Kauno technikos kolegija (KTK), dalyvaudama Klimato kaitos programoje, įgijo teisę pasinaudoti suteikiama subsidija ir įrengti fotovoltines saulės jėgaines, kurios leis ne tik sutaupyti virš 30 000 eurų kasmet, bet atlikti praktikas studentams, dirbant su atsinaujinančiais elektros energijos šaltiniais. Sąskaitos sumažės nuo 47 tūkst. iki 17 tūkst. eurų Valstybinės aukštosios mokyklos Lietuvoje yra finansuojamos valstybės biudžeto […]
Naudinga žinoti
Gardūs ir sveiki desertai – misija įmanoma
Nesvarbu, koks metų ar paros laikas ir nuotaika – skanaus deserto norisi visada. Tačiau kasdien valgydami miltinius ir daug cukraus turinčius patiekalus galime prisišaukti įvairius negalavimus. Todėl gaminant desertus vertėtų atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pataria, kuo pakeisti įprastus kepinių ingredientus, kad mėgstami desertai būtų sveikesni bei tokie […]
Patarimai dekoratyvinių sodininkams mėgėjams: rododendrų ir magnolijų priežiūra
Stereotipai apie dekoratyviųjų krūmų lepumą vis dažniau paneigiami. Šiltėjant klimatui, o augintojams atrandant šalčiui vis atsparesnes rododendrų ir magnolijų rūšis, jų gerbėjų ratas Lietuvoje sparčiai plečiasi. „Senukų“ SODO CENTRO specialistės Vitalijos Rylienės teigimu, auginti šiuos įspūdingai žydinčius dekoratyvinius krūmus išties nėra sudėtinga – tereikia žinoti keletą pagrindinių taisyklių. Dabar palankus metas juos sodinti, tad ekspertė […]
Kad vasara būtų skani: virtuvės šefas pažėrė idėjų ką ir kaip kepti ant žarijų
Atėjus šiltajam sezonui kiemuose ir gamtoje vėl rūksta kepsninės. Dėl karantino apribojus keliones toks laisvalaikio leidimo būdas tapo dar populiaresnis. Tačiau kartu išaugo ir noras daugiau eksperimentuoti, išbandyti naujus skonius. Prekybos miestelyje „Urmas“ mėsa prekiaujantis Marius Damavičius sakė, kad metams bėgant lietuviai nori išbandyti vis daugiau naujų skonių. Kita vertus, yra keletas tokių, kurie visą […]
„Maisto banko“ autobusiukas apsilankys Kaune: pasidalinkite maistu su skurstančiais
Pilnos spintelės neišnaudotų maisto produktų – šiandienos lietuvių kasdienybė: pusė respondentų karantino laikotarpiu kaupė maisto atsargas, rodo „Malsenos“ užsakymu atlikta reprezentatyvi šalies gyventojų apklausa. Pusė iš jų – sukauptų atsargų taip ir neišnaudojo. Tuo metu „Maisto banko“ paramos gavėjų sąrašai ilgėja – skurstančiųjų kiekis auga, o maisto atsargų socialiai remtiniems – labai trūksta. Todėl jau […]
3 klasikiniai itališki desertai, kuriuos pagaminti paprasčiau nei tiramisu
Pažintis su itališkais desertais daugeliui, ko gero, apsiriboja tik tiramisu. Tačiau šalis, garsėjanti lazdyno ir pistacijų riešutais, sūriu ir šokoladu, konditerius įkvėpė sukurti ne vieną klasika tapusį desertą. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pateikia tris mažiau žinomus, bet skoniu tiramisu nenusileidžiančius itališkus skanumynus. Juos kiekvienas gali lengvai pasigaminti namuose. Pusiau šaldytas desertas „semifreddo“ […]
Gražus lyg iš kirpyklos! Kaip prižiūrėti augintinio kailį?
Po apsilankymo gyvūnų kirpykloje augintinio kailis tampa išskirtinai gražus bei išpuoselėtas? Tokių pat rezultatų galite pasiekti ir namuose, tereikia naudoti augintinio kailiui tinkamas priemones. Švarus, purus bei sveikas kailiukas – šeimininko atsakomybė, taigi dalijamės veterinarijos gydytojos, farmacijos vadovės ir gyvūnų grožio specialistės Kamilės Ausmanės patarimais, kaip prižiūrėti augintinio kailį, jog jis kasdien atrodytų lyg ką […]
Šalta sriuba: kuo galite pakeisti šaltibarščius?
Nors kol kas pavasaris pasižymi permainingais orais, visgi vos pasitaikius šiltesnei dienai ant daugelio stalo karaliauja šaltibarščiai. Tačiau atsigaivinti ir pasisotinti galima ne tik jau įprastais bei visų pamėgtais šaltibarščiais, bet ir kitomis šaltomis sriubomis. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalinasi trijų šaltų sriubų receptais. Pasak maisto ekspertės, šaltos sriubos yra puikus pasirinkimas […]
Švelnėjant karantinui – kokių taisyklių privalu laikytis sergantiems širdies ligomis?
Pasaulio širdies federacijos duomenimis, net ir pandemijos metu širdies nepakankamumas išlieka pagrindine priežastimi, dėl kurios pacientai patenką į ligoninę ir netgi daugiau nei 50 proc. tokių pacientų hospitalizuojami pakartotinai pusės metų laikotarpyje. Šie žmonės priklauso padidintos rizikos grupei užsikrėsti koranavirusu, todėl baiminamasi, kad sušvelnėjus karantino sąlygoms susirgimo atvejų gali padaugėti. Rizikos grupei priklausančius pacientus kardiologai […]
Dar gaivesnio ir švelnesnio skonio šaltibarščių variantas
Šaltibarščiai – vienas mėgstamiausių lietuvių valgių. Kaip ir daugelis kitų nacionalinių patiekalų – turi pagrindines sudėtines dalis ir paruošimo būdą, tačiau kiekvienuose namuose gali būti daromi šiek tiek kitaip. Ir iš tiesų – tų būdų daugybė. Bet vienas populiariausių alternatyvių variantų – dalį kefyro pakeisti šviežiu pienu, kas suteikia šaltibarščiams dar daugiau gaivumo ir šiek […]