Kinų Naujieji metai: tradicijos ir 3 šventiniai receptai

Pirmoji vasario diena – itin svarbi Azijoje. Tądien, pagal kinų Mėnulio kalendorių, Kinijoje, Korėjoje, Tibete, Vietname ir kitose Azijos šalyse švenčiami Naujieji metai. Kaip ir daugelis švenčių – ši turi daugybę pačių įvairiausių tradicijų ir, žinoma, jai būdingų valgių: nuo koldūnų iki žuvies patiekalų, kurių, norėdami namuose susikurti nedidelę kinišką atmosferą, lengvai galite pasigaminti.

Vilma Juodkazienė, maisto ekspertė, sako, kad Naujuosius metus kinai tradiciškai švenčia su šeima, o gatvėse įspūdingais kostiumais apsirėdę persirengėliai šoka drakonų ir liūtų šokius. Kinų Naujieji metai yra vadinami pavasario festivaliu. Įdomu dar ir tai, kad pagal senąsias tradicijas kinai Naujuosius metus švenčia net 15 dienų, todėl šis festivalis prasideda vasario 1-ąją, o švęsti baigiamas vasario 15-ąją, kuri Kinijoje dar yra vadinama Žibintų diena.

Pasakojama, kad šis festivalis minimas jau daugiau nei 4 tūkstančius metų, o, pasak legendos, pirmieji ją sugalvojo ūkininkai norėdami pasidžiaugti besibaigiančia žiema ir prasidedančiu pavasariu.

„Prieš šventę žmonės dažniausiai kruopščiai išsivalo namus, dažnai apsikerpa plaukus bei apsirengia dar nedėvėtais rūbais. Manoma, kad visi šie dalykai ateinančiais metais jiems atneš didžiulę laimę. Paskutinę, 15 dieną, įžiebiami popieriniai žibintai arba netgi moliūgai, todėl paskutinioji Naujųjų metų šventės diena dažnai primena Heloviną“, –  pasakoja V. Juodkazienė.

Maistas – labai svarbi dalis

Maisto ekspertė sako, kad kaip ir daugelis švenčių, kinų Naujieji metai yra neatsiejami nuo įvairiausių šiai šventei būdingų valgių. Dažniausiai per Naujuosius metus ir visą beveik dvi savaites trunkantį laikotarpį Kinijoje valgomi įvairiausiais įdarais: jautiena, kiauliena, daržovėmis ar krevetėmis įdaryti koldūnai, skirtingai ruošta žuvis, pavasariniai suktinukai „spring rolls“ ar saldūs ryžių kamuoliukai, vadinami Tangyuan. Be to, šios šventės stalas neapsieina ir be citrusinių vaisių: apelsinų ar mandarinų.

„Skirtingi valgiai, ragaujami per Naujųjų metų šventę, simbolizuoja skirtingus dalykus. Pavyzdžiui, įvairiausiais būdais ruošta žuvis – klestėjimą, koldūnai, pavasario suktinukai, apelsinai arba mandarinai simbolizuoja turtus, ryžių kamuoliukai – šeimos vienybę. Per Naujųjų metų šventę taip pat skanaujamas ir ryžių tortas Niangao. Tikima, kad valgydami šį skanėstą kitais metais sulauksite paaukštinimo ar atlyginimo pakėlimo. Tradiciniai azijietiški makaronai – simbolizuoja ilgą gyvenimą ir laimę“, – teigia ekspertė.

Kai kalbama apie žuvį – azijiečiai šios šventės metu dažniausiai mėgausi šamu arba karpiais. Dažniausiai žuvis ruošiama visa, garuose. Įdomu dar ir tai, kad egzistuoja ne tik žuvies gaminimo, bet ir patiekimo ant stalo taisyklės. Pavyzdžiui, žuvies galva turi būti nukreipta į garbingiausią arba vyriausią asmenį esantį prie stalo. Tol, kol jis neatsipjauna gabalėlio žuvies, kitiems jos skanauti nevalia. Koldūnai ant šventinio stalo taip pat užima itin svarbią vietą. Sakoma, kad kuo daugiau koldūnų suvalgysite per šventę – tuo daugiau pinigų ateinančiais metais uždirbsite. O, pavyzdžiui, ilgaamžiškumo simbolio makaronų negalima nei pjaustyti, nei laužyti, o įsidėjus juos į burną, taip pat reikia suvalgyti visus vienu ypu. Tikima, kad laikantis visų šių taisyklių ateinančius metus lydės sėkmė, laimė ir ilgaamžiškumas.

V. Juodkazienė tradicinių kinų Naujųjų metų patiekalų siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi net trimis receptais.

