Per pandemiją pasikeitė ne tik apsipirkinėjimo, bet ir valgymo įpročiai. Kadangi žmonės į parduotuvę stengėsi eiti rečiau, išaugo poreikis pasirūpinti ilgo vartojimo bakalėjos ar šaldytais produktais.
Populiarėja augalinės kilmės produktai bei jūros gėrybės
Vilma Juodkazienė, maisto ekspertė, sako, kad prognozuojama, jog nuo pandemijos pradžios atsiradęs įprotis pirkti daugiau šaldyto maisto ir toliau niekur nedings.
„Pasaulinės tendencijos rodo, kad pirkėjai ateityje daugiau dėmesio skirs sveikesniems šaldyto maisto pasirinkimams. Jau dabar pastebima, kad žmonės net ir ieškodami greitai paruošiamo maisto, pavyzdžiui, rinkdamiesi šaldytus pietų rinkinius, vis daugiau dėmesio skiria ir jų etikečių analizavimui. Be to, matoma ir dar viena tendencija – šiemet smarkiai turėtų išaugti šaldyto augalinio maisto pasirinkimai“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Tai, kad augalinio maisto pasirinkimai ir toliau augs, galima spėti pasižiūrėjus į atnaujintus greitųjų restoranų meniu. Didieji greitojo maisto restoranų tinklai savo meniu sparčiai pildo veganams ar vegetarams skirtais patiekalais: augaline kepta vištiena, picomis su augalinės kilmės dešrelėmis, sumuštiniais su augaline jautiena. Kaip spėjama, šiemet turėtų smarkiai išpopuliarėti ne tik veganiški ar vegetariški mėsos, bet ir žuvies ir jūros gėrybių pakaitalai: nuo iš duonvaisio pagamintų „žuvies pirštelių“ iki iš žirnių paruoštų „krevečių“.
Visgi, nepaisant pasaulinių tendencijų lietuviai ištikimiausi išlieka įvairiausios rūšies šaldytoms bulvėms. Pasak ekspertės, šaldytas bulves kulinarijoje galima panaudoti pačiais įvairiausiais būdais: ruošti jas kaip užkandį, garnyrą prie mėsos, žuvies, jūros gėrybių patiekalų. Žinoma, tai yra ir neatsiejamas priedas prie naminių mėsainių, dešrainių, jomis galima paskaninti netgi pusryčių patiekalus: keptus kiaušinius ar pikantiško skonio vaflius bei įvairiausias salotas.
„Bulvės – vienas mėgstamiausių garnyrų, tačiau jeigu norite paeksperimentuoti virtuvėje, jas patiekite ne tik kaip priedą prie pagrindinio patiekalo. Bulves su įvairiausiais pagardais galite paversti tikra stalo žvaigžde. Bulves orkaitėje galite užkepti faršu, sūriu ir Chalapos pipirais – taip gausite ypatingo skonio užkandį. Žinoma, tokiam patiekalui puikiai tinka ir plėšyta kiauliena, jautiena ar vištiena, šoninė, įvairiausios daržovės ir kiti patys įvairiausi priedai – nuo gvakamolės iki šviežios grietinės ar graikiško jogurto“, – sako ekspertė.
Svarbu mokėti tinkamai atšildyti
V. Juodkazienės teigimu, dar vienas svarbus faktorius renkantis šaldytą maistą – tinkamas jo laikymas ir atšildymas. Šaldytą maistą turėtume laikyti taip, kaip nurodyta ant etikečių. Be to, šaldytų produktų, juos vieną kartą jau atšildžius, pakartotinai nebegalima užšaldyti.
„Geriausi šaldytų produktų atšildymo būdai tėra vos du: patariama juos atšildyti šaldytuve arba vandenyje su ledukais. Žuvį, mėsą arba jūros gėrybes geriausia atšildyti po truputį, iš šaldiklio perkėlus į šaldytuvą, kurio temperatūra svyruoja apie 2–6°С. Taip produktai atšils palaipsniui, iš lėto, todėl geriausia juos iš šaldiklio ištraukti iš vakaro. Dar vienas būdas atšildyti šaldytą mėsą, žuvį arba jūros gėrybes – su visa pakuote pamerkti į vėsų vandenį su ledukais. Vandenį geriausia keisti kas pusvalandį, kad jis išliktų vėsus. Tokiu būdu produktai atitirps palaipsniui ir nepatirs staigių temperatūros pokyčių“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi net trimis patiekalais, kuriuos išradingai panaudosite lietuvių itin pamėgtas šaldytas bulves.
Salotos su jautiena, mocarela ir bulvytėmis
Jums reikės:
3 šaukštų cukraus
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
1-2 šaukštų obuolių acto
1-1/2 arbatinio šaukštelio vandens
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio pipirų
1 puodelio šaldytų bulvių
Jautienos kepsnio
Šlakelio saulėgrąžų aliejaus kepimui