Naudinga žinoti

Paliekate „Facebook“? Ekspertas pataria, kaip pašalinti paskyrą neprarandant duomenų

Jei kada nuspręsite nebesinaudoti socialiniu tinklu „Facebook“, vakar pakeitusiu pavadinimą į „Meta“, žinokite, kaip galite išsaugoti visus prisiminimus. Vis tik, čia sukaupta nemažai nuotraukų, įrašų, įvairių pokalbių su artimaisiais. Laimei, visus juos galite išsaugoti ir bet kada panorėję peržiūrėti. O kaip tai padaryti, pranešime žiniasklaidai pasakoja „Bitės Profas“.

„Daugeliui žmonių „Facebook“ yra vieta, kur saugomos svarbios jų gyvenimo akimirkos – nuotraukos iš mokyklos ar universiteto išleistuvių, vestuvių ar atostogų. Taip pat atviri pokalbiai su artimaisiais ar seniai pamiršti įrašai. Visa tai prarasti būtų tolygu netekti išties svarbios gyvenimo dalies. Tad net jei nuspręsite pasitraukti iš „Facebook“, skirkite kelias minutes ir sužinokite, kaip visus šiuos duomenis galite išsisaugoti visiškai nemokamai“, – sako „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas.

Sustabdyti ar ištrinti?

Nusprendę palikti „Facebook“, galite rinktis iš dviejų būdų: laikinai sustabdyti paskyrą ar visam laikui ją ištrinti. Pirmuoju atveju niekas socialiniame tinkle negalės jūsų pasiekti, tačiau visa ten turėta informacija – nuotraukos, draugai, pokalbiai – bus saugomi.

„Kad laikinai sustabdytumėte savo paskyrą, spustelėkite rodyklę „Facebook“ puslapio viršuje, dešinėje. Pasirinkite „Nustatymai ir privatumas“, „Nustatymai“ ir „Jūsų „Facebook“ informacija“. Tuomet pasirinkite „Išaktyvinimas ar ištrynimas“ ir „Paskyros išaktyvinimas“. Jei norėsite sugrįžti, tiesiog prisijunkite prie „Facebook“ ir viskas bus atkurta. Paskyra taip pat bus atkurta, jei naudosite ją jungiantis prie kokios nors svetainės“, – nurodo „Bitės“ išmaniųjų įrenginių ekspertas.

Nusprendus visam laikui ištrinti savo „Facebook“ paskyrą, visa socialiniame tinkle patalpinta informacija, pavyzdžiui, įrašai, nuotraukos, vaizdo įrašai bus pašalinti negrįžtamai. Tokiu atveju visus savo duomenis galite parsisiųsti ir bet kada panorėję peržiūrėti.

Kaip atsisiųsti duomenis?

Parsisiųsti savo duomenis galite naudodamiesi „Atsisiųskite savo informaciją“ įrankiu. Tam spustelėkite trikampį viršutiniame dešiniajame „Facebook“ puslapio kampe ir pasirinkite „Nustatymai ir privatumas“, po to – „Nustatymai“. Tuomet ekrano kairėje spustelėkite „Jūsų „Facebook“ informacija“ ir greta parinkties „Atsisiųsti informaciją“ – „Peržiūrėti“.

„Čia rasite savo veiklos socialiniame tinkle kategorijas, tokias kaip „Istorijos“, „Įvykiai“ ir kt. Norėdami pašalinti ar pridėti tam tikrus duomenis, pažymėkite ar pašalinkite varnelę prie kiekvienos iš jų. Tuomet pasirinkite duomenų formatą, nuotraukų, vaizdo įrašų kokybę ir datą, kurios duomenis norėtumėte gauti“, – dalinasi M. Vrubliauskas.

Spustelėkite „Sukurti failą“, kad patvirtintumėte duomenų atsisiuntimo užklausą. Iškart po to, ekrane matysite užrašą „Kuriama jūsų duomenų kopija“. Kai failas bus paruoštas, gausite „Facebook“ pranešimą ir galėsite jį parsisiųsti iš skilties „Pasiekiamos kopijos“.

Prieinami tik jūsų duomenys

Įdomu tai, kad nors socialinis tinklas skirtas bendrauti su kitais žmonėmis, gautas duomenų failas yra labai „vienišas“. Ką tai reiškia?

„Jei pasirinkote parsisiųsti savo publikuotus įrašus, negalėsite matyti po jais buvusių reakcijų ir komentarų. Taip pat ir tų, kuriuos kažkas paliko po jūsų nuotraukomis ar vaizdo įrašais. Taip yra todėl, kad tai yra ne jūsų, o kitų žmonių duomenys. Verta paminėti ir tai, kad nors gausite daug turinio – savo rašytus komentarus, atsakymus į apklausas ir kt., duomenys bus pakankamai „sausi“. Tai yra, nežinosite, po kokiais įrašais juos palikote. Kadangi galėsite matysite savo veiksmų datą, galėsite pabandyti prisiminti“, – sako „Bitės Profas“.

Tiesa, yra keletas išimčių. Viena iš jų – jūs gausite išsamius susirašinėjimus: galėsite matyti ne tik tai, ką rašėte patys, bet ir ką rašė žmogus su kuriuo susirašinėjote.  

Parašykite komentarą