zuvis
Naudinga žinoti

Įsidėmėkite: patarimai, kaip išsirinkti tinkamą žuvį ir jūros gėrybes švenčių stalui

Artėjantis kalėdinis laikotarpis – metas, kuomet ant stalo puikuojasi kur kas daugiau žuvies bei jūros gėrybių. Karpį, silkę, lašišą, jūros gėrybes lietuviai gausiai valgo ne tik per Kūčias, jomis mėgaujasi ir per adventą, kai tradiciškai vartojama mažiau mėsos. Visgi, kad namo parsineštume tikrai kokybišką žuvį – pravartu žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad nuo šviežios žuvies turėtų sklisti jūrą primenantis kvapas?

Kokybiškos žuvies ir jūros gėrybių požymiai

Aldona Čepulis, maisto kokybės vadovė, sako, kad ar žuvis šviežia galima pasakyti ir pagal žiaunų, akių spalvą, ir pagal raumens konsistenciją. Tinkamos vartoti žuvies kvapas yra šviežias, primenantis jūrą.

„Jeigu namo parsinešę žuvies ar jūros gėrybių jaučiate stiprų, kartų ar amoniaką primenantį kvapą – jos vartoti nebetinkamos. Dėmesį atkreipti reikėtų ir į žuvies ar jūros gėrybių išvaizdą. Šviežios žuvies kūnas turi būti ryškios, tai žuvies rūšiai būdingos spalvos, be dėmių, blizgus, žiaunų spalva nuo ryškiai raudonos iki rožinės raudonos. Žuvies kūnas elastingas, tvirtas. Žvynų danga tolygi, pavieniai žvynai gali būti nusilupę, tačiau negali būti žaizdų paviršiuje. Šviežios žuvies akys turi būti šviesios, skaidrios, dažniausiai neįdubusios“, –  teigia A. Čepulis.

Jeigu norite įsigyti midijų, A. Čepulis pabrėžia, kad jų geldelės privalo būti užsivėrusios, nenudilusios. Kokybiškų krevečių lukštai taip pat turėtų būti tvirti, šviežios krevetės dažniausiai pasižymi balkšva, kartais netgi pilka spalva. Jeigu jaučiate, kad krevečių lukštas minkštokas, ant jo yra gleivių – tokios jūros gėrybės vartoti nėra tinkamos. Renkantis kalmarus, pasak pašnekovės, dėmesį taip pat reikėtų atkreipti į spalvą. Šviežias kalmaras pasižymi balta spalva, kiek kietoka tekstūra. Kartais ant jo matomos tamsios, pilkos dėmės. Jeigu ant kalmaro pastebėjote rausvą atspalvį – tai ženklas, kad jis nėra šviežias ir tokio geriau nepirkti.

Žuvies laikymas ir atšildymas

Kaip teigia A. Čepulis, šviežią žuvį ir jūros gėrybes šaldytuve, geriausia laikyti ne ilgiau nei parą. Taip pat žuvį reikėtų laikyti šalčiausioje šaldytuvo vietoje, kuri paprastai jame yra pažymėta. Ten temperatūra yra apie 1–2°C. Tokiomis sąlygomis laikyti reikėtų ne ilgiau vieną parą, jei žuvis ar jūros gėrybės nesupakuotos ir ne ilgiau nei galiojimo terminas. Supakuotas vakuume gėrybes galima vartoti iki gamintojo nurodyto termino ant pakuotės.

Jeigu įsigijote šaldytų jūros gėrybių ar žuvies, šaldiklyje šie produktai gali būti laikomi kelis mėnesius. Visgi, šaldiklyje jų ilgai palikti nerekomenduojama. Mat bėgant laikui jos taps vis sausesnės. Jeigu planuojate žuvį atšildyti – tai taip pat reikėtų daryti tinkamai. Žuvį ir jūros gėrybes geriausia atšildyti po truputį, iš šaldiklio ją perkėlus į šaldytuvą. Taip jos atšils palaipsniui, iš lėto.

Parašykite komentarą