prancuziskas batonas
Įdomybės

Prancūziškas batonas įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą: kaip jį vertina lietuviai?

Prancūziškas batonas buvo įtrauktas į UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Prancūzijos simboliu tapęs kepinys yra nepamainoma kasdienio prancūzų stalo dalis. Skaičiuojama, kad per metus Prancūzijoje jo iškepama daugiau nei 6 milijardai vienetų.

Istorinis įvykis, svarbus kiekvienam prancūzui

Prancūziško batono kilmė vis dar yra neaiški, o tarp istorikų teorijų yra įvairių – kai kurie mano, kad prancūzų kepėjai XIX amžiuje pailgos duonos idėją parsivežė iš Vienos. Kiti teigia, kad prancūziškas batonas atsirado per Prancūzijos revoliuciją. Iš pradžių prancūziško batono forma nebuvo konkrečiai apibrėžta, tačiau, pasak legendos, pats Napoleonas Bonapartas nusprendė pasirinkti pailgą jo formą tam, kad kareiviai galėtų juos patogiai nešiotis galinėje savo palto kišenėje. 

Konditeris, prancūzas Thierry Lauvray, sako, kad prancūziško batono į traukimas į UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą – ne tik jo, bet ir visų prancūzų ilgai lauktas įvykis.

„Prancūziško batono į traukimas į UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą – sudėtingas procesas į kurį turėjo įsitraukti net ir pats šalies prezidentas, o tai tik patvirtina jo svarbą. Džiaugiuosi, kad tai įvyko, nes šis kepinys – tikrų tikriausias Prancūzijos simbolis”, –  teigia T. Lauvray.

Prancūzijoje šiuo skanėstu mėgaujmasi bene kadien. Dažniausiai jį valgo su uogienėmis, riešutų ir šokolado kremu, sūriais, įvairiausiai kumpiais, netgi mirko jį kavoje.

„Prancūzijoje kiekvienas vyras, moteris ar vaikas kasdieną suvalgo po prancūzišką batoną. Daugumai prancūzų valgis be jo – nėra valgis. Gabalėlį batono su sūriu, kitais priedais ar tiesiog vieną prancūzai dažnai suvalgo ir po valgio, prieš desertą“, – pasakoja jis.

Pasak jo, lietuvių pamėgtą prancūzišką batoną virtuvėje galima panaudoti įvariausiais būdais ir nereikia baimintis, jeigu pasigaminus norimą patiekalą – jo lieka. Nors šis batonas ypač vertinamas šviežias, jį tikrai galima valgyti ir vėliau. Konditeris dalijasi keliais naudingais patarimais, kaip panaudoti prancūzišką batoną, kad nereiktų jo švaistyti.

Kaip jo nešvaistyti?

Šaldymas. Batoną tiesiog supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, sudėkite į šaldymui skirtus maišelius ir užšaldykite. O užsimanius – tiesiog pasildykite jį orkaitėje.

Padrėkinkite. Kietą ir pažiūvusį batoną galima lengvai prikelti naujam gyvenimui. Tereikia jo kepalą šiek tiek padrėkinti po tekančiu vandeniu ir pašildyti orkaitėje. Kai kurie prieš dedami į orkaitę batoną dar susuka į foliją, o baigiant kepti – iš jos išvynioja ir dar kelias minutes pakepa, kad jo plutelė vėl taptų traški.

Gaminkite skrebučius. Dar vienas puikus sukietėjusio prancūziško batono panaudijimo būdas – skrebučiai. Batoną reikia supjaustyti nedideliais kvadratėliais. Juos sudėti į kepimo indą, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, mėgstamais prieskoniais: šviežiomis žolelėmis, trintais česnakais arba česnakų milteliais, ir šiek tiek pakepti. Tokie skrebučiai puikiai tinka sriuboms, salotoms pagardinti. Be to, juos patogu ir užšaldyti.

Malti džiūvėsėliai. Iš sukietėjusio prancūziško batono galima pasigaminti ir džiūvėsėlių. Tai padaryti – itin paprasta. Tiesa, tam, kad džiūvesėliai gautųsi traškūs, reikia įsitikinti, kad batonas tikrai iki galo sudžiūvęs. Galiausiai, jį supjausyti, sudėti į trintuvą ir trinti tol, kol iš batono teliks biri džiūvėsėlių masė.

T. Lauvray atskleidžia ir ypatingą receptą, kuris patiks prancūziško batono mėgėjams.

Prancūziškas batonas, įdarytas Nicos salotomis

Jums reikės:

3 vnt. kiaušinių

130 g konservuoto tuno alyvuogių aliejuje

1 vnt. didelio prancūziško batono

2 v. š. majonezo

12 vnt. baziliko lapelių

12 vnt. alyvuogių be kauliukų

8 vnt. ančiuvių filė

1 vnt. susmulkinto šaloto

3 v. š. alyvuogių aliejaus

1 vnt. baltojo vyno acto

0,5 a. š. dižono garstyčių

Gaminame:

Kietai išvirkite kiaušinius, nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais. Kol verda kiaušiniai, ingredientus užpilui sumaišykite su šiek tiek druskos ir aliejumi nuo tuno. Prancūzišką batoną įpjaukite per visą ilgį, tačiau neperpjaukite iki galo, kad atsiverstų tarsi knyga. Dalį duonos iš viršutinės dalies išplėškite pirštais, kad būtų daugiau vietos įdarui. Apatinę dalį padenkite česnakiniu užpilu. Tuną sumaišykite su majonezu ir užtepkite ant duonos. Tada sudėkite pomidorus, bazilikus, alyvuoges, kiaušinius ir ančiuvius. Prancūzišką batoną tvirtai suvyniokite į kepimo popierių ar maistinę plėvelę ir palikite šaltoje vietoje per naktį. Supjaustykite riekelėmis arba padalinkite į keturias dalis.

Parašykite komentarą