2024 16 rugsėjo

Pasaulinę kineziterapijos dieną kviečiantis minėti D. Šlevas: „Jos aktualumas ateityje tik augs“

Rugsėjo 8 – oji – pasaulinė kineziterapijos diena.

„Šios srities aktualumas visuomenėje tik augs. Apie tai neabejotinai byloja kai kurie skaičiai“, – sako Kaune veikiančio „Aušra SPA“ baseino darbuotojas, kineziterapijos studijas baigęs Dovydas Šlevas.

Anot jo, kineziterapija Lietuvoje jau dabar tampa vis svarbesne sveikatos priežiūros dalimi, ypač reabilitacijos srityje. Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, kasmet reabilitacijos paslaugomis naudojasi daugiau nei 150 tūkst. žmonių, o jos teikiamos ne tik ligoninėse, bet ir poliklinikose bei privačiuose centruose.

„Lietuvoje šios srities specialistų skaičius auga, nes didėja poreikis paslaugų, ypač dėl senėjančios visuomenės ir vis dažniau diagnozuojamų lėtinių susirgimų“, – pastebi pašnekovas.

Specialisto teigimu, oficialiuose šaltiniuose minima, kad pagal 2020 metų duomenis, daugiau nei 30% vyresnių nei 60 metų žmonių Lietuvoje kenčia nuo judėjimo problemų, kurias galima gydyti ar palengvinti kineziterapijos pagalba.

Kineziterapija taip pat yra būtina po sąnarių protezavimo operacijų, kurios Lietuvoje kasmet atliekamos tūkstančiams žmonių.

„Pasaulinė kineziterapijos diena kasmet minima rugsėjo 8-ąją dieną, siekiant atkreipti dėmesį į jos svarbą sveikatai. Šią dieną organizuoja Pasaulio kineziterapijos federacija, o renginių metu visuomenei pristatomos naujovės ir žinios apie kineziterapijos naudą, siekiant užtikrinti efektyvų judėjimą bei gerą sveikatą“, – primena „Aušra SPA“ baseino darbuotojas.

Kiekvienais metais renginiai skirti vis kitai temai, pabrėžiančiai aktualias sveikatos problemas – pavyzdžiui, kineziterapijos svarba sergantiems lėtinėmis ligomis, sąnarių skausmais ar reabilitacija po traumų. 2023 metų tema buvo skirta artrito valdymui, akcentuojant kineziterapijos vaidmenį mažinant skausmą ir gerinant judrumą žmonėms, kenčiantiems nuo šios būklės.

Kineziterapija yra medicinos sritis, kuri specializuojasi gydant, gerinant ir atkuriant fizinį kūno funkcionavimą. Kineziterapijoje taikomi įvairūs gydymo metodai: pratimai, masažas, manualinė terapija, tempimai, elektrostimuliacija ir kt. Pagrindinis kineziterapijos tikslas – pagerinti žmogaus sveikatą, sumažinti skausmą ir diskomfortą, padėti atkurti judesių amplitudę ir stiprinti raumenis.

„Tai yra ir prevencinė priemonė. Reguliarūs pratimai ir kineziterapijos seansai padeda išvengti traumų, sumažina įvairių raumenų bei sąnarių veiklos sutrikimų riziką“, – sako „Aušra SPA“ baseino atstovas D. Šlevas.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *