2024 19 rugsėjo

Ir žodžiais, ir darbais unikalią parodą remiantieji įsitikinę: „Priminimas grąžina į realybę“

By kaunoaleja.lt Rgs11,2024 #IX fortas

Iki spalio 29 d. IX forto muziejuje eksponuojama išskirtinė Nacionalinio istorinio memorialinio draustinio Babin Jar surengta paroda „Bachmutas. Genocido veidai 1942 | 2022“. Jos fone kūrybingi žmonės ieško vis naujų formų, kaip padėti kenčiančiai šaliai – nuo finansinės paramos iki per pasaulį skleidžiamos žinios.

Svarbu nuolat priminti

„Mūsų pasakojimas apie dvi tragedijas Bachmute, sukeltas genocido ir karo nusikaltimų praeityje bei dabar, yra signalas visiems. Žmogus visada turi pasirinkimą – kovoti, padėti kovoje arba likti neveiklus, stebėti, ir taip tapti blogio dalimi. Bachmutą, kaip ir dešimtis kitų Ukrainos miestų bei kaimų, sunaikino rusai. Dėkojame visiems, kurie mums padeda priešintis priešui. Tik taip galite išgelbėti savo miestus ir kaimus nuo sunaikinimo. Nenubaustas blogis visada sugrįžta ir sustiprėja. Štai kodėl taip svarbu šioje kovoje būti išvien“, – ekspozicijos idėją pristato Nacionalinio istorinio memorialinio draustinio „Babin Jar“ vadovė Roza Tapanova.

IX forto muziejaus direktoriaus Mariaus Pečiulio teigimu, svarbus yra nuolatinis dėmesys Ukrainai, kalbėjimas apie ją pasaulyje, tam, kad neatbuktų dėmesys.

„Ilgai žiūrėdami į vieną tašką pradedame prarasti dėmesį, darosi sunku susikaupti. Tą patį galime pritaikyti ir šiai situacijai. Mes neturime karo savo šalyje, jo neturi ir Vakarų šalys. Mums jo neprimena kas naktį gaudžiančios sirenos ir krentančios raketos ar artilerijos sviediniai, nusinešdami šeimų narius ir artimuosius. Dėl šios priežasties reikia nuolat kalbėti, rodyti, skatinti remti visomis įmanomomis formomis, nes karas neturi teisės atsibosti. Karas turi būti laimėtas ir tam reikia visų bendro susitelkimo“, – sako pašnekovas.

Anot jo, nuolat viešojoje erdvėje girdime, kad Ukraina kovoja ne tik dėl savo ir ne tik dėl mūsų laisvės.

„Ukraina kovoja civilizacinį karą už taisyklėmis grįstą pasaulio sutvarkymą, kur sprendimai priimami tautų, o ne jėgos apsisprendimo teise. Jeigu mes palaikome šiuos pamatinius demokratijos principus, vadinasi besąlygiškai privalome padėti Ukrainai. Kad ir kokia būtų drąsi ši šalis – viena neatsilaikys prieš skaitlingą agresorių“, – pastebi M. Pečiulis.

Prasmingos paramos formos

Aplankiusieji parodą IX forto muziejuje, į specialią dėžutę gali įmesti auką, skirtą „Visi išvien“ organizacijai. Jos iniciatorė Tatjana Narkevičienė pastebi, kad hibridinis karas – kova už žmonių protus ir sielas – vyksta ne tik Ukrainoje. Norint laimėti šią sunkią kovą, anot jos, turi prisidėti ir profesionalai – žmonės, tyrinėjantys istoriją, nes būtent jie padeda apginti vertybes nuo melo ir manipuliacijų.

„Maniakiškas žmonių, ir net tautų, naikinimas parodo agresoriaus bejėgiškumą prieš tikėjimą bei dvasią. Okupavęs teritoriją ir neturėdamas argumentų palenkti žmones savo pusėn, jis gyventojus naikina, kerštauja ir žiauriai kankina. TIK FAKTAI – padeda suvokti, kas įvyko ir vyksta“, – apie tai, kad istoriniai įvykiai turi būti kuo plačiau aptariami, sako T. Narkevičienė.

IX forto muziejaus direktorius M. Pečiulis sako, kad pagalbą reikia suprasti ne vien tik fiziniame ar pragmatiniame lygmenyje, kuomet padedama pinigais, daiktais, ginkluote. Jo teigimu, pagalba yra ir dvasinis palaikymas, Ukrainos kultūros viešinimas bei puoselėjimas.

„Rusija savo karinę invaziją pradėjo nuo propagandinio parengimo, paneigdama Ukrainos valstybės tapatybę, jos kultūrinį savitumą. Kaip matome, Pasaulyje atsirado šalių, kurios tuo patikėjo. Net ir Vakarų šalių visuomenėse atsirado atskirų grupių, kuriose tokie teiginiai rado ir vis dar randa atgarsį. Dėl šios priežasties Ukrainą reikia remti ir informaciniame kare. Jos kultūros projektų išvežimas į Europą, jų populiarinimas lygiuojasi vienoje gretoje su kitais ginklais šioje kovoje“, – apie Kauno muziejuje veikiančios parodos aktualumą kalba M. Pečiulis.

Svarbu suvokti situaciją

Šiai minčiai pritaria ir parodą „Bachmutas. Genocido veidai 1942 | 2022“ palaikančios įmonės OWEXX vadovas Viktoras Tolvaiša. Jo teigimu, pagalba Ukrainai yra prasminga visomis formomis – tokiomis, kokiomis gali prisidėti kiekvienas žmogus pagal savo galimybes.

„Ir žodinė, ir finansinė pagalba yra prasminga, todėl mes remiame ir remsime akcijas, susijusias su Ukraina. Prisidedame ne tik finansiškai, tačiau ir visuose savo tinklo lauko ekranuose transliuojame visuomenines akcijas, susijusias su parama Ukrainai, tokias kaip „Radarom!“, lėšų rinkimo „Bayraktar“, „Blue / Yellow“ organizacijos, humanitarinės paramos, lėšų rinkimo Ukrainos vaikams akcijas ir kitas. Mūsų ekranuose taip pat nuolat galima matyti Ukrainos vėliavas su šūkiais, tokiu būdu skatinant ne tik prisidėti prie pagalbos, tačiau taip pat išreiškiant palaikymą čia, Lietuvoje, gyvenantiems ukrainiečiams“, – pasakoja pašnekovas.

Anot jo, kalbėjimas apie karą ir priminimas apie kasdienę ukrainiečių auką bei pralietą kraują yra būtinas.

„Kad mes, kasdien tai girdėdami ir matydami, galėtume suprasti ir įsisąmoninti situacijos rimtumą. Priminimas grąžina į realybę“, – neabejoja V. Tolvaiša.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *