arbuzai
Naudinga žinoti

Pavasario šaukliai arbūzai – jau parduotuvėse: derinkite su jautiena, tofu, kepkite ant grilio

Šviežio derliaus arbūzai jau pasiekė parduotuvių lentynas. O kas saulėtą pavasario dieną gali būti skaniau nei saldus ir sultingas arbūzas? Šiltasis metų sezonas neįsivaizduojamas be šio nuostabaus skonio vaisiaus: juo galima gardinti ir salotas, netgi kepti ant grilio. Be to, dėl nedidelio kalorijų kiekio arbūzu galite mėgautis savęs neribodami.

Jolanta Sabaitienė, vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad arbūzai ne tik skanūs, bet ir sveiki, todėl juos verta įtraukti į kasdienį savo racioną. Arbūzuose gausu vitaminų A, C, kelių B grupės vitaminų ir mineralų: vario, cinko, kalio bei magnio. Be to, arbūzuose yra netgi 92 proc. vandens.

„Arbūzai puikiai dera tiek su saldžiais, tiek sūriais ingredientais. Jie dažnai patiekiami su fetos sūriu, burata, mocarela ar pamezanu. Taip pat arbūzai kartais patiekiami su druska ar aitriosiomis paprikomis. Pavyzdžiui, jeigu norite pikantiško užkandžio, arbūzo gabalėlį galite pabarstyti čili pipirais, pašlakstyti žaliosios citrinos sultimis, o viršaus uždėti gabalėlį marinuoto svogūno. Jeigu gaminate salotas su arbūzu, prie jų puikiai derės ir balzamiko actas“, –  sako J. Sabaitienė.

Smaližiams rekomenduojama griežinėlį arbūzo patepti medumi ir pabarstyti pistacijomis ar kitais mėgstamais riešutais. Jeigu norite gaivumo, ant griežinėlio arbūzo galite uždėti pjaustyto agurko, šiek tiek fetos ir mėtos. Arbūzai puikiai dera ir su jūros gėrybėmis ar žuvimi. Pavyzdžiui, naudodami arbūzą kaip pagrindą galite pasidaryti nedidėlius sumuštinukus. Tereikia ant arbūzo uždėti avokado ir gabalėlį sūdytos ar rūkytos lašišos. Tokį sumuštinį galite patiekti ir tarp duonos riekelių. Dar vienas netikėtas derinys su arbūzu – šį vaisių pagardinti stambiomis kokoso drožlėmis ir kario prieskoniais. Skamba neįtikėtinai, tačiau J. Sabaitienė sako, kad šis derinys patiks įmantresnių skonių mėgėjams ar gurmanams.

Kepkite grilyje

Arbūzai puikiai tinka ir kepsninėms. Rekomenduojama juos supjaustyti trikampiais ir palikti žieveles. Taip pat įtrinti ruduoju cukrumi, žaliosios citrinos sultimis ar raudonųjų paprikų milteliais – po kelias minutes ant grotelių kepinami vaisiai netruks paskleisti aromatą, o cukrus ims karamelizuotis.

Pasak J. Sabaitienės, svarbu atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius dalykus. Pirmiausia prieš dedant vaisius ant grotelių įsitikinti, kad jie – pakankamai tvirti, todėl kepti geriausia nepernokusius arbūzus. Kepant vaisius ant grilio kepsninę reikėtų įkaitinti iki vidutinės kaitros ir kepsninės groteles patepti neutralaus skonio aliejumi. Taip vaisiai kepami ant grotelių neprilips ir nesubyrės, juos bus paprasčiau vartyti.

Jautienos ir arbūzų salotos

Jums reikės:

• 2 jautienos nugarinės kepsnių po 400 g

• 2 v. š. alyvuogių aliejaus

• 2 žiupsnelių druskos

• žiupsnelio šviežiai maltų pipirų

• rozmarino šakelės

Salotoms:

• 2 kg arbūzo

• 150 g gražgarsčių

• šviežio agurko

• 100 g mažų kukurūzų

• 100 g fetos sūrio

• 2 v. š. alyvuogių aliejaus

• 1 žaliosios citrinos sulčių

• 2 žiupsnelių druskos

• žiupsnelio šviežiai maltų pipirų

Gaminame:

Kepsnius supjaustykite 2.5 cm storio juostelėmis. Abi juostelių puses ištepkite alyvuogių aliejumi ir palikite kelioms minutėms, kad šis įsigertų. Pagardinkite kiekvieną kepsnio gabalėlį druska bei pipirais ir įdėkite į įkaitintą keptuvę. Kiekvieną kepsnio pusę reikia kepti apie 4 minutes, bet kepimo laikas labiausiai priklauso nuo to, kaip apkeptą mėsą mėgstate. Kol kepsniai kepa, apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi ir pagardinkite rozmarinu.

Mėsą patiekite įkaitintoje lėkštėje, uždenkite ją aliuminio folija ir palikite penkioms minutėms. Kol kepsniai vėsta, galite paruošti salotas. Arbūzą supjaustykite apie 2 cm storio trikampio formos griežinėliais. Įkaitusioje keptuvėje kepkite abi arbūzo puses apie 3 minutes. Gražgarstes, supjaustytą agurką ir mažas kukurūzų burbuoles sudėkite į dubenėlį, pabarstykite druska bei pipirais. Mišinį paskaninkite alyvuogių aliejumi ir žaliosios citrinos sultimis. Viską išmaišykite, įdėkite fetos sūrio gabalėlius ir sudėkite į lėkštę. Supjaustykite kepsnelius į dar mažesnius gabalėlius ir patiekite su salotomis.

Arbūzų iešmeliai

Jums reikės:

•           400 g arbūzo

•           300 g rūkyto tofu

•           2 v. š. sojų padažo

•           1 v. š. sezamų aliejaus

•           250 g kininių bastučių

•           1 a. š. druskos

•           1 a. š. sezamų sėklų

•           ½ a. š. maltų džiovintų paprikų

Padažui:

•           3–4 šakelių čiobrelių

•           3 v. š. alyvuogių aliejaus

•           2 v. š. šviežių smulkintų petražolių

Gaminame:

Supjaustykite arbūzą ir tofu kubeliais, sumaišykite su sojų padažu bei sezamų aliejumi ir palikite marinuotis. Mažesniame dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus. Kininius bastučius nuplaukite, padalinkite perpus ir apie minutę apvirkite pasūdytame vandenyje. Kai apvirs, nedelsiant panardinkite bastučius į ledinį vandenį, kad šie neprarastų savo žalios spalvos. Suverkite arbūzus ir tofu ant iešmų ir vartydami kepkite ant žarijų 1–2 minutes. Patiekite iešmelius su kininiais bastučiais ir viską pagardinkite maltomis paprikomis.

Gaivus kokteilis su arbūzais

Jums reikės:

•           100 g arbūzų

•           100 g melionų

•           1 citrinos

•           1 žaliosios citrinos

•           3–4 mėtų lapelių

•           2 v. š. klevų sirupo

•           300 ml šalto vandens

Gaminame:

Arbūzus ir melionus nuplaukite, nupjaukite žievę, išimkite sėklytes, supjaustykite vaisius kubeliais ir padalinkite juos į dvi stiklines po lygiai. Šaltą vandenį pilkite į ąsotį kartu su išspaustomis abiejų citrinų sultimis, klevų sirupu, sudėkite mėtų lapelius, viską gerai išmaišykite ir supilkite į vaisiais pripildytas stiklines.

Parašykite komentarą