ivaizdine 1
Naudinga žinoti

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Tam, kad namo parsineštume tikrai kokybiškos žuvies – pravartu žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Paruošėme kelis patarimus, kaip išsirinkti šviežią žuvį, į kokius užrašus jų vitrinose atkreipti dėmesį ir kaip tinkamai paruošti.

Ypatingas dėmesys žuvų transportavimui

Aldona Čepulis, kokybės vadovė, sako, kad į parduotuvių vitrinas šviežia žuvis atkeliauja iš skirtingų pasaulio kampelių, tad siekiant išlaikyti aukščiausią kokybę bei skonines savybes, transportavimui skiriamas ypatingas dėmesys.

„Tam, kad pasiektų parduotuvių ledo vitrinas ir džiugintų pirkėjus, žuvys turi būti tinkamai termiškai apdorojamos. Siekiant, kad žuvys išliktų šviežios ir neprarastų savo skonio savybių, išskrodus, jos įprastai yra sudedamos į specialias dėžes bei nuklojamos ledu ir iš karto išvežamos į prekybos vietas“, – sako A. Čepulis.

Pasak jos, ledo vitrinose prie tokios žuvies matysite nurodytą užrašą „atšaldyta“ – tai šviežia, šalčiu apdorota, tačiau neužšaldyta žuvis, išsaugojusi visas savo maistines savybes, tekstūrą ir nepriekaištingą skonį. Iš tolimesnių kraštų keliaujančios žuvys dėl ilgesnės logistikos grandinės dažniausiai būna užšaldomos ir atitirpinamos tik pasiekusios parduotuvių ledo vitrinas. Prie šios žuvies įprastai bus nurodytas užrašas „atitirpinta“ arba „atšildyta“.

„Tokia žuvis savo skoninėmis savybėmis bei kokybe nenusileidžia atšaldytai žuviai, tačiau vertėtų prisiminti, kad jos nepatariama pakartotinai užšaldyti“, – sako ji ir dalijasi dar keliais patarimais, į ką atkreipti dėmesį parduotuvėje renkantis žuvį.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis ir gaminant žuvį?

Atšildytą žuvį ruoškite iš karto. Jei pasirinkote šaldytą žuvį, žinokite, kad ją paruošti ir suvartoti reikėtų per parą nuo atitirpinimo. Jos taip pat negalima pakartotinai užšaldyti. Atšildytos šaldytos žuvys praranda daug ląstelinio skysčio, todėl iš jų pagaminti patiekalai gali būti sausesni, ne tokio intensyvaus skonio ir aromato.

Gamindami vaikams, būkite atidūs. Gaminant žuvies patiekalus vaikams, patariama žuvį sumalti net jei naudojate jos filė. Tai užtikrins, kad patiekalas bus saugus ir jame neliks pavojingų ašakų. Jei nenorite žuvies sumalti, galite rinktis kremzlinių žuvų klasės eršketines žuvų rūšis.

Atidžiai apžiūrėkite. Rinkdamiesi šviežią, nepjaustytą žuvį atkreipkite dėmesį į jos akis, žiaunas. Šviežios žuvies akys apvalios, iškilios, drėgnos ir skaidrios, jų vyzdžiai juodi. Jei žuvis yra ligota ar jau pradėjo gesti, akys atrodo visiškai kitaip – pradeda džiūti, raukšlėtis, apsiblausia, įdumba. Šviežios žuvies mėsa yra standi, įspaudus pirštais paviršių, jis atsistato. Įspaudus nešviežią žuvį, lieka duobutė.

Dar vienas svarbus šviežumo rodiklis – žuvies žiaunos. Vos pagautos žuvies žiaunos yra ryškiai raudonos, pradėjusios gesti – išsipūtusios, gleivėtos, patamsėjusios. Atkreipkite dėmesį ir į ledą, ant kurio išdėliojama žuvis. Jis turi būti švarus, be tamsių dėmių ar gleivėtų skysčių. Pagrindinis žuvies šviežumo rodiklis yra kvapas. Šviežia žuvis pasižymi maloniu jūros kvapu. Jei jaučiasi nors ir silpnas gedimo kvapas, tokios žuvies negalima naudoti maisto ruošimui.

Parašykite komentarą