Namie pasigamintas vaisių ar daržovių kokteilis – puikus būdas pradėti dieną, tačiau jeigu įprasti kokteiliai pabodo – juos keisti galima sveikatingumo burnelėmis, vadinamaisiais „šotais“. Šis gėrimas – tikra vitaminų bomba, kuris ne tik suteiks kūnui energijos, bet ir pastiprins imunitetą artėjant pavasariui. Be to, gaminant tokias burneles galima laisvai improvizuoti ir naudoti mėgstamus ingredientus.
Maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė, sako, kad savo mityboje atkreipia dėmesį į kelis dalykus. Pirmiausia, į angliavandenių, baltymų ir riebalų balansą lėkštėje – tinklaraštininkė stengiasi, kad kiekviena porcija turėtų visko po truputį. Nemažai dėmesio ji atkreipia ir į tai, kas yra naudojamų produktų sudėtyje. Jeigu tik įmanoma, renkasi kuo mažiau apdorotus ingredientus: daržoves, vaisius, kruopas, riešutus, pieno produktus, žuvį.
„Ruošdama pusryčius įprastai vadovaujuosi tomis pačiomis taisyklėmis, kaip ir gamindama likusius patiekalus – stengiuosi, kad lėkštėje būtų visų maisto grupių. Tokį rinkinį įprastai sudaro duona arba kruopos (angliavandeniai), kokiu nors būdu ruoštas kiaušinis (baltymai), koks nors sūris, avokadas arba žuvis (riebalai) ir šviežios daržovės (skaidulos)“, – sako G. Žutautaitė.
Dieną dažnai pradeda sveikatingumo burnele
Tinklaraštininkė pasakoja, kad dieną pradėti mėgsta ir sveikuolišku kokteiliu, o naujausias jos atradimas – vieno gurkšnio sveikatingumo kokteiliai – burnelės.
„Rudenį besilankydama Taline nustebau, kad net 2 iš eilės aplankytos kavinės savo gėrimų meniu siūlo ir sveikatingumo burneles. Tose sveikuoliškose burnelėse telpa tokie superingredientai, kaip imbierai, kajeno pipirai, šaltalankiai, ciberžolės, apelsinai ir citrinos, medus ar net chaga grybas. Labai retai pusryčiams renkuosi tik sveikuolišką kokteilį, bet jeigu taip nutinka, ir jį stengiuosi papildyti maistingais ingredientais. Pavyzdžiui, kad netrūktų baltymų, į jį įmaišau kanapių ar ispaninio šalavijo sėklų, jogurto, pieno, o vietoje gerųjų riebalų – riešutų sviesto, avokadų. Sveikuoliškas burneles dažniausiai geriu ryte, bet tik kaip priedą prie pusryčių“, – kalba pašnekovė.