Įdomybės

Tradicinį lietuvišką patiekalą cepelinus pasigaminti vis paprasčiau – siūlo vieną gudrybę

Nuo šiandien, sausio 22 – osios restoranų tinklas „Bernelių užeiga“ atverčia dar vieną naują savo veiklos etapą – kviečia cepelinus per keletą minučių patiems pasiruošti namuose, rašo agrodiena.lt.

„Tai – ne tik pietūs, bet ir edukacija, ir žaidimas, ir galimybė į tradicinio lietuviško valgio gamybą įsitraukti visiems šeimos nariams“, – sakė restoranų tinklo atstovė Vaida Mažeikė.

Kulinarinio paveldo principus puoselėjanti maitinimo įstaiga klientui  pateikia „paruoštuką“ – visus jau naudoti parengtus ingredientus – nuo bulvių ir mėsos iki prieskonių ir vitamino C.

Be to, yra paruošta trumpa, aiški ir išsami cepelinų „gimimo“ instrukcija.

„Pasigaminti cepelinus užtrunka laiko. Be to, yra keletas paslapčių, kurių pradedantys namų virtuvės šefai gali ir nežinoti“, – su šypsena sakė vieno iš „Bernelių užeigos“ virtuvės meistrė Rasina Šapauskienė.

„Mes savo namuose karts nuo karto surengiame cepelinų balių. Tiesa, gaminame paprasčiau nei senovinių tradicijų besilaikanti Rasina, bet rezultatu visada džiaugiamės“, – sakė grupės „16 Hz“ nariai Petras ir Robertas Jucevičiai.

Šeimyniškus brolius nustebino tai, kad virtuvės meistrė, gamindama didžkukulius, naudoja ir tarkuotas, ir virtas bulves. Beje, pastarąsias ji ruošia iš vakaro – išvirusi palieka per naktį.

„Su lupenomis virti šakniavaisiai geriau išsaugo krakmolą. Tad, tai logiškas profesionalų patarimas“, – sakė R. Jucevičius, pridurdamas, jog būtent tinkamas krakmolo kiekio parinkimas ruošiant cepelinus jam yra sudėtingiausias momentas.

Vaikystėje mėgęs tik cepelinus su varške, dabar jis pirmenybę teikia mėsa įdarytoms bulvėms.

„Niekada nesam naudoję kitokių ingredientų, nors vis dažniau kavinių meniu pastebiu cepelinų su grybais, lašiša ar dar kokia neįprasta sudedamąja dalimi“, – kalbėjo atlikėjas.

Jo brolis pridūrė, kad gaminant cepelinus į masę reikia įdėti vitamino C, priešingu atveju patiekalas taps ne itin patrauklios pilkšvos spalvos. P. Jucevičiui įdomi buvo R. Šapauskienės rekomendacija į įdarą įpilti šiek tiek sultinio, suteikiančio maistui netikėtą poskonį.

Jucevičių šeimoje kūrinius iš bulvių vadindavo arba varliniais, arba cemantiniais. Pastarieji būdavo ruošiami iš tarkuotų, o pirmieji – iš virtų bulvių.

Cepelinų virimą savo šeimos tradicija laiko ir Gediminas Juodeika. Jis tikino galįs pats juos paruošti, nes to išmokęs dar būdamas mažas. Pašnekovas iki šiol prisimena, kaip Juodeikos bulves tarkuodavo su tarka.

„Kaip pagerėjo situacija, kai atsirado bulvių tarkavimo mašina!“, – iki šiol šeimos moterų džiaugsmą pamena G. Juodeika.

Jam gardžiausi antros dienos cepelinai, kuriuos šviesaus atminimo močiutė laikydavo šiltai puodus apsukusi rankšluosčiais bei antklodėmis.

„Esu mėginęs pats virti cepelinus, bet man nepavyko… Mėgstu juos, bet skanauju retai. Tai – mano poilsio, sekmadienio maistas, kuriuo lepinuosi, kai žinau, kad kita diena bus laisva ir nereikės koncertuoti“, – sakė dainininkas Mindaugas Mickevičius – Mino.

Dainininkė Gabrielė Rutkauskienė – Vasha – tikra patiekalų iš bulvių gamybos asė. Ji patikino, jog maistą ruošti išmoko natūraliai – stebėdama prosenelę, močiutę, mamą.

„Mėgstu cepelinus ir visa kita, kas iš bulvių. Bet lepinuosi tuo retai“, – sakė pašnekovė.

Vasha patikino namuose išmėginsianti tradicinį, į kulinarinio paveldo sąrašą įtrauktą cepelinų ruošimo receptą, kuriuo pasidalino R. Šapauskienė.

Keturioms porcijoms didžkukulių reikia apie 1,5 kilogramo tarkių, 0,5 kilogramo virtų bulvių, 4 šaukštų krakmolo, 20 gramų druskos. Įdarui – 0,5 kilogramo maltos mėsos, keptų svogūnų, pipirų, druskos, sultinio. Padažui – spirgučių ir grietinės.

Nuskustos, žalios bulvės yra sutarkuojamos, o tarkiai ne per stipriai išspaudžiami per marlę. Leidžiama nusistovėti krakmolui, kuris vėliau dedamas į tarkius. Tuomet – virtų bulvių ir druskos eilė. Masė gerai suminkoma.

Į vandenį, kuriame virs cepelinai, taip pat įberiama krakmolo.

Įdaro ingredientai išmaišomi ir formuojami cepelinai.

„Na, didžiąją šio gamybos proceso dalį su mūsų „paruoštuku“ tiesiog praleisite. Ir… beliks mėgauti“, – sakė V. Mažeikė.

Anot jos, cepelinai mėgstami ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse, todėl pirmąjį vasario sekmadienį švenčiama tarptautinė šio patiekalo diena – šįmet tai bus vasario 7 – oji.

 

 

Parašykite komentarą