maistas
Įdomybės

Maisto tinklaraštininkė: „Netikėkite, kad visi prancūziški patiekalai yra sunkiai paruošiami“

Manote, kad visi prancūziški patiekalai yra sunkiai paruošiami, o jų gamybai Lietuvoje nerasite reikiamų ingredientų? Populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad Prancūzijoje galima rasti tikram virtuvės šefui ir pradedančiajam tiksiančių patiekalų. Tinklaraštininkė dalijasi visiems prancūziškos virtuvės gerbėjams įveikiamų, skanių ir maistingų patiekalų receptais.

 Viena šalis – gausybė skirtingų skonių

 Prancūzija visame pasaulyje garsėja savo skonių įvairove. Kiekvienas šios šalies regionas puoselėja savo maisto gaminimo tradicijas. Pavyzdžiui, Normandijos virtuvėje patiekalai dažnai gaminami iš sviesto ar grietinėlės, o Viduržemio jūros stiliaus regione gausiai naudojamas aliejus ir česnakas.

„Viduržemio jūros pakrantėje įsikūręs Provanso regionas yra vienas mano mėgstamiausių. Įspūdingu kraštovaizdžiu ir savita kultūra garsėjanti Prancūzijos dalis mane ypač žavi savo tradiciniais patiekalais. Dažnai namuose gaminu iš Provanso atkeliavusias Nicos salotas ir Ratatouille daržovių troškinį. Kitas man artimas regionas – Burgundija, kuri garsėja savo vynais ir jų integracija į patiekalus. Labai mėgstu vyne troškintą vištieną ir tradicinį jautienos troškinį. Na, o savo virtuvės net neįsivaizduoju be dižono garstyčių, atkeliavusių iš Burgundijos“, – pasakoja K. Pišniukaitė-Šimkienė.

Netiesa, kad sunku paruošti

Daugelis vengia gaminti prancūziškus patiekalus, manydami, kad paruošti juos namuose reikia ypatingų kulinarinių žinių. Tačiau K. Pišniukaitė-Šimkienė paneigia šį mitą.

„Prancūzijos virtuvė yra be galo įvairi, todėl ir jos patiekalų paruošimas nemenkai skiriasi. Pavyzdžiui, čia galima rasti paprastų bagetės sumuštinių su kumpiu ir sūriu, o taip pat – pačių sudėtingiausių desertų ir įmantrių jūrų gėrybių patiekalų. Tad kiekvienas gali pasirinkti, kokie patiekalai jam įveikiami ir nebijoti išbandyti jų namuose“, – pasakoja maisto tinklaraštininkė.

Ruošiant kitos šalies patiekalus dažnai prireikia netradicinių maisto produktų, prieskonių ir įvairių priedų. Pasak maisto tinklaraštininkės, dėl to baimintis visai neverta.

„Nesu linkusi gaminti tokių egzotiškų patiekalų kaip sraigės ar varlių kojelės, todėl ir nesistengiu jų ieškoti lietuviškose parduotuvėse. Kitiems prancūziškiems patiekalams reikalingus ingredientus – įvairius sūrius, padažus ir unikaliausias vyno rūšis – nesunkiai randu didesnėse „Iki“ parduotuvėse“, – atskleidžia K. Pišniukaitė-Šimkienė.

Maisto tinklaraštininkė K. Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi savo mėgstamiausiais prancūziškų patiekalų receptais.

Keptas Kamamberto sūris

 Jums reikės:

 

  • 1 Kamamberto sūrio medinėje pakuotėje
  • 1 prancūziško batono
  • 1 skiltelės česnako
  • 2 v. š. baltojo sauso vyno
  • Skysto medaus
  • Šviežių rozmarinų
  • Šviežių čiobrelių
  • Druskos, pipirų

 

Paruošimas:

Išimkite sūrį iš medinės dėžutės, išpakuokite iš plastikinės pakuotės ir grąžinkite į medinę dėžutę. Sūrio viršų įpjaukite įstrižai. Ant viršaus užpilkite vyno, užberkite tarkuoto česnako, čiobrelių, rozmarinų ir lengvai įtrinkite. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Patiekiat pagardinkite druska, pipirais ir apšlakstykite medumi. Karštą sūrį tepkite ant prancūziško batono riekelių.

Vieno puodo vištienos ir daržovių troškinys baltojo vyno padaže

 Jums reikės:

 

  • 4 vištienos šlaunelių
  • 4 vištienos blauzdelių
  • 100 g šaltai rūkytos šoninės kubelių
  • 10–15 mažų bulvyčių
  • 10–15 mažų morkyčių
  • 1 svogūno
  • 4 skiltelių česnako
  • 250 g rudųjų pievagrybių
  • 250 ml vištienos sultinio
  • 500 ml baltojo sauso vyno
  • 2 v. š. sviesto arba alyvuogių aliejaus
  • 2 v. š. miltų
  • 2 v. š. dižono garstyčių
  • 2 v. š. medaus
  • 2 lauro lapų
  • Kelių šakelių šviežio čiobrelio
  • Druskos, pipirų

Paruošimas:

 Į keptuvę berkite šoninę, apskrudinkite ir atidėkite. Druska ir pipirais pagardintas vištienos šlauneles ir blauzdeles dėkite į gerai įkaitintą keptuvę, su nuo šoninės likusiais riebalais, odele žemyn ir paskrudinkite 5 minutes. Keptuvėje ar puode įkaitinkite sviestą, dėkite kubeliais supjaustytą svogūną ir apkepkite kelias minutes. Vėliau sudėkite perpus perpjautus ruduosius pievagrybius, morkas ir maišydami kepkite apie 5 minutes. Įtarkuokite česnaką ir kepkite dar minutę. Apkeptas  daržoves atidėkite. Puode įkaitinkite sviestą, suberkite miltus, po truputį pilkite vyną ir lengvai pamaišykite. Supilkite sultinį, dėkite garstyčias ir medų. Viską maišykite, kol padažas užvirs ir bus be gumulėlių. Į puodą taip pat dėkite lauro lapus, čiobrelius ir bulves. Grąžinkite kepintas daržoves, šoninę ir vištieną. Vištieną dėkite ant viršaus odele aukštyn. Puodą uždenkite dangčiu arba folija ir dėkite į 180 laipsnių orkaitę. Kepkite 1,5 valandos.

 Klafutis su persikais ir avietėmis

 Jums reikės:

 

  • 3 persikų
  • 1 citrinos
  • 150 g aviečių
  • 4 kiaušinių
  • 1 stiklinės pieno
  • 1/2 stiklinės grietinėlės
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 3/4 stiklinės kvietinių miltų
  • 2 a. š. sviesto
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • Žiupsnelio druskos
  • Cukraus pudros

 Paruošimas:

 Kepimo formą ištepkite sviestu. Persikus supjaustykite skiltelėmis ir suberkite į dubenį kartu su avietėmis, išspaustomis citrinos sultimis ir įtarkuokite šiek tiek jos žievelių. Viską gerai išmaišykite. Į elektrinį trintuvą sudėkite kiaušinius, pieną, grietinėlę, cukrų, miltus, vanilę, druską ir viską išplakite iki vientisos masės. Į kepimo formą sudėkite vaisius, užpilkite tešla. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 40 minučių. Patiekiant pabarstykite cukraus pudra.

Parašykite komentarą