slyvos
Naudinga žinoti

Slyvų sezonas prasidėjo: 3 receptai, kuriuose išradingai panaudosite šiuos kaulavaisius

Parduotuves pasiekė pirmosios šviežio derliaus slyvos. Šie išskirtinio skonio vaisiai – itin universalūs. Jie puikiai tinka desertams, salotoms, dera prie mėsos ar baltos žuvies patiekalų. Iš jų gaminami įvairiausi džemai ar čatniai, verdami kompotai.

Pasižymi antioksidantų gausa

Slyvos – vienas seniausių pasaulio vaisių. Manoma, kad jos egzistavo dar neolito laikais. Šiuo metu slyvos auginamos visuose pasaulio žemynuose, išskyrus Antartktidą. Šie vaisiai – nedideli, slyvos paprastai užauga nuo 2,5 iki 7,5 centimetrų. Priklausomai nuo rūšies, slyvos gali būti nuo melsvai juodos iki raudonos, violetinės, žalios ar geltonos spalvos. Daugiausiai slyvų užaugina Kinija, antroje vietoje rikiuojasi Rumunija, trečioje – Serbija. Kinų mitologijoje slyvų medis buvo itin reikšmingas. Šis augalas kinų kultūroje yra siejamas su išmintimi.

Jolanta Sabaitienė, vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad slyvos, kaip ir kiti kaulavaisiai, pasižymi didele antioksidantų gausa. Šie vaisiai puikiai tinka ir tiems, kurie skundžiasi sutrikusiu virškinimu. Reguliarus slyvų vartojimas reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir taip padeda sumažinti riziką susirgti diabetu. Kadangi šiuose vaisiuose randama nemažai vitamino K, kalio, magnio bei fosforo – jų vartojimas stiprina kaulų sveikatą.

Ypatingai dera su mėsos patiekalais

Slyvos pasižymi tuo, kad turi itin mažai kalorijų. 100 gramų slyvų galima rasti vos 46 kalorijas. Be to, slyvos vartoti itin tinkamos ir karštomis dienomis, jų valgymas organizme palaiko skysčių balansą, mat slyvas sudaro net  87 proc. vandens.

Slyvos itin plačiai naudojamos ir kulinarijoje: iš jų gaminamos sultys, kompotai. Šie vaisiai puikiai tinka pyragų, keksiukų, tartalečių gamybai. Iš jų gaminami gaivūs sorbetai. Slyvomis galima gardinti įvairiausius padažus, gaminti salsas, salotas, išskirtinio skonio pridėti plovams ar kitiems ryžių ar kuskuso patiekalams.

Be to, slyvos ypatingai tinka prie paukštienos ar kiaulienos, baltos žuvies patiekalų. Džiovintomis slyvomis populiaru įdaryti vištieną arba gaminti slyvomis įdarytus kiaulienos suktinukus. Iš slyvų verdami džemai, kurie puikiai tinka prie saldžių blynų, varškėčių ar vaflių, ir čatniai, kuriais gardinami sūriai ar mėsos patiekalai.

Pastaruoju metu sparčiai populiarėja ir ant grilio keptos, karamelizuotos slyvos, kurios dera ne tik su ledais, maskapornės sūriu ir plakta grietinėle, bet ir yra puikus garnyras kiaulienos arba paukštienos patiekalams. Kaip teigia ekspertė, kepimui ant grilio geriausia yra rinktis kietokas slyvas, kepamos tokio tipo slyvos nesubyrės.

Sabaitienė siūlo daugiau slyvų įtraukti ir į kasdienį savo racioną ir siūlo tris nepaprastus patiekalus.

 Kiaulienos kepsniai su slyvų ir svogūnų padažu

 Jums reikės:

 Kiaulienos kepsnių

1/2 puodelio raudonojo vyno acto

Alyvuogių aliejaus

4 plonai supjaustytų slyvų

1/2 plonais griežinėliais supjaustyto raudonojo svogūno

1 valgomojo šaukšto balzamiko acto

2 šaukštų rudojo cukraus

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

1 šaukštelio garstyčių

Saujos gargžarsčių

Kelių šakelių šviežių čiobrelių

Pagaminimas:

Kiaulienos kepsnius sudėkite į indą ir užpilkite juos puse puodelio raudonojo vyno acto. Tuomet ant vidutinės ugnies įkaitinkite didelę keptuvę. Į ją įpilkite šaukštą aliejaus. Sudėkite sujaustytus svogūnus, slyvas ir viską kelias minutes patroškinkite. Vėliau ant slyvų ir svogūnų užbėrkite kelis šaukštus cukraus ir balzamiko acto. Viską dar kelias minutes patroškinkite, pagardinkite slyvas ir svogūnus druska ir pipirais ir palikite atvėsti. Vėliau ant aukštos ugnies įkaitinkite švarią, lengvai aliejumi pateptą keptuvę. Kepsnius išimkite iš acto, pagardinkite juos druska bei pipirais ir kepkite ant aukštos ugnies po 4 minutes iš kiekvienos pusės. Iškepusią mėsą išimkite iš keptuvės ir leiskite jiems „pailsėti“. Galiausiai nedideliame indelyje išplakite šaukštą raudonojo vyno acto su garstyčiomis, keliais šaukštais aliejaus ir druska bei pipirais. Paruoštą padažą užpilkite ant gargžarsčių ir viską išmaišykite. Tuomet paruoštas salotas dėkite į lėkštę, ant viršaus uždėkite kiaulienos kepsnį ir paruoštą slyvų ir svogūnų padažą. Papuoškite šviežiomuis čiobrelių šakelėmis.

Obuolių ir slyvų trupiniuotis

Jums reikės:

Kelių obuolių

6 slyvų

Gabalėlio sviesto

Cinamono

Puodelio miltų

Pusės nedidelio puodelio cukraus

Pusės nedidelio puodelio avižinių dribsnių

Pagaminimas:

Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis, iš slyvų išimkite kauliukus, supjaustykite ketvirčiais ir suberkite į sviestu išteptą kepimo indą, galite paskaninti cinamonu. Minkštą kambario temperatūros sviestą trinkite pirštais su miltais ir cukrumi, kol susiformuos trupiniai. Gautus trupinius sumaišykite su avižiniais dribsniais, suberkite ant vaisių ir tolygiai paskirstykite.Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 50 minučių arba kol trupiniuošio paviršius dailiai apskrus.

Keptos slyvos su medumi ir čiobreliais

Jums reikės:

6 kietų, pusiau perpautų slyvų

2 arbatinių šaukštelių medaus

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio šviežių čiobrelių lapų

Žiupsnelio druskos

Pagaminimas:

Iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilių. Tuomet slyvas apšlakstykite medumi, aliejumi, pabarstykite čiobrelių lapais ir žiupsneliu druskos. Slyvas sudėkite ant įkaitinto grilio ir vartydami kelias minutes kepkite, kol šios gražiai karamelizuosis. Patiekite su ledais, jogurtu arba plakta grietinėle.  Skanaus!

 

 

Parašykite komentarą