Tradiciniai koldūnai su jautiena

Jums reikės:

300 g minkštųjų kviečių miltų

½ a. š. druskos

150 ml verdančio vandens

Kukurūzų krakmolo pabarstymui

2 v. š. saulėgrąžų aliejaus kepimui

100 ml vandens troškinimui

Įdarui:

200 g jautienos faršo

1 česnako skiltelės

1 morkos

80 g svogūnų laiškų

100 g kopūsto

1 a. š. malto muskato

1 a. š. druskos

2 v. š. sojų padažo

Padažui:

80 ml sojų padažo

30 g ryžių sirupo

15 ml ryžių acto

Gaminame:

Į dubenį suberkite miltus, įberkite žiupsnelį druskos, įpilkite karšto vandens ir viską pamaišykite mediniu šaukštu. Kai ingredientai šiek tiek susimaišys, toliau tešlą minkykite rankomis. Nors gali atrodyti, jog ingredientai nelimpa, daugiau vandens nepilkite – tiesiog kantriai minkykite toliau, kol tešla taps vientisa. Paruoštą tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir pusę valandos palaikykite kambario temperatūroje. Per tą laiką paruoškite įdarą ir padažą. Nuplaukite ir susmulkinkite svogūnų laiškus bei česnakus, nuskuskite ir sutarkuokite morkas, o kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis. Į dubenį sudėkite jautienos faršą, suberkite susmulkintas daržoves ir viską išmaišykite rankomis. Kitame inde sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus. Išvyniokite tešlą, suformuokite 2–3 pirštų storio cilindrą ir supjaustykite jį maždaug 1 cm pločio gabalėliais – juos laikykite uždengtus švariu, drėgnu virtuviniu rankšluosčiu.

Tešlos gabalėlius iškočiokite – turėtumėte gauti 1-2 milimetrų storio taisyklingus apskritimus. Jeigu nepavyksta suformuoti taisyklingų apskritimų, galite juos išspausti naudodami stiklinę ar sausainių formelę. Kad tešla neliptų, stalviršį bei tešlą vis pabarstykite kukurūzų krakmolu. Paruoštus paplotėlius dėkite vieną ant kito ir laikykite uždengę drėgnu rankšluosčiu – taip tešla nesudžius ir nesukietės. Kai sunaudosite visą tešlą, pradėkite formuoti koldūnus. Iškočiotą paplotėlį dėkite į delną, per vidurį įdėkite šaukštą įdaro, kraštelį, apvesdami pirštu, sudrėkinkite drungnu vandeniu ir perlenkite paplotėlį pusiau. Klostėmis iš kairės į dešinę lankstydami viršutinį koldūno sluoksnį, suspauskite kraštelius – apatinė koldūno pusė turėtų likti lygi, o viršutinė klostuota.

Tefloninėje keptuvėje įkaitinkite saulėgrąžų aliejų, tuomet lygiąja puse į apačią, vienu sluoksniu ir taip, kad nesiliestų tarpusavyje, sudėkite koldūnus. Kepkite juos ant didelės kaitros, kol apačia šiek tiek apskrus, tuomet į keptuvę įpilkite vandens, uždenkite ir, sumažinę kaitrą, patroškinkite apie 10 minučių. Nukelkite dangtį, palaukite, kol išgaruos vandens likučiai, įpilkite šlakelį aliejaus ir dar apie minutę paskrudinkite. Koldūnus pagardinkite padažu ir patiekite dar karštus.

Vietnamo įkvėpta šamo filė

Jums reikės:

800 g šamo filė

2 v. š. sojų padažo

4 v. š. žuvies padažo

2 skiltelių česnako

1 v. š. kokosų cukraus

100 ml kokosų vandens

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Šamo filė padalinkite į 4 lygias dalis. Dubenyje sumaišykite sojų bei žuvies padažus, supilkite ant šamo filė ir marinuokite šaldytuve apie 15 minučių. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintas česnako skilteles

ir kepkite apie 1 minutę. Dėkite kokosų cukrų ir maišydami kepkite dar apie 30 sekundžių. Į keptuvę sudėkite marinuotą šamą, supilkite kokosų vandenį ir ant silpnos kaitros troškinkite 20 minučių. Po to žuvį apverskite ir kepkite dar 10 minučių. Žuviai iškepus, pagardinkite ją pipirais ir patiekite su virtais ryžiais ir mėgstamomis salotomis.

Kiniški makaronai

Jums reikės:

Azijietiškų kvietinių makaronų

Šlakelio  sezamo aliejaus,

Kelių susmulkintų česnako skiltelių

Čili pipiro

Gabalėlio tarkuoto imbiero

Šlakelio sojos padažo

Smulkintų svogūnų laiškų

Gaminame:

Pagal instrukcijas nurodytas ant pakelio išvirkite makaronus. Nedideliame indelyje sumaišykite sojos padažą, aliejų, smulkintą, česnaką, čili pipirą bei imbierą. Padažą užpilkite ant išvirtų makaronų ir gerai išmaišykite. Prieš patiekiant pabarstykite sezamų sėklomis ir smulkintais svogūnų laiškais. Skanaus!

 

Parašykite komentarą