Žinia apie tai, kad Lauros Kaziukonienės įkurta įmonė, žinoma „Super Garden“ vardu, kurs užkandžius Europos astronautams, patraukė tarptautinės žiniasklaidos dėmesį. Vienuose iš didžiausių Didžiosios Britanijos naujienų portalų „Huffington Post“ bei „Yahoo“ pasirodė interviu su šaltyje džiovinto maisto eksperte apie tai, ką astronautai valgo kosmose.
„Ką tik sužinojau, ką iš tiesų valgo astronautai. Esu šokiruota“ – taip „Huffington Post“ žurnalistė Sarah-Louise Kelly pavadino interviu su „Super Garden“ įkūrėja L. Kaziukoniene, kuriame aiškinosi, kuo ypatingas į Tarptautinę kosminę stotį keliaujantis maistas.
Populiariame britų naujienų portale lietuvė atskleidė, kad astronautų maistas dažniausiai yra džiovinamas šaltyje arba konservuojamas, taip pat – apdorojamas termiškai. Pirmosiomis misijos dienomis kosmose galima mėgautis ir vaisiais ar daržovėmis, tačiau jų galiojimo laikas – labai trumpas.
„Todėl didysis iššūkis yra sukurti tokį ilgai galiojantį maistą, kuris leistų mėgautis, primintų namus, mažintų vienišumo jausmą, o tuo pat metu būtų maistingas ir, žinoma, skanus“, – interviu „Huffington Post“ teigė L. Kaziukonienė.
Ji paneigė žurnalistės įsitikinimą, kad visas maistas kosmose – tai beskonės košelės. Džiovinti šaltyje ir paversti patrauklios formos bei konsistencijos užkandžiu, pasak maisto ekspertės, galima bet ką: ne tik uogas ar vaisius, bet ir mėsą, sūrius, ledus, saldumynus, kavą, arbatą, alkoholį (be apsvaiginančio efekto) ar net ištisus patiekalus.
„Bendradarbiaudami su Europos kosmoso agentūra, atsižvelgsime į kiekvieno astronauto tautybę bei asmeninius pomėgius: į kosmosą galime išsiųsti jų nacionalinius, vaikystę ir namus primenančius ar tiesiog mėgstamiausius patiekalus: sriubą, troškinį ar net kepsnį“, – sakė „Super Garden“ įkūrėja.
Paklausta, kaip užtikrinama, kad astronautai gautų visas reikalingas maistines medžiagas, L. Kaziukonienė paaiškino, kad kiekvienas iš jų turi iš anksto patvirtintą 8 dienų mitybos planą, kuris ekspertų subalansuojamas ne tik pagal astronauto pomėgius, bet ir maistingumą.
„Mūsų naudojama technologija itin tinka atliepti šį poreikį, nes džiovindami maistą šaltyje ir praturtindami jį inovatyviais baltymais, ne tik išsaugome visas skonines savybes, bet ir maistingumą: būtinas medžiagas bei vitaminus, skaidulas“, – teigė ekspertė.
Ji atskleidė, kad astronautų mityba ne visada buvo džiuginanti: pirmosiose misijose beveik visą maistą jie iš tiesų valgydavo košių, spaudžiamų iš į dantų pastą panašių tūbelių, pavidalu.
„Kadaise net egzistavo idėja sukurti piliulę, kuri talpintų visas reikalingas maistingąsias medžiagas. Tačiau tai taip ir neįvyko. Gal ir gerai – taip valgyti kosmose būtų tikrai liūdna“, – kalbėjo L. Kaziukonienė.
„Huffington Post“ pasiteiravus, koks, ekspertės manymu, didžiausias mitas vis dar egzistuoja apie mitybą kosmose, L. Kaziukonienė sakė, kad tai – įsivaizdavimas, jog astronautai valgo labai skirtingą maistą nuo mūsų, esančių Žemėje.
„Tikslas yra priešingas: sukurti kuo labiau namus primenantį ir skanų maistą. Pavyzdžiui, vienas iš populiariausių mūsų produktų, perkamų 40-yje šalių, yra šaltyje džiovinti, netirpstantys ledai. Matome, kad žmonės juos tikrai labai mėgsta, todėl būtinai pasistengsime tokių ledų nusiųsti ir astronautams į kosmosą ž norime, kad ir ten jie galėtų džiaugtis mažais, bet svarbiais gyvenimo malonumais“, – sakė „Super Garden“ įkūrėja.
„Super Garden“ laimėjo Europos kosmoso agentūros skelbtą konkursą ir kurs naujas šaltyje džiovintų užkandžių receptūras Europos astronautams.