Lietuvoje bulvės – vienos universaliausių ir labiausiai mėgstamų daržovių, o patiekalų su jomis tradicinėje virtuvėje ypač gausu. Jolanta Sabaitienė, vaisių ir daržovių ekspertė teigia, kad daržovių kategorijoje bulvės – nenugalimos konkurentės. Duomenys rodo, jog būtent bulvės jau daugelį metų yra perkamiausios daržo gėrybės.
Iš bulvių pasigaminti galima ne tik tradicinius lietuviškus patiekalus, bet ir išbandyti įmantresnius receptus, todėl ji dalijasi keliais išskirtinesniais, tačiau abejingų nepaliksiančiais patiekalais, kurių pagrindinė žvaigždė – bulvė.
Bulvių ir porų sriuba
Jums reikės:
Šlakelio alyvuogių aliejaus
4 supjaustytų porų
2 skiltelių smulkiai supjaustyto česnako
Supjaustyto pankolio
1 plonai supjaustyto saliero stiebo
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Kelių bulvių
Kelių puodelių vištienos sultinio
4 šakelių šviežių čiobrelių
1 lauro lapo
1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
Pagaminimas:
Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite susmulkintus porus, česnaką, pankolį ir salierus. Viską pagardinkite druska ir apie 10-13 minučių maišydami pakepkite. Tuomet pasūdytame vandenyje išvirkite kelias bulves. Jas sudėkite į gautą porų, pankolių ir salierų mišinį, įdėkite čiobrelių, lauro lapų, supilkite sultinį ir dar kelias minutes viską patroškinkite. Galiausiai iš gauto mišinio išimkite čiobrelius bei lauro lapus. Naudodami trintuvą sutrinkite sriubą iki vientisos masės. Įmaišykite citrinos sultis. Supylus sriubą į lėkštes pagardinkite ją grūstais pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus.
Kreminės baziliko ir bulvių salotos
Jums reikės:
Pusės kilogramo bulvių
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Kelių gausių šaukštų mėgstamo varškės kremo
1 šaukšto garstyčių
2 šaukštų šviežių citrinos sulčių
Plonai supjaustyto svogūno
Didelės saujos šviežių bazilikų
Pagaminimas:
Išvirkite neluptas bulves. Tuomet jas atvėsinkite ir nulupkite bei supjaustykite stambiais gabalėliais. Dideliame dubenyje sumaišykite varškės kremą, garstyčias, citrinos sultis, druską bei pipirus. Į tą patį indą sudėkite bulves, supjaustytą svogūną bei baziliką. Viską lengvai sumaišykite ir palike šaldytuve apie pusvalandį. Salotas galite valgyti vienas arba naudoti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų. Skanaus!