Lietuviškos salotos ir špinatai – parduotuvių lentynose: kaip jomis mėgautis tarsi Italijoje

Pirmosios lietuviško derliaus salotos „Lollo biondo“, „Lollo rosso“ bei mažieji špinatai jau pasirodė parduotuvėse.

Ankstyvą derlių lemia auginimo technologija

Pirmąsias šviežias „Lollo biondo“, „Lollo rosso“ salotas ir mažuosius špinatus tiekiantis ūkininkas Vaidas Nagreckis sako, kad nors šiemet pavasaris nelepino šiluma, ypatinga auginimo technologija leido pirmąjį salotų derlių užauginti ir pasiūlyti įprastu metu.

„Savo ūkyje salotas sodiname iš daigelių, pastarieji mus pasiekia iš Vokietijos. Būtent tai leidžia būti šiek tiek mažiau priklausomiems nuo oro sąlygų ir užauginti ankstyvą derlių. Paprastai salotos užauga per maždaug 6 savaites. Žinoma, laikas, kada sulauksime derliaus, priklauso ir nuo to, kada jau galime įvažiuoti į laukus jų sodinti. Tačiau tikrai anksti džiaugiamės pirmuoju derliumi“, – sako V. Nagreckis.

Pasak ūkininko, salotų daigai sodinami kiekvieną savaitę nuo kovo pabaigos iki rugsėjo pradžios. Tai leidžia užtikrinti nenutrūkstamą lietuviško derliaus tiekimą pirkėjų paklausai patenkinti.

„Lollo biondo“, „Lollo rosso“ salotos Lietuvoje auginamos gana seniai ir yra tikrai populiarios. Tiek žaliosios, tiek raudonosios salotos pasižymi savitu, riešutiniu skonių ir mėgstamos įvairiems patiekalams. Špinatai sulaukia pirkėjų dėmesio, nes turi itin daug vitaminų, kuriais itin naudinga praturtinti organizmą po žiemos.

Šviežios salotos iš laukų parduotuvių lentynas pasiekia vos per kelias vos per kelias valandas. Kaip pasakoja V. Nagreckis, vakare salotos ir špinatai yra skinami ir jau itin ankstyvą rytą pristatomi į prekybos tinklus. Taip užtikrinama aukščiausia pirkėjus pasiekiančių salotų kokybė.

Koks salotų ir špinatų kiekis bus nuskintas – priklauso nuo paklausos. Kad pirkėjus pasiektų visiškai šviežios salotos, jos nėra sandėliuojamos, nuskintos tiesiai pristatomos į parduotuvių lentynas. Siekiant ir namie išlaikyti salotas šviežias, ūkininkas pataria laikyti jas šaldytuve. O prieš vartojimą būtinai kruopščiai nuplauti, kad neliktų žemės grumstelių.

Sveikatingumo tendencijos – ir lietuvių lėkštėse

Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės, šiltuoju metų laiku gyventojai valgo daugiau lengvesnių patiekalų iš daržovių, o mėgstamų rūšių salotas renkasi ne tik kaip garnyrą, bet ir gamina vasariškus, Italiją primenančius patiekalus iš jų. Todėl šiltąjį sezoną šokteli ne tik salotų pardavimai, bet taip pat pastebima ir įvairių salotoms ruošti tinkamų sūrių paklausa.

„Lietuviai tampa vis didesni gurmanai, virtuvėje mielai išbando ir kitose šalyse mėgstamus patiekalus, vasarą mėgaujasi įvairiomis salotomis su kietaisiais ar šviežiais sūriais“, – sako V. Budrienė.

Itališkos salotos su mocarela

Jums reikės:

„Lollo rosso“ salotų

Mocarelos

Vyšninių pomidorų

Trumpavaisių agurkų

Saliamio

Alyvuogių

Šviežio baziliko lapelių

Balzamiko acto

Alyvuogių aliejaus

Paruošimas:

„Lollo rosso“ salotas kruopščiai nuplaukite ir suplėšykite. Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę. Supjaustykite agurkus, susmulkinkite alyvuoges. Nedideliais plonais gabalėliais supjaustykite saliamį. Sudėkite viską į salotinę, ant viršaus suplėšykite mocarelos gabalelių. Viską pagardinkite druska, pipirais, užpilkite bazamiko acto, alyvuogių aliejaus ir atsargiai išmaišykite.

Parašykite komentarą