Aivaras Ramanauskas – Centriniame Kauno turguje prekiaujantis mėsininkas, kuris visuomet su plačia šypsena pasitinka kiekvieną klientą. Šį verslą jaunas vaikinas perėmė iš tėvų, kitapus vitrinos sukęsis dar tuomet, kai mokėsi mokykloje. „Neturėjau nė vieno laisvo šeštadienio“, – prisimena Aivaras, tačiau tuo pačiu išduoda, kad šiandien draugai jam pavydi jo darbo, o ir jis pats džiaugiasi pasirinkęs tęsti tai, ką puoselėjo jo šeima.
Šeštadienio rytais „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovus žadina antrajam sezonui sugrįžusi kulinarinė laida „Skanus gyvenimas“, kurioje žinoma kulinarė, receptų knygų autorė ir tinklaraštininkė Ilona Juciūtė pas save į svečius pasikviečia įdomius Lietuvos žmones, kurie vertina gerą maistą bei jaukius pokalbius. Šįkart jos laukia susitikimas su bičiuliu, verslą iš tėvų perėmusiu jaunu mėsininku Aivaru Ramanausku. Ilona pamena, kaip pirmą kartą jį sutiko prieš penkiolika metų Centriniame Kauno turguje. Šiandien vaikinas vis dar ten pat, tik jau ne kaip pagalbininkas tėvams, o pats savo rankose laikantis šeimos verslo vairą.
„Kai buvau paauglys, ateidavau savaitgaliais padirbėti ir pagelbėti tėvams, bet dabar jau mama dirba pas mane. Pagalvojau, kad esu pakankamai stiprus, protingas, galiu susitvarkyti pats su dalykais, kuriems anksčiau, galbūt, pritrūkdavo drąsos ir tuo pačiu nebenorėjau, kad mama daug dirbtų. Kai mūsų šeimoje neliko tėčio, buvau pakankamai jaunas, nežinantis ko noriu. Nežinojau, koks mano kelias laukia, bet jau buvau pririštas dirbti Centriniame turguje“, – laidoje pasakos svečias.
Aivaras pripažįsta, kad jo pasirinkta karjeros sritis – netipiška šiuolaikiniam jaunimui. Daugelis jo amžiaus vaikinų siekia darbo ofisuose ar biuruose, IT srityje prie kompiuterių, tačiau jis pats išduoda faktą, kad šiandien iš draugų sulaukia balto pavydo būtent dėl to, ką dirba.
„Kiek pasišneku su savo draugais, jie man pavydi, kad neprivalau sėdėti vienoje vietoje prie kompiuterio ekrano. Galiu tai bendrauti su klientais, tai su tiekėjais, turiu daugiau laisvės, nes tai nėra vienas monotoniškas darbas, yra daugiau įvairovės“, – atvirauja Aivaras.
Jaunas mėsininkas, prisimindamas vaikystės dienas, neslepia, kad žinias apie gerą ir kokybišką mėsą teko išsiugdyti. Taip pat, kaip ir išmokti perprasti klientų psichologiją, bendravimo su jais subtilybes, tad Aivaro planuose – šeimos verslo plėtra ir nuosava krautuvėlė.
„Kai man buvo 16-18 metų, aš neturėjau nė vieno laisvo šeštadienio. Draugai kviesdavo penktadieniais pasilinksminti, o man tekdavo arba atsisakyti, arba kitą dieną dirbti nepailsėjus. Nuo mažens esu drovokas, pamenu, kaip maldaudavau, kad niekas neprieitų prie vitrinos, bet per laiką įvyko lūžis, o po to aplankė ir azartas, kai norėjau, kad klientų ateitų vis daugiau ir daugiau“, – pasakos Aivaras.
Apie sunkumus bei iššūkius turguje prekiaujančio mėsininko darbe, apie piktus bei neapsisprendusius klientus ir asmenines Aivaro patirtis metant svorį – laidoje „Skanus gyvenimas“, šį šeštadienį, 10 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.
Laidoje gamintų kreminių makaronų su jautiena receptas
Reikės:
450 g maltos jautienos
225 g kaspinėlių formos makaronų
410 g smulkintų pomidorų su skysčiu
240 ml jautienos sultinio
240 ml riebios grietinėlės
1 stikl. tarkuoto parmezano sūrio
1 mažo svogūno
3 skiltelių česnako
1 a. š. mėgstamų prieskonių
Druskos, pipirų
Šviežių petražolių puošimui
Gaminimo eiga:
Išvirkite makaronus pagal instrukciją ant pakuotės. Nukoškite ir atidėkite į šalį. Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies apkepkite maltą jautieną, kol ji apskrus. Nusausinkite riebalų perteklių, jei reikia. Į keptuvę su jautiena įdėkite smulkintą svogūną ir smulkiai sukapotą česnaką. Kepkite apie 2–3 min, kol svogūnai taps permatomi ir minkšti. Į keptuvę supilkite smulkintus pomidorus su sultimis, jautienos sultinį ir grietinėlę. Įmaišykite prieskonius, druską ir pipirus pagal skonį. Užvirkite ir leiskite troškintis ant nedidelės ugnies apie 5–7 min, kol padažas šiek tiek sutirštės. Į padažą sudėkite virtus makaronus. Gerai išmaišykite. Įmaišykite tarkuotą parmezaną, kol jis ištirps ir suteiks padažui kreminę tekstūrą. Patiekite patiekalą apibarsčius sūriu ir petražolėmis.
„Skanus gyvenimas“ – kulinarinė pokalbių laida su Ilona Juciūte, šeštadieniais, 10 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.