Naudinga žinoti

Žuvies patiekalai vaikų mityboje. Receptas

Vaikams patinkančių patiekalų nėra daug, o kalbant apie žuvies patiekalus, dažna mama turi gerai pasukti galvą, kai reikia pagaminti gardų patiekalą būtent iš žuvies, kad mažieji lengvai susigundytų paragauti. Kaip gaminti žuvis, kad net ir išrankiausias valgytojas pamėgtų šiuos patiekalus pataria sveiko maisto technologė, portalo sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė.

Kaip skaniai gaminti žuvį?

Daugelis ikimokyklinio amžiaus vaikų jau turi savo mėgstamiausius patiekalus, kuriuos mielai renkasi patys, tai gali būti maltinukai, troškiniai, keksiukai ar sriubos, belieka tik tokius patiekalus šiek tiek pakoreguoti ir sėkmingai integruosite šviežią, sveiką žuvį į mažųjų mitybą nors du – tris kartus per savaitę.

„Nėra naujiena, jog sveikiausias maisto ruošimo būdas – žuvies virimas garuose. Kuo trumpesnis virimo laikas, tuo geriau, tokiu būdu žuvis išlaikys sultingumą, savo struktūrą, skonį ir kvapą, bei, žinoma, išliks daugiau vitaminų! Pavyzdžiui, galite žuvies filė ruošti garuose su daržovėmis. Bet jei visgi vientisas žuvies gabalėlis Jūsų mažiesiems nėra priimtina, ar norint išvengti ašakų, tada geriausia iš šviežios, dar vakar tvenkinyje plaukiojusios lietuviškos žuvies daryti maltinukus, kotletukus ar keksiukus. Patroškinkite daug svogūnų (arba porų), česnakų ir morkų svieste su ciberžole ir druska, praturtinsime patiekalą ir skoniu ir kvapu, tačiau nepadauginkime aštrių prieskonių – žuvies patiekalai priklauso švelnaus skonio patiekalams ir visai nebūtina jo sunaikinti aštriais prieskoniais“ – pataria sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė.

Tam, kad atsiskleistų visas žuvų maistinis potencialas, rinkitės šviežias, kokybiškas, ekologiškas žuvis, kurios išauginamos Lietuvos žuvininkystės tvenkiniuose vietinių augintojų. Tokių žuvų prekybos vietose pasirinkimas didžiulis – karpiai, amūrai, plačiakakčiai, eršketai ir kt. Šviežias žuvis geriausia virti daržovių sultinyje, troškinti garuose, kepti orkaitėje, virti žuvienes ar žuvies sriubas. Čia nereikės sudėtingų receptų, užteks geros, kokybiškos žuvies, daržovių ir žiupsnelio druskos bei pipirų.

Vaikų mėgstami patiekalai kitaip

Jeigu nepavyksta vaikų sudominti nei virta, nei troškinta žuvimi, o pietūs su žuvimi prasideda ir baigiasi suraukta nosyte, būkime išradingesni, pasitelkime fantaziją. Vaikams labai svarbu ne tik skonis, bet ir patiekalo spalvos, formos ir patiekalo patiekimas lėkštėje – išnaudokime tai. Suformuokime kotletukus žuvytės formos, „įspauskime“ į kotletukus ar žuvies blynelius iš morkos, cukinijos ar pomidoriuko linksmą šypseną, akytes – rezultatas nustebins. Taip pat galima gaminti gardžias žuvienes, žuvies troškinius ar net žuvies pyragus, tik prieš patiekdami ant stalo gražiai, spalvingai papuoškime žalumynais!

 Nesiūlykite vaikui iš karto valgyti didelio žuvies gabalo. Darykime tai žaidimo – degustacijos forma, kai pats vaikas gali pasiimti vieną ar kelis mažus gabaliukus pirma paragauti, pasirinkti savo mėgiamų daržovių ar garnyro – įtraukime jį į procesą, o ne tik padėkime maisto lėkštę priešais.

Malta žuvies filė, praturtinta daržovėmis ir mėgiamais prieskoniais vaikams bus lengvai įsisavinama ir virškinama. Receptas paprastas, teigia Raminta Bogušienė: „Žuvis ir grietinėlė ar tiesiog pienas – puikus derinys. Todėl galite drąsiai į žuvies pyragus, troškinius pilti grietinėlės ar pieno, gardinti šviežiais krapais, petražole!“.

Bent 2-3 kartus per savaitę būtina įtraukti į šeimos meniu skanią lietuvišką žuvį! Vieno valgymo metu lėkštėje turėtų atsidurti bent 150-200  gramų  žuvies. Nors Lietuvoje vartotojai dažniau renkasi liesas žuvis, tačiau specialistai ragina dažniau atkreipti dėmesį ir į pusiau riebias bei riebias žuvis. Tokias kaip karpiai, eršketai, amūrai, plačiakakčiai, europiniai šamai, upėtakiai, unguriai ir kt. Vaikams, kaip ir suaugusiems, derėtų  rinktis ne rūkytas, o tausojančiu būdu pagamintas žuvis: virtas vandenyje ar garuose, troškintas, keptas orkaitėje.

 Siūlome išbandyti skanius ir mažiesiems itin patinkančius sveiko maisto technologės Ramintos Bogušienės žuvies patiekalų receptus, kuriuos rasite portale www.sveikataipalankus.lt.   
Vienu iš receptų dalinamės:

Žuvies keksiukai su morkomis

Jums reikės:

400 g žuvies filė;

80 g sviesto;

40 g kukurūzų kruopų (polenta);

2 vnt. česnakų skiltelių;

2 vnt. kiaušinių;
2 vnt. morkų;
1 vnt. svogūno;
žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų;

ciberžolės;

šviežių daržovių| pateikimas.

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitintoje keptuvėje su sviestu, prieskoniais, pakepiname smulkiai sutarkuotas daržoves (svogūnus, česnakus, morkas) ir atvėsiname.
  2. Atvėsus sumaišome su malta žuvimi, kiaušiniais. Dedame kukurūzų kruopas. Paruoštą masę išmaišome.
  3. Kepame silikoninėse formelėse 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min.
  4. Tiekiame su šviežiomis daržovėmis. Skanaus!

Parašykite komentarą