2024 16 rugsėjo

Kaunas skelbia tarptautinę rangovų „paiešką”: kas statys M. K. Čiurlionio koncertų centrą

DCIM100MEDIADJI_0111.JPG

Artėjant pirmojo šalyje muziejaus „Mokslo sala” atidarymui, čia pat įsibėgėjant pėsčiųjų tilto statyboms iš Nemuno salos į Žemąją Fredą, jau netrukus veiksmas gali startuoti ir kitapus upės, kairiajame krante. Kauno miesto savivaldybė paskelbė tarptautinį rangos konkursą M. K. Čiurlionio koncertų centro statyboms. Pasiūlymų laukiama iki spalio 2 dienos.

Šiuolaikinis miestas to vertas

Klasikinei muzikai skirta aukščiausių akustinių standartų salė ir įvairioms kultūrinėms veikloms, kongresams bei konferencijoms adaptuojamos erdvės su požeminiu parkingu iškils Nemuno pakrantėje, netoli Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto. Dar šių metų balandį objektui išduotas statybą leidžiantis dokumentas.

Rangos darbai perkami pagal „Paleko archstudijos” ir įmonių grupės „Be Live” bendrovės „Baltic Engineers” jungtinės komandos parengtą techninį projektą.

„Mokslo muziejų netrukus atidarysime, tiltų, baseinų statybos irgi įsibėgėja – reikia važiuoti toliau su kitais Kauno projektais. Meno žinovai, rimtosios muzikos atstovai sakydavo, kad Kaune trūksta klasikinių koncertų rūmų – tokių, kokius turi didieji Europos miestai. Šiuolaikinis Kaunas tikrai to vertas.

Tikimės rangovą turėti dar šį rudenį, o darbų pradžia priklausys nuo finansavimo. Esame pasirengę pradėti statybas miesto lėšomis, nes iš dabartinės centrinės valdžios nesulaukiame paramos. Kol kas jos ir nesitikime, bet tikimės pokyčių šį rudenį”, – sako Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Planuojama, kad bendra statybos kaina neviršys 74,8 mln. eurų su PVM. Rangovas renkamas pagal kainos ir kokybės kriterijus.

Statybos darbams numatytas dvejų metų terminas. Potencialių rangovų, pretenduojančių statyti M. K. Čiurlionio koncertų centrą, pasiūlymų laukiama iki spalio 2 dienos.

Unikalus statinys virš upės

Daugiau kaip 4 hektarų sklype Žemojoje Fredoje (H. ir O. Minkovskių g. 31) iškils A++ energinio naudingumo klasės, 25 metrų aukščio, beveik 23 tūkst. kvadratinių metrų bendro ploto stiklu gaubtas pastatas su požemine automobilių stovėjimo aikštele. Papildomas parkavimas transportui numatytas ir greta statinio.

Pastate suplanuotos dvi salės. Pagrindinė talpins apie pusantro tūkstančio žiūrovų ir bus pritaikyta klasikinės muzikos koncertams, operetėms bei panašaus žanro natūralios akustikos pasirodymams. Antroji – daugiafunkcė erdvė su atsiveriančiu vaizdu į Nemuną – turės iki 700 vietų. Ji bus skirta ne vien koncertams, bet ir konferencijoms, parodoms bei kitiems renginiams.

Pasak projekto autorių, M. K. Čiurlionio koncertų centras darniai įsilies į bendrą kairiojo Nemuno kranto reljefą ir harmoningai derės su aplink vystoma bei kitapus upės besidriekiančia urbanistine visuma, naujai atgijusios Nemuno salos landšaftu.

Iš lauko skaidrus banguotas fasadas atkartos upės vandens atspindžius, o viduje būsiantiems lankytojams atsivers gyvas ikoniško Kauno senamiesčio peizažas ir Nemuno tėkmės įrėminta vaizdinga panorama.

Architektūriniai sprendiniai sukuria įspūdį, tarsi objektas sklęstų virš vandens. Greta pastato įsiterps jaukus mažųjų laivų uostas.

Nugalėjo lietuvių kūrinys

Kokia architektūrine išraiška pasižymės būsimasis M. K. Čiurlionio koncertų centras paaiškėjo dar 2017 metais, Kaunui surengus tarptautinį architektūrinės idėjos konkursą.

Savo siūlymus pateikė net 119 architektų komandų iš 36 valstybių. Vertinimas vyko užtikrinant maksimalų dalyvių iš viso pasaulio anonimiškumą. Galiausiai paaiškėjo, kad konkurse nugalėjo lietuviai – Vilniuje įsikūrusi „Paleko archstudija”.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato arch. Rolando Paleko vadovaujama architektų komanda ėmėsi ir tolesnių darbų rengiant techninį projektą. Čia sudarytas generalinių projektuotojų tandemas su įmonių grupės „Be Live” bendrove „Baltic Engineers”, apjungiant kūrybines architektų pajėgas ir patyrusių inžinierių, hidrologų bei hidrotechnikų, akustikos ekspertų kompetencijas.

2022 metų pabaigoje, Kaunui užbaigiant Europos kultūros sostinės metus, autoriai pristatė visuomenei projektinius pasiūlymus, sulaukusius gausaus susidomėjimo ir palaikymo.

Įvairiapusė nauda kauniečiams

Greta būsimo M. K. Čiurlionio koncertų centro numatyta ir daugiau miestui reikšmingų darbų.

Jau greitai prasidės H. ir O. Minkovskių gatvės rekonstrukcija.

Čia pat, abipus Nemuno krantų, statomas pėsčiųjų ir dviratininkų tiltas. Pasak Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus Tado Metelionio, Nemuno sala ir greta jos esančios teritorijos vystomos kompleksiškai.

„Naujasis tiltas turės daug funkcijų. Jis užtikrins nenutrūkstamą pėsčiųjų ir dviratininkų susisiekimą tarp Žemosios Fredos, salos ir miesto centro. Pastačius M. K. Čiurlionio koncertų centrą, šalia bus įrengta ir patogi automobilių stovėjimo aikštelė. Dienos metu ji pasitarnaus iš Aleksoto, Garliavos pusės atvykstantiems gyventojams. Čia palikus automobilį, atsiras galimybė sutaupyti laiko, saugiai tiltu keliaujant į centrą pėsčiomis arba dviračiu – mokytis, dirbti, leisti laisvalaikį”, – teigia T. Metelionis.

Nemuno saloje pabaigos link artėja Mokslo ir inovacijų centro „Mokslo sala” ekspozicijos įrengimas – rudens gale planuojamas atidarymas.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *