2025-12-17

Sūriai iš nedidelio Žemaitijos kaimo žavi savo natūralumu

By kaunoaleja.lt Gru17,2025 #sūriai

Valpainiuose, Kelmės rajone, įsikūrusios Dalios Zakarienės gaminami sūriai suteikia dabar jau retą progą paragauti tikro naminio produkto. Tradiciniu, senovišku būdu gaminami sūriai daugelį lietuvių žavi natūralumu ir ypatingais skoniais.

Papildoma veikla virto verslu

Sūrius ir kitus pieno produktus Dalia gamina jau 37-erius metus. Iš pradžių – tik savo reikmėms, savo šeimai, augantiems vaikams. Tačiau laikui bėgant vis daugiau žmonių ir už šeimos rato ribų susižavėdavo šiais gaminiais bei prašydavo pagaminti ir jiems.

Galiausiai prieš penkerius metus, paruošus projektą, pavyko gauti finansavimą ir namuose puoselėta veikla tapo nedidele įmone.

„Už gautas lėšas savo namų kieme rekonstravome buvusią lauko virtuvėlę, ten įrengėme sūrinę. Įsigijome sūrinei reikalingą įrangą, autobusiuką produkcijai vežioti. Dabar darbuojamės keturiese, nuolat padeda ir mano vyras“, – pasakojo pašnekovė.

Gamina „kaip namie“

Sūrius Dalia gamina iš nuosavame ūkyje laikomų karvių pieno, kuris yra rauginamas natūraliai, be jokių tai skatinančių priemonių.

„Procesas iš esmės toks, kaip anksčiau turbūt kiekvienuose namuose žmonės patys sau raugindavo pieną ir iš jo gamindavo sūrius bei kitus pieno produktus. Kas paragauja mūsų gaminių – visada jaučia skirtumą nuo „parduotuvinių“: natūralus, tikras skonis. Vyresnieji prisimena jį iš vaikystės, jaunystės. Jaunesni pirkėjai irgi atpažįsta ir supranta tikrą skonį bei kokybę. Jie gal net labiau žiūri, ką valgo – stengiasi atsirinkti natūralius produktus“, – sakė sūrininkė.

Dalia yra ir Valpainių bendruomenės pirmininkė, tad jos sūrių galima paragauti įvairiuose bendruomenė renginiuose, taip pat ir specialiai rengiamose degustacijose. Dar ji su savo produkcija lankosi įvairiose šventėse, mugėse visoje Lietuvoje, užsuka ir į Latviją.

Pamėgo ir kauniečiai

Dabar – jau keli mėnesiai kai Valpainių sūrių galima įsigyti specialioje prekybos vietoje Centriniame Kauno turguje, kuris yra įsikūręs prekybos miestelyje „Urmas“. Čia Dalia atvyksta savaitgaliais – nuo ketvirtadienio iki sekmadienio.

„Visada smagu pabendrauti su pirkėjais, papasakoti apie skonius, sūrių gamybą. Žmonės ieško natūralumo, tikro produkto. Labai smagu matyti, kaip paragavę nedvejodami sugrįžta dar kartą ir rekomenduoja kitiems. Tai – geriausias atpildas už sunkų triūsą“, – pabrėžia pašneovė.

Nevengia eksperimentuoti

Prekybos vietoje galima rasti net 28 skonių sūrių. Pradėjusi nuo paprastų sūrių be priedų gamybos, vėliau Dalia ėmė vis drąsiau eksperimentuoti. Kai kurių skonių deriniai iš pradžių gali pasirodyti neįprasti, tačiau, pasak pašnekovės, paragavus daugelio nuomonė iškart pasikeičia.

„Pirmiausia noriu priminti, kad ir paprastą sūrį be priedų nebūtina valgyti tiesiog taip. Jis puikiai tiks su medumi ar uogiene. Žinoma, turime klasiką – su kmynais, česnakais. Toliau – truputį įdomesni – su mėta, peletrūnu, ožrage. Labiausiai žmones stebina sūriai su šonine, su lašinukais. Ypač pastarųjų nedrąsiai ragauja. Bet kai paragauja – labai patinka. Dar su čili ir medumi labai populiarūs. Turime ir saldžių sūrių – su spanguolėmis, vyšniomis, mangais, abrikosais, aguonomis, razinomis, ananasais, riešutais, kriaušėmis“, – vardijo Dalia.

Greta sūrių dar galima įsigyti ir jų ūkyje pagamintos varškės, grietinės, neseparuoto, nepasterizuoto pieno. Naminio sviesto, česnakinio sviesto su žolelėmis. Netolimuose planuose – ir tikro žemaitiško kastinio gamyba.

Related Post