Gintarė Valeikaitė – gero humoro jausmo nestokojanti moteris, socialiniuose tinkluose išgarsėjusi savo kuriamais šmaikščiais video įrašais, apžvelgiančiais nuomonės formuotojų gyvenimus. „Instagramo žiniomis“ pavadinti reels‘ai kviečia pasijuokti, tačiau už plačios moters šypsenos slepiasi ne vienas sudėtingas gyvenimo išbandymas. Sykį savo sekėjams papasakojusi apie išgyventą pogimdyminę depresiją, Gintarė sulaukė moterų atsako, pripažįstančių, kad tokią psichologinę būseną patyrė ne ji viena, tik ne kiekviena išdrįsta apie tai kalbėti garsiai.
Šeštadienio rytais „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovus žadina antrajam sezonui sugrįžusi kulinarinė laida „Skanus gyvenimas“, kurioje žinoma kulinarė, receptų knygų autorė ir tinklaraštininkė Ilona Juciūtė pas save į svečius pasikviečia įdomius Lietuvos žmones, kurie vertina gerą maistą bei jaukius pokalbius. Šįkart jos laukia susitikimas su „Instagram žinių“ kūrėja save pristatančia Gintare Valeikaite. Moteris gimė Raseiniuose, vaikystėje gyveno Šiauliuose, paauglystę praleido Jurbarke, o pabaigusi mokyklą išvažiavo į Londoną. Kaip prisimena – tik vasarai, kad uždirbtų automobiliui, tačiau įsidarbinusi kavinėje, pamilo jos savininką, iš darbuotojos tapdama bosiene.
„Galima juokauti, kad tai karjera per lovą, bet aš tiesiog įsimylėjau. Kiti galvoja, kad kai pradėjome draugauti, jis iš karto mane padarė vadybininke. Bet taip nebuvo. Aš sunkiai atidirbau, o jis iš tų žmonių, kurie geba nubrėžti ribas. Namuose jam esu žmona, bet darbe – darbuotoja“, – pasakos laidos viešnia.
Tačiau greta darbų, Gintarė dar randa laiko socialiniuose tinkluose dalintis komiško turinio vaizdo įrašais, pasijuokiant iš gyvenimiškų situacijų arba aptariant aktualijas apie nuomonės formuotojus. Moteris tikina, kad tai iki šiol išliko tik jos pomėgiu, o ir tęsti pradėtą veiklą paskatino susidomėjusių sekėjų gausa.
„Pamenu, kaip dėvėtų drabužių parduotuvėje netyčia radau raudoną švarkelį. Prisiminiau, kad neseniai nusipirkau mikrofoną ir pagalvojau – padarysiu nesąmonę. Pirmas įrašas buvo visiškai apie nieką, absurdiškas žinių stiliaus epizodas apie influencerius ir žinomus žmones „Instagrame“, ką jie vakar veikė, bet po to video per valandą gavau virš 200 žinučių, su klausimui kada antra serija“, – prisiminimu dalinsis moteris.
Visgi, į kamerą Gintarė šypsosi ne visuomet. Moteris atvira – turint ADHD kartais sudėtinga susikaupti ar nulaikyti dėmesį, o viešai prabilusi apie išgyventą pogimdyminę depresiją, sulaukė daugelio moterų palaikymo, išduodančio, kad ne ji viena su tuo susiduria, tik ne kiekviena drįsta apie tai kalbėti garsiai.
„Gimus pirmam vaikui, aš jį pamilau tik po mėnesio. Iki tol tiesiog galvojau, kad tegu jį kas nors pasiima, nes aš nebenoriu. Aplinkiniai stebėjosi, kaltino, jog galbūt nelaukiau jo, nors taip nebuvo, glostydavau pilvą, rinkom vardą ir laukėm. Girdėjau, kaip sakydavo, kad va kitos tai po gimdymo neturėjo laiko depresijai, lygtais aš savu noru pasirinkau pasijusti niekam tikusia mama. Bet buvau atvira su seselėmis ir jos mane ramino, jog kol hormonai neatsistato, psichologinė būsena gali keistis, o po to viskas pagerėjo ir ta besąlygiška meilė savo vaikui atėjo“, – itin atvirai pasakos Gintarė.
Laidoje gamintos įdarytos bulvės su lašiša receptas pagal FODMAP dietos principą
Reikės:
2 didelių bulvių su lupenomis
1 lašišos filė
1 a. š. kaparėlių
Citrinos žievelė
„Cherry & Cola BBQ” padažo
Druskos ir pipirų pagal skonį
Padažui:
2 v. š. jogurto be laktozės
1 a. š. Dižono garstyčių
2 v. š. smulkintų marinuotų agurkėlių
1 a. š. smulkintų šviežių krapų
1 a. š. smulkintų šviežių petražolių
Šiek tiek smulkinto svogūnėlio (laiškinio ar paprasto)
1/2 citrinos sulčių
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 230°C. Bulves lengvai apvirkite, tuomet įtrinkite aliejumi, druska ir pipirais. Keliose vietose subadykite peiliu, šakute ar dantų krapštuku. Apvyniokite folija ir dėkite į orkaitę 1 val. ir 15 min. Likus 15 minučių iki kepimo pabaigos, nuimkite foliją, kad bulvės odelė apskrustų. Lašišą supjaustykite kubeliais, pagardinkite druska, pipirais ir apkepkite kelias minutes keptuvėje, įmaišykite padažą ir leiskite jam nugaruoti. Sumaišykite jogurtą su smulkintais marinuotais agurkėliais, žolelėmis, garstyčiomis ir citrinos sultimis. Pagardinkite pagal skonį. Iškeptą bulvę įpjaukite kryžmai ir rankomis spustelėkite kraštus, kad atsivertų vidus. Ant viršaus dėkite pasiruoštą kremą, keptą lašišą, kaparėlius, krapus ir citrinos žievelę.
Šis patiekalas parengtas taikant FODMAP dietos principą. FODMAP – tai virškinimui atsparūs angliavandenių tipai, kurie sukelia virškinimo problemas jautriems ar sergantiems dirgliosios žarnos sindromu žmonėms. Mažai FODMAP turinti dieta – tai mityba, kurios metu valgomi tik tie maisto produktai, kuriuose yra mažai fermentuojamų oligosacharidų, disacharidų, monosacharidų ir poliolių (FODMAP).
„Skanus gyvenimas“ – kulinarinė pokalbių laida su Ilona Juciūte, šeštadieniais, 10 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.