2024 7 rugsėjo

Tarp Vilniaus ir Dubajaus gyvenanti Sotera: moterų požiūris ten – visai kitoks

By kaunoaleja.lt Lie25,2024 #babyblog.lt

Viena iš žinomiausių Lietuvos mamų, babyblog.lt įkūrėja Sotera Šveikauskaitė atvirai pasidalino, ką reiškia motinystę derinti su aktyvia veikla.

„Šiandien mano vyresnėlė – jau moksleivė, Dubajuje lanko nuostabią tarptautinę mokyklą. Jie rado būdus užkardyti patyčias, nėra jokių rasizmo ar nepakantumo apraiškų tarp vaikų: mano dukra draugauja su mergaitėmis ir iš Ukrainos, ir iš Indijos, ir iš viso pasaulio.

Tuo tarpu mūsų mažoji trimetė beveik negyveno Lietuvoje, todėl labai džiaugiuosi grįžusi ir išleidusi ją į mūsų pamėgtą darželį „Abadelė“ Vilniuje: noriu, kad ji ne tik iš mūsų mokytųsi kalbėti lietuviškai, pažintų savo kultūrą ir šaknis, kurtų santykį su kitais vaikais ir auklėtojomis“, – sako S. Šveikauskienė.

Palygino vaikų priežiūrą Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir Lietuvoje

„Manau, kad darželyje svarbiausią vaidmenį atlieka auklėtoja: nuo jos priklauso atmosfera, vaikų nuotaika ir tarpusavio santykiai, tobulėjimo greitis. Lietuvoje, ypač – privačiuose darželiuose, kuriuos man teko matyti, auklėtojos yra panašios į mamas: šiltos, su vaikais kuriančios labai artimą santykį ir prie jų prisirišančios. Dubajuje požiūris – kitoks: santykis yra kur kas dalykiškenis“, – neslepia moteris.

Jos teigimu, šalyse itin skiriasi ir moterų bei visuomenės požiūris į motinystę.

„Užsienyje nėra tokių ilgų motinystės atostogų, kokias turime Lietuvoje. Todėl vaikus išleisti į lopšelį dar nesulaukus metų – gana normalu ir suprantama. Tuo tarpu kai mano draugė Lietuvoje „Abadelei“ savo mažylį patikėjo vos 4 mėnesių, nes turėjo grįžti į darbą, ji iš aplinkinių sulaukė tikrai daug klausimų, pastabų ir net priekaištų“, – pasakoja žinoma moteris.

Paprašyti pagalbos – itin sunku, bet būtina

Soteros teigimu, šiandien ji jau labai gerai supranta, kad kiekviena mama turi nebijoti paprašyti pagalbos. Tačiau taip buvo ne visada.

„Kaip ir daugybė moterų, mamų Lietuvoje, ilgai galvojau, kad viską galiu ir privalau padaryti pati. Pati pasirūpinsiu savo vaikais, pati jas visko išmokysiu, pati prižiūrėsiu namus, tuo pat metu kurdama verslus ir darydama karjerą.

Man visada patiko daug dirbti, bet ilgainiui net aplinkiniai ėmė pastebėti, kokia esu pervargusi -nuo daugybės veiklų.  Žinau, kad taip jaučiasi tūkstančiai mamų Lietuvoje, gaunu daugybę sekėjų žinučių su panašiomis jų istorijomis ir klausimais“, – teigia babyblog.lt įkūrėja.

Žinoma mama įsitikinusi: moterims pamiršus pasirūpinti savimi, netrunka pašlyti jų sveikata, emocinė būklė ir santykiai. Tai dažnai gali lemti ir skyrybas.

„Žengti šį žingsnį, paprašyti pagalbos man buvo labai sunku. Pavadinčiau tai net psichologiniu lūžiu: jaučiausi silpna, nevykusi. Kokia aš mama, gal tai nėra gerai, juk viską galiu padaryti pati..”, Buvo labai sunku perlipti per save, bet dabar labai džiaugiuosi turėdama papildomas rankas, galiu skirti daug kokybiškesnio laiko savo vaikams, o taip pat ir kažkiek laiko sau, vyrui.

Suprantu, kad prie gero greitai priprantama, bet turėti pagalbą – nuostabu. Dubajuje turėti tokią padėjėją – visiškai normalu kiekvienai šeimai, nepriklausomai nuo jos pajamų. Pagalba leidžia moterims ir vyrams susikoncentruoti į šeimyninės laimės kūrimą, profesinę veiklą ir pomėgius. Nuoširdžiai linkiu kiekvienai moteriai išdrįsti paprašyti pagalbos“,  – sako S. Šveikauskienė.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *