grilius
Naudinga žinoti

Unikalus grilio patiekalų skonis: kokią reikšmę turi tinkamai pasirinktos malkos?

Ruošiant įvairiausius grilio patiekalus svarbu ne tik kokybiški ingredientai, prieskoniai bei marinatai, išskirtinį patiekalo skonį gali nulemti net grilyje naudojamos malkos. Atsižvelgiant į tai, kokį patiekalą gaminsite, reikia atitinkamai rinktis ir malkas, kuriomis kursite ugnį.

Tinkamai pasirinkti malkas – svarbu

Grilio entuziastas Deividas Rinkevičius tikina, jog skonių kupiną grilio patiekalą lemia ne tik kokybiški ingredientai, bet ir tinkamai pasirinktos malkos.

„Beržinės malkos – dažniausias pasirinkimas kepsninėms, puikiai tinkantis patiekalams, nereikalaujantiems daug laiko, tokiems, kaip dešrelės, žuvis ar jūros gėrybės. Ąžuolinės ir juodalksnio malkos rekomenduojamos patiekalams, kurių kepimui prireikia ilgiau išliekančios kaitros. Norint išskirtinio bei subtilaus aromato, ypač tinkančio kepsniams, siūlau rinktis vaismedžių malkas – obelų, vyšnių ar kitų nužievintų bei išdžiovintų vaismedžių malkas“, – sako D. Rinkevičius.

Jis  taip pat teigia, jog ąžuolo malkos puikiai tiks tiems, kurie mėgsta mėgautis dūmų skonio bei kvapo mėsos patiekalais, pavyzdžiui, šonkauliukams. O norintiems kiek subtilesnio dūmų aromato rekomenduojama pasirinkti klevų medieną, kuri puikiai tiks įvairiems paukštienos patiekalams.

Kaip teisingai kūrenti kepsninę?

Visgi, D. Rinkevičius pabrėžia, kad svarbu ne tik išsirinkti, bet ir tinkamai kūrenti malkas. Pavyzdžiui, ruošiant maistą ant grilio, jis pataria nenaudoti degaus skysčio. Vietoje jo, kad grilis greičiau užsikurtų, rekomenduoja naudoti pasmulkintas malkas arba specialius grilio įdegimo kubelius.

„Pliauską, suskaldytą į tiek mažesnius, tiek stambesnius pagaliukus, bei kelis popieriaus lapus taip pat galite naudoti kepsninei įkurti. Tai ne mažiau veiksmingas būdas nei degus skystis, o tuo pačiu jis ir kur kas ekologiškesnis. Kad malkos greičiau įsidegtų, lengvai suglamžytą popierių galima pamirkyti aliejuje – taip grilį užkursite be vargo“, – teigia D. Rinkevičius.

Lašišos filė su prieskoninėmis žolelėmis

4 porcijoms reikės:

4 lašišos filė

Alyvuogių aliejaus

1 šaukštelio česnakų miltelių

1 šaukštelio druskos

1 šaukštelio džiovintų petražolių

1 šaukštelio svogūnų miltelių

1 šaukštelio džiovintų bazilikų

Rekomenduojama mediena:

Alksninės malkos, norintiems lengvo ir subtilaus skonio

Ąžuolinės malkos, norintiems stipresnio dūmų skonio

Klevų malkos, norintiems švelnaus salstelėjusio skonio

Gaminame:

Paruoškite prieskonių mišinį: sumaišykite česnako miltelius, druską, petražoles, svogūnų miltelius ir baziliką. Kiekvieną lašišos gabalėlį įtrinkite alyvuogių aliejumi pabarstykite prieskoniais. Įkaitinkite grilių iki vidutinės kaitros – apie 200 laipsnių. Lašišą dėkite ant grotelių, uždenkite ir kepkite maždaug 5 minutes ant kiekvienos pusės. Patiekite su mėgstamiausiomis daržovėmis ir ryžiais.

Vištienos krūtinėlė su citrina

4 porcijoms reikės:

4 vištienos krūtinėlių

6 šaukštų alyvuogių aliejaus

4 didelių česnako skiltelių

1 šaukštelio džiovintų čiobrelių

½ šaukštelio džiovinto raudonėlio

1 šaukštelio druskos

½ šaukštelio pipirų

1½ šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės

Rekomenduojama mediena:

Obels malkos, norintiems saldaus ir vaisinio skonio

Klevų malkos, norintiems švelnaus salstelėjusio skonio

Riešutmedžių malkos, norintiems lengvai saldaus skonio

Gaminame:

Vištienos krūtinėles sudėkite į maišelį ir naudodami mėsos plaktuką išmuškite iki maždaug 1 centimetro storio. Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, susmulkintą česnaką, čiobrelius, raudonėlį, druską, pipirus ir citrinos žievelę. Į marinatą sudėkite krūtinėles, išmasažuokite mėsą ir leiskite šaldytuve pasimarinuoti bent 4 valandas. Įkaitinkite grilių iki stiprios kaitros – apie 230 laipsnių. Vištieną dėkite ant grotelių ir kepkite uždengę 2–3 minutes iš kiekvienos pusės. Patiekite su mėgstamiausiomis daržovėmis ir bulvėmis.

Kiaulienos su itališkais prieskoniais

4 porcijoms reikės:

1 kilogramo kiaulienos nugarinės

1 šaukšto itališkų prieskonių mišinio

1½ šaukštelio druskos

½ šaukštelio česnako miltelių

½ šaukštelio pipirų

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 didelio raudonojo svogūno

1 šaukšto petražolių

Rekomenduojama mediena:

Alksninės malkos, norintiems lengvo ir subtilaus skonio

Obels malkos, norintiems saldaus ir vaisinio skonio

Ąžuolinės malkos, norintiems stipresnio dūmų skonio

Gaminame:

Supjaustykite kiaulieną į kąsnio dydžio gabaliukus ir griežinėliais supjaustykite svogūną. Dubenyje sumaišykite nugarinės gabalėlius, itališkus prieskonius, druską, česnako miltelius, pipirus, svogūnus, petražoles bei aliejų ir gerai išmasažuokite mėsą. Dubenį uždenkite ir leiskite šaldytuve pasimarinuoti bent 4 valandas. Ant iešmelių sumaukite kiaulieną. Įkaitinkite grilių iki vidutinės kaitros – apie 200 laipsnių. Iešmelius dėkite ant grotelių ir kepkite apie 8-10 minučių, kas kelias minutes vis apversdami. Patiekite su ryžiais ir mėgstamomis daržovėmis.

Parašykite komentarą