2025 22 vasario

Ekonomikoje, operacinėje ir kirpėjos amplua savęs ieškojusi Toma šiandien kepa desertus

Bandytus krimsti ekonomikos mokslus, medicininį darbą operacinėje ir net įvaldytas kirpėjos žirkles Toma Daugnorienė išmainė į konditerijos įrankius. Moteris pasakoja savo gyvenimo pašaukimą atradusi kepimo mene ir nors pripažįsta negalvojusi, kad ši veikla išaugs į asmeninį verslą, šiandien Toma neatsigina nei užsakymų, nei smaližių, norinčių paragauti jos desertų.

Šeštadienio rytais „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovus žadina antrajam sezonui sugrįžusi kulinarinė laida „Skanus gyvenimas“, kurioje žinoma kulinarė, receptų knygų autorė ir tinklaraštininkė Ilona Juciūtė pas save į svečius pasikviečia įdomius Lietuvos žmones, kurie vertina gerą maistą bei jaukius pokalbius. Šįkart jos laukia susitikimas su viena iš sekėjų, konditere Toma Daugnoriene, kurios istorija, kaip žmogus gali nuo operacinės stalo atsidurti prie orkaitės, įkvėpė net ir pačią Iloną.

„Į Kauną atvažiavau mokytis ekonomikos, bet pastebėjau, kad tai ne man. Aš matematikos nemokėjau, nors kažkodėl sugalvojau stoti į ekonomiką, tad po dvejų metų išėjau dirbti į operacinę, ortopedijos skyriuje, kaip padėjėja. Šis neeilinis darbas tikrai buvo įdomus, manęs iš pradžių klausė, ar nebijau kraujo, tačiau atsakiau, kad nežinau, nes nebuvau susidūrus. Bet nebijojau, kaip tik norėjau net mokytis medicinos toliau, tačiau tada sugalvojau save išbandyti kirpėjos specialybėje“, – laidoje pasakos viešnia.

Pasibaigusi kursus ir įsigijusi visas reikalingas priemones, Toma porą metų dirbo kirpykloje, tačiau pertraukose tarp klientų ji internete ieškodavo ne naujų plaukų kirpimo technikų ar šukuosenų tendencijų, o receptų. Būtent tada ji suprato, kad ją traukia kulinarija, tiksliau – konditerija.

„Nuėjau į vieną kepyklėlę dirbti kaip pardavėja, bet administratorė pasiūlė konditerės vietą. Sakiau, kad jeigu jiems nereikia žmogaus su patirtimi, aš ateinu. Jie mane apmokino, vėliau dirbau kitoje kepyklėlėje ir netikėtai, net pačiai to neplanuojant, po kursų ir mokymų, ėmiausi savo verslo ir taip atsirado „Tomos desertų studija“, – istorija dalinsis konditerė.

Laidos viešnia pripažįsta, kad iki santuokos beveik neturėjo jokio santykio su kulinarija, o prie maisto prisiliesti pradėjo tik sukūrusi savo šeimą. Visgi, desertai jai visad buvo ta labiausiai dominanti sritis, jog šiandien, dirbdama namų virtuvėje, į gamybą ji įtraukia ir smalsią dukrą, tokiu būdu pati suderindama darbą su motinyste.

„Dirbu po 18 valandų per dieną, nes jeigu nenori dirbti kažkam nuo aštuonių iki penkių, dirbi sau kiaurą parą. Visus klientus norisi priimti, o ir džiugu, kad desertų mados keičiasi. Anksčiau būdavo madinga tortus dengti cukrine mase, dabar pasikeitė tendencijos, einama į natūralumą, į retro stilių, vintažą“, – atskleis Toma.

Apie svorio metimo iššūkius, ilgas savo vietos po saule paieškas ir konditerijos madas – jau šį šeštadienį, 10 val., laidoje „Skanus gyvenimas“ per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Laidoje gamintos granolos pagal FODMAP dietos principą receptas:

Reikės:

100 g kokoso drožlių

100 g migdolų riekelių

100 g graikinių riešutų

100 g pekano riešutų

100 g moliūgų sėklų

80 ml klevų sirupo

2 v. š. kokosų aliejaus

1 v. š. chia sėklų

1 v. š. linų sėmenų

1 a. š. cinamono

Žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Visus ingredientus sumaišykite ir kepkite 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol gražiai apskrus. Granolą patiekite su jogurtu ir kiviais.

Šis patiekalas parengtas taikant FODMAP dietos principą. FODMAP – tai virškinimui atsparūs angliavandenių tipai, kurie sukelia virškinimo problemas jautriems ar sergantiems dirgliosios žarnos sindromu žmonėms. Mažai FODMAP turinti dieta – tai mityba, kurios metu valgomi tik tie maisto produktai, kuriuose yra mažai fermentuojamų oligosacharidų, disacharidų, monosacharidų ir poliolių (FODMAP).

„Skanus gyvenimas“ – kulinarinė pokalbių laida su Ilona Juciūte, šeštadieniais, 10 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *