Špinatai – daugelyje pasaulio šalių yra itin vertinamos salotos. Ir ne tik dėl švelnaus skonio, bet ir organizmui naudingų savybių. Špinatuose gausu vitaminų, jodo, magnio, kalio, netgi geležies. Europoje paplito Renesanso laikotarpyje Jolanta Sabaitienė, vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad špinatai – subtilaus skonio daržovė, tinkamai juos paruošus pirštus apsilaižys net ir vaikai. „Špinatai – […]
Naudinga žinoti
Riebalų persodinimas – natūralesnė implantų alternatyva
Riebalų persodinimas leidžia sukurti trokštamas apvalesnes ir dailesnes kūno formas – tam jau nebereikia šiuo tikslu dažniausiai naudojamų implantų. „Kardiolitos klinikų“ Dermatologijos ir estetinės chirurgijos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Mindaugas Kazanavičius teigia, kad riebalų persodinimo procedūros metu galima netgi atjauninti odą – už tai atsakingos riebaliniame audinyje esančios kamieninės ląstelės. Pasak M. Kazanavičiaus, […]
Stresas ir kaulų-raumenų sistemos sutrikimai kankina daugiau nei pusę darbuotojų Europoje
Net 3 iš 5 darbuotojų Europos Sąjungoje (ES) nurodo turintys su darbu susijusių kaulų-raumenų sistemos sutrikimų ir net 60 proc. visų darbuotojų, turinčių su darbu susijusių sveikatos problemų šiuos įvardija, kaip rimčiausius. Rizika didėja ir darbuotojų emociniame lygmenyje – ES duomenimis, net 68 proc. darbuotojų nurodo, kad patiria su darbu susijusį stresą, dėl kurio ilgainiui […]
Hipertenzija – tylusis žudikas: kaip su šia liga gyventi?
Padidėjęs kraujo spaudimas, arba arterinė hipertenzija, yra dažniausias širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnys, tačiau tik nedidelė dalis pasaulio gyventojų žino turintys šią problemą. Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos Higienos instituto duomenimis, padidėjusio kraujospūdžio sukeltos komplikacijos yra 30 proc. mirčių Lietuvoje priežastis. Gegužės 17 d. minima Pasaulinė hipertenzijos diena, skirta dėmesiui ir supratimui apie šią dažnai nematomą ligą didinti. […]
Marinuota mėsa griliui. Kaip išsirinkti, jei taupome laiką ir sveikatą?
Grilio sezonui prasidėjus, marinuotos mėsos pardavimams augant, o laiko skirto marinavimui vis trūkstant, dažnai renkamasi prekybos centruose siūlomus mėsos pusgaminius. Norint, kad būtų ne tik skanu, sveikatai palanku, bet ir nepriaugti papildomų kilogramų, rekomenduojama vadovautis keletu kriterijų. www.sveikataipalankus.lt įkūrėja, maisto technologė Raminta Bogušienė pataria kaip išsirinkti marinuotą mėsą prekybos centruose. Mėsa įeina į sveikatai palankios […]
Tarptautinę šeimos dieną – gaminame su vaikais
Gegužės 15-ąją minima tarptautinė šeimos diena, o paminėti ją verta visiems kartu šventinius savaitgalio pietus? Vilma Juodkazienė, maisto ekspertė, sako, kad maisto ruošimas yra ne tik puiki pramoga, kuria galima mėgautis kartu su visais šeimos nariais, bet taip pat tai ir būdas supažindinti vaikus su sveikesniais produktais, paskatinti valgyti daugiau daržovių, panagrinėti produktų sudėtį ir […]
Medikė pataria, kaip gyventi po širdies ir kraujagyslių ligų ir išvengti jų pasikartojimo
Širdies ir kraujagyslių ligos yra viena dažniausių mirties priežasčių Lietuvoje. Higienos instituto statistika rodo, kad nuo jų ar jų komplikacijų miršta net iki 54 proc. šalies gyventojų. Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytoja kardiologė docentė Jolita Badarienė dalijasi informacija, kaip širdies ir kraujagyslių įvykiai, tokie kaip miokardo infarktas ar priešinfarktinė būklė, pakeičia pacientų gyvenimus, ir pataria, […]
J. Ruolia pataria pasitelkti ginklus iš gamtos
Onkologinės ligos išsiskiria tuo, kad net ir po sėkmingo gydymo išlieka didelė jų atsinaujinimo rizika. Dėl to vėžiu sergantys ir jį įveikę pacientai turi stengtis gyventi taip, kad ligai progresuoti ar sugrįžti būtų kuo mažiau galimybių. Ilgametis fitoterapeutas Juozas Ruolia sako, jog tam, kad vėžys negrįžtų, pacientams svarbu rūpintis savo mityba, sveikiau gyventi, pozityviau mąstyti, […]
Kodėl mažųjų bendrijų mokesčiai „Sodrai“ gali skirtis
Mažoji bendrija (MB) tampa vis populiaresnė verslo teisinė forma – Registrų centro duomenimis, per pastaruosius 12 mėnesių Lietuvoje įsteigta beveik 7,1 tūkst. mažųjų bendrijų (48 % visų juridinių asmenų). Tačiau MB nariams individualiai taikomi mokesčiai „Sodrai“ ir kone kasmet besikeičiančios privalomojo sveikatos draudimo (PSD) ir valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokos sukelia daug painiavos. „Rodos, penki […]
Išbandykite du burnoje tirpstančių, keptų sūrių receptus
Ar žinojote, kad grilyje galima kepti ir lietuvišką varškės sūrį, o ant grotelių skrudinto prancūziško pelėsinio sūrio skonis – pasakiškas? Jeigu savo iškylų sezono valgiaraštyje dar turite vietos, grilio ekspertas Vylius Blauzdavičius rekomenduoja į jį įtraukti sūrius – burnoje tirpstantį pasirinkimą, puikiai tiksiantį mėsos nevalgantiems ar nuo jos pailsėti norintiems iškylautojams. Kad nepritrūktų fantazijos eksperimentuojant, […]