Naudinga žinoti

Šalta sriuba: kuo galite pakeisti šaltibarščius?

Nors kol kas pavasaris pasižymi permainingais orais, visgi vos pasitaikius šiltesnei dienai ant daugelio stalo karaliauja šaltibarščiai. Tačiau atsigaivinti ir pasisotinti galima ne tik jau įprastais bei visų pamėgtais šaltibarščiais, bet ir kitomis šaltomis sriubomis. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalinasi trijų šaltų sriubų receptais.

Pasak maisto ekspertės, šaltos sriubos yra puikus pasirinkimas tiek įgudusiems kulinarams, tiek retai gaminantiems. Mat, šias sriubas pagaminti yra itin lengva – į trintuvą tereikia sudėti visus ingredientus, viską atšaldyti ir patiekalas jau ant jūsų stalo.

„Šaltų sriubų receptuose daugiausiai dominuoja daržovės, įvairios prieskoninės žolelės, kurių šiltuoju metu laiku yra gausu tiek parduotuvėse, turguose, tiek lietuvių daržuose. Todėl šis patiekalas yra puikus būdas norint ne tik atsivėsinti, bet ir aprūpinti organizmą vitaminais bei maistingomis medžiagomis. Taip pat nepamirškite, kad sriubos suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą“, – sako V. Juodkazienė.

Cukinijų sriuba su bazilikais

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė pataria šaltas sriubas gardinti šviežiu baziliku. Ši prieskoninė žolelė pasižymi antibakteriniu, priešuždegiminiu ir raminančiu poveikiu, joje gausu vitamino K, A, magnio, mangano. Bazilikas taip pat mažina kūno temperatūrą, todėl yra ypač naudojamas Pietų Europos šalių virtuvėse. Anot V. Juodkazienės, itin gaivią sriubą gausite bazilikus sumaišę su cukinijomis.

„Cukinija yra viena vertingiausių daržovių, kuri be įvairių naudingų vitaminų dar ir šalina iš organizmo toksinus bei cholesterolį. Jas galima naudoti visur – salotose, kepti blynus, virti troškinius ar dėti į šaltas sriubas. Elektriniu trintuvu sutrynus cukinijos gabaliukus iki vientisos masės gausite pikantišką skonį, kuriam gaivumo ir intensyvios žalios spalvos suteiks bazilikas. Sriubą galite pagardinti fetos ar kitu mėgstamu sūriu. Nepamirškite jos patiekti su česnaku įtrintu skrebučiu“, – pataria V. Juodkazienė.

Jums reikės (3–4 asm.):

– 2 v. š. sviesto,
– pusės svogūno,
– 4–5 skiltelių česnako,
– 2 vidutinio dydžio cukinijų,
– 3 puodelių sultinio,
– ryšulėlio šviežių bazilikų,
– 0,5 a. š. imbiero miltelių,
– druskos, pipirų.

Paruošimas:

Susmulkintus svogūnus ir česnakus pakepinkite svieste. Jiems suminkštėjus, suberkite cukinijas ir jas trumpai apkepkite. Tuomet viską suverskite į sultinį ir virkite. Cukinijoms išvirus, pridėkite bazilikų ir dar šiek tiek pavirkite. Viską pertrinkite, įberkite imbiero, druskos, pipirų ir dar pavirkite kelias minutes. Patiekite atšaldytą.

Egzotikos mėgėjams – aštri mangų sriuba

V. Juodkazienė primena, kad savo mitybą svarbu praturtinti ne tik daržovėmis, bet ir vaisiais. Maisto ekspertė siūlo šaltai sriubai pasirinkti mango vaisių. Jis gali būti valgomas ne tik šviežias, dedamas į desertus, uogienes ar tortus. Tai ypač universalus vaisius, iš kurio galima pasigaminti išskirtinai skanių ir ryškiaspalvių patiekalų.

„Mango vaisiai turi A, C, E ir B grupės vitaminų, taip pat juose gausu įvairių mineralinių medžiagų – magnio, kalio, cinko ir kitų. Be mango neįsivaizduojama daugelio Azijos šalių virtuvė, o sriubos su šiuo vaisiu dažniausiai yra aštrios, nes gaminamos su aitriąją paprika ir imbieru. Noriu pastebėti, kad atsigaivinti padeda ne tik šalti, bet ir aštresni patiekalai“, – teigia maisto ekspertė.

Jums reikės (3 asm.):

– 1 didelio mango,
– pusės svogūno,
– 1 stiklinės šalto vandens,
– 1 arba 2 aitriųjų paprikų,
– 1 žaliosios citrinos sulčių,
– 0,5 a. š. imbiero miltelių.

Paruošimas:

Nulupkite mangą ir supjaustykite dideliais kubeliais. Smulkiai supjaustykite svogūną, aitriąją papriką. Į elektrinį plaktuvą sudėkite visus ingredientus ir viską sumalkite iki vientisos masės. Jeigu norite daugiau gaivumo ar skystesnės konsistencijos, išspauskite dar šiek tiek žaliųjų citrinų sulčių. Mangų sriubą palikite šaldytuve kelioms valandoms ir tik tada patiekite.

Netradicinė gaspačio sriuba

Anot maisto ekspertės, šaltoms sriuboms gaminti ypač tinka pomidorai, kurių gausiu derliumi kaip tik mėgaujamės pavasarį ir vasarą. Atšaldyti pomidorai puikiai atgaivina ir turi daug magnio – mikroelemento, kurio atšilus orams organizmas netenka greičiau dėl aukštesnės temperatūros. V. Juodkazienė siūlo išbandyti pasigaminti ne tradicinę, o įdomesnę gaspačio sriubą.

„Pagaminti gaspačio tikrai nėra nesudėtinga. Svarbiausia nepamiršti suplanuoti laiko taip, kad sriuba spėtų gerai atšalti šaldytuve – mažiausiai kelias valandas. Kol sriuba šals, geriau susimaišys visi skoniai ir ji taps dar skanesnė“, – pataria maisto ekspertė.

Jums reikės (3–4 asm.):

– 400 g arbūzo minkštimo, be sėklų ir be žievės,
– 4–5 pomidorų,
– 1 paprikos,
– svogūnų laiškų,
– ilgavaisio agurko,
– 1 skiltelės česnako,
– 3 a. š. alyvuogių aliejaus,
– druskos, pipirų,
– jalapeno pipirų,
– įvairių daigų papuošimui.

Paruošimas:

Pomidorus, arbūzą, papriką ir agurką supjaustykite kubeliais. Tuomet susmulkinkite česnaką, svogūnų laiškus, likusią dalį daržovių supjaustykite smulkiau bei atidėkite papuošimui. Supjaustytus vaisius ir daržoves pagardinkite druska bei pipirais, įpilkite alyvuogių aliejaus. Tuomet vaisius ir daržoves suplakite iki vientisos masės, sriubą įdėkite atšaldyti į šaldytuvą. Sriubą patiekite papuošę smulkintomis daržovėmis ir daigais.

Autorius: Indrė Baltrušaitienė

Parašykite komentarą