išleidžia pramogoms

By kaunoaleja.lt Rgp19,2024 #įpročiai

Lietuvos gyventojai išlaidauja daugiau, noriau leidžia pinigus prekybos centruose ir pramogoms, rodo „Citadele“ banko privačių klientų atsiskaitymų kortelėmis duomenys. Nors lietuviai savo šalyje pirmąjį šių metų pusmetį pinigų išleido daugiau, rečiau lankėsi restoranuose ir kavinėse, apsistojo šalies viešbučiuose. Duomenys atskleidžia, kad lietuviai pirmąjį šių metų pusmetį mažiau išleido Lenkijoje.

Daugiau išleidžia pramogoms

„Citadele“ banko klientų kortelių išlaidos mažmeninei prekybai toliau auga: 2024 m. birželio pabaigoje išlaidos paaugo 3,4 proc. Mažmeninės prekybos kontekste išsiskiria prekybos centrų segmentas – čia metinis kortelių išlaidų augimas birželio pabaigoje siekė 16 proc.

„Lietuvos gyventojai drąsiau leidžia pinigus vartojimui, įskaitant ir ne pirmo būtinumo prekes. Šie duomenys pakankamai koreliuoja ir su Europos Komisijos inicijuotų apklausų rezultatais: birželį Lietuvos vartotojų nuomonė apie finansus buvo geriausia nuo 2007 m. pavasario, o noras taupyti mažėja“, – įžvalgomis dalijasi „Citadele“ banko valdybos narė, atsakinga už mažmeninę bankininkystę Baltijos šalyse, Rūta Ežerskienė.

Anot jos, kitas pozityvus aspektas yra tai, kad išlaidų pramogoms augimas tuo pačiu laikotarpiu siekė 7,4 proc. ir buvo sparčiausias nuo 2024 m. pradžios – tai taipogi susiję su vis labiau atsigaunančia perkamąja galia ir žmonių elgesiu leidžiant daugiau pinigų ne pirmo būtinumo paslaugoms.

Rečiau lankosi restoranuose ir kavinėse

Nors pramogoms gyventojai pinigines atveria vis dažniau, išlaidos restoranuose ir kavinėse mažėja. Per metus vis dar matomas 17,7 proc. augimas, tačiau jis yra lėčiausias nuo 2021 m. pabaigos. Analogiškai silpnai atrodo ir išlaidų viešbučiams šalies viduje dalis: birželio pabaigoje metinis banko fizinių klientų išlaidų viešbučiams Lietuvoje augimas tesiekė 0,8 proc., palyginti su 6,1 proc. 2024 m. pradžioje.

„Šiuo atveju tai nebūtinai yra mažėjančio gyventojų noro keliauti signalas. Tikėtina, kad artėjant vasaros atostogų sezonui, gyventojai tiesiog vis dažniau renkasi keliones užsienyje, o ne Lietuvos viešbučių paslaugas. Tam įtakos galėjo turėti ir išaugusios Lietuvos apgyvendinimo paslaugų kainos bei atsigaunanti gyventojų perkamoji galia“, – komentuoja R. Ežerskienė.

Lenkijoje išleidžia mažiau

„Citadele“ banko duomenimis, 2024 m. pirmąjį pusmetį Lietuvoje atliktų mokėjimų vertė išaugo 4,8 proc. Tuo metu tiek Lenkijoje atliktų mokėjimų skaičius, tiek mokėjimų vertė sumažėjo apie 20 proc.  

„Šių metų balandį Lenkijoje baigė galioti nulinis PVM tarifas maisto produktams, pabrango degalai, kurių dažnai pigiau galima užsipilti Lietuvoje. Be to, sulėtėjus infliacijai ir sustiprėjus Lenkijos zlotui, specialiai keliauti apsipirkti į Lenkiją, ypač gyvenant toliau nuo sienos, apsimoka vis mažiau“, – teigia R. Ežerskienė.

Mokėjimų duomenys atskleidžia, kad lietuviai daugiausia pirmąjį 2024 m. pusmetį pinigų išleido Vokietijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Italijoje ir Ispanijoje. Latviai – taip pat Vokietijoje, Ispanijoje, Italijoje ir Lietuvoje, o estai – Suomijoje, Ispanijoje, Italijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *