Lietuviškų bulvių sezonas įsisiūbavo: kas iš bulvių dar neragauta?

Lietuvoje bulvės – vienos universaliausių ir labiausiai mėgstamų daržovių, o patiekalų su jomis tradicinėje virtuvėje ypač gausu. Jolanta Sabaitienė, vaisių ir daržovių ekspertė teigia, kad daržovių kategorijoje bulvės – nenugalimos konkurentės. Duomenys rodo, jog būtent bulvės jau daugelį metų yra perkamiausios daržo gėrybės.

Iš bulvių pasigaminti galima ne tik tradicinius lietuviškus patiekalus, bet ir išbandyti įmantresnius receptus, todėl ji dalijasi keliais išskirtinesniais, tačiau abejingų nepaliksiančiais patiekalais, kurių pagrindinė žvaigždė – bulvė.

Bulvių ir porų sriuba

Jums reikės:

Šlakelio alyvuogių aliejaus

4 supjaustytų porų

2 skiltelių smulkiai supjaustyto česnako

Supjaustyto pankolio

1 plonai supjaustyto saliero stiebo

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Kelių bulvių

Kelių puodelių vištienos sultinio

4 šakelių šviežių čiobrelių

1 lauro lapo

1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių

Pagaminimas:

Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite susmulkintus porus, česnaką, pankolį ir salierus. Viską pagardinkite druska ir apie 10-13 minučių maišydami pakepkite. Tuomet pasūdytame vandenyje išvirkite kelias bulves. Jas sudėkite į gautą porų, pankolių ir salierų mišinį, įdėkite čiobrelių, lauro lapų, supilkite sultinį ir dar kelias minutes viską patroškinkite. Galiausiai iš gauto mišinio išimkite čiobrelius bei lauro lapus. Naudodami trintuvą sutrinkite sriubą iki vientisos masės. Įmaišykite citrinos sultis. Supylus sriubą į lėkštes pagardinkite ją grūstais pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus.

Kreminės baziliko ir bulvių salotos

Jums reikės:

Pusės kilogramo bulvių

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Kelių gausių šaukštų mėgstamo varškės kremo

1 šaukšto garstyčių

2 šaukštų šviežių citrinos sulčių

Plonai supjaustyto svogūno

Didelės saujos šviežių bazilikų

Pagaminimas:

Išvirkite neluptas bulves. Tuomet jas atvėsinkite ir nulupkite bei supjaustykite stambiais gabalėliais. Dideliame dubenyje sumaišykite varškės kremą, garstyčias, citrinos sultis, druską bei pipirus. Į tą patį indą sudėkite bulves, supjaustytą svogūną bei baziliką. Viską lengvai sumaišykite ir palike šaldytuve apie pusvalandį. Salotas galite valgyti vienas arba naudoti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų. Skanaus!

Parašykite komentarą