Aurelijus Cesnavicius
Naudinga žinoti

Rudens vakarais sušildys troškiniai: receptas su baklažanais, perlinėmis kruopomis ir kiauliena

Orui vis labiau vėstant ir vakarams ilgėjant norisi šildančių, sočių patiekalų. Todėl atėjus rudeniui daugiausia dėmesio sulaukia įvairūs troškiniai. Vienas tinkamiausių troškiniui yra baklažanas, kurį pastaraisiais metais lietuviai prisimena vis dažniau.

Baklažanas sulaukia vis daugiau dėmesio

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje daug metų daržovėmis ir vaisiais prekiaujantis Aurelijus Česnavičius sako, kad baklažanai lietuvių pirkėjui žinomi jau senokai. Tačiau būtent pastaraisiais metais jų populiarumas ėmė didėti.

„Gal lėmė įvairiausių receptų prieinamumas internete, gal šiaip žmonės smalsesni ar gali daugiau sau leisti. Būna, kad pirkėjai pasiteirauja, ką būtų galima skanaus padaryti iš baklažanų, tai pasidalinu tuo ką žinau, taip pat ir konkrečiais receptais“, – sakė daržovių prekybininkas.

Pasak Aurelijaus, baklažanus daugiausia perka troškiniams gaminti. Kitas populiarus būdas ruošti baklažanus – įdaryti juos mėsa ar sūriu ir kepti orkaitėje.

„Galima ir tiesiog keptuvėje pakepti gabaliukais su sviestu, įmušti keletą kiaušinių, pagardinimui – mėgstamų prieskonių. Labai skanu! Svarbu baklažanus pakepinti ant sviesto, ne su aliejumi, nes šį jie labai sugeria. Pačių baklažanų skonis labai įdomus – vieniems mėsą primena, kitiems grybus“, – pasakojo pašnekovas.

Nekaloringas, tačiau maistingas

Nepaisant to, kad 100 gramų baklažano yra tik 28 kcal juose yra net 3 gramai maistinių skaidulų, kurios suteikia sotumo jausmą, mažiną apetitą bei padeda kontroliuoti svorį. Didžioji dalis maistinių skaidulų yra sukaupta baklažano odoje, todėl jos vengti nereikėtų.

Baklažanas tai pat turi didėlį kiekį kitų naudingų medžiagų kurios padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą bei pasižymi antimikrobinėmis, antivirusinėmis ir priešvėžinėmis savybėmis.

Beje, daugelis nustemba sužinoję, kad baklažanas – bulvės ir pomidoro „giminaitis“.

Perlinių kruopų ir baklažanų troškinys su kiauliena

Ruošiant troškinį reikės: 300 gr. kiaulienos sprandinės, 1 morkos, 1 svogūno, 1 baklažano, 200 gr. nevirtų perlinių kruopų, 1 skardinės konservuotų pomidorų, 0,5 arbatinio šaukštelio raudonųjų pipirų, 1 arbatinio šaukštelio kumino, pagal skonį druskos, pipirų ir saldžiosios paprikos miltelių.

Išvirkite perlines kruopas, o kol jos verda paruoškite kitus ingriedientus.

Kiaulieną supjaustykite gabalėliais, į didelį puodą pilkite maždaug dvi stiklines vandens ir sudėję smulkintą kiaulieną kaitinkite kol vanduo ims virti. Jei atsiranda putų jas nugrėbkite.

Kol kaista kiauliena supjaustykite baklažaną ir dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Pakepkite maždaug 4 minutes ir atidėkite į šalį.

Susmulkinkite svogūna ir griežinėliais supjaustykite morką, Daržoves tai pat apkepkite keptuvėje ir sudėkite į puodą kur troškinasi mėsa.

Mėsai su daržovėmis vėl užvirus sudėkite baklažanus ir troškinkite dar apie 5 minutes.

Sudėkite iš anksto paruoštas perlines kruopas, dėkite prieskonius ir viską išmaišykite,

Sudėkite konservuotus pomidorus, patroškinkite dar kelias minutes.

Skanaus!

Parašykite komentarą