Darželiai, siekiantys maitinti vaikus pagal kokybės sistemas pagamintais lietuviškais produktais, turėtų suskubti

Žemės ūkio ministerija primena, kad iki gruodžio 31 d. renkamos ikimokyklinio ugdymo įstaigų, ketinančių 2023 metais maitinti vaikus ekologiškais ir pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą pagamintais maisto produktais, ženklinamais ženklu „Kokybė“, paraiškos.

Paramos laikotarpis – nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d., t. y. visus ateinančius metus, o tai ypač aktualu darželiams, kurie, skirtingai nei mokyklos, vaikus maitina visus kalendorinius metus.

Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigos, kurios siekia gauti paramą pagal šias taisykles, įsipareigoja vaikams maitinti pagal kokybės sistemas pagamintų produktų įsigyti ne mažiau kaip 60 proc. (didžiausias paramos dydis vienam vaikui per mėnesį yra 26 eurai) arba ne mažiau kaip 50 proc. (didžiausias paramos dydis vienam vaikui per mėnesį yra 22 eurai) viso vaikų maitinimui skirto maisto kiekio.

Daugėja norinčių savo produkciją ženklinti specialiu ženklu

Tokia Žemės ūkio ministerijos teikiama parama palanki ne tik vaikų sveikatai, bet ir ūkininkams, kurie gali savo kokybišką produkciją tiekti ikimokyklinio ugdymo įstaigoms.

2022 m. pagal Nacionalinę maisto kokybės sistemą suteikti 77 nauji sertifikatai, leidžiantys produkciją ženklinti ženklu „Kokybė“. Tokio įvertinimo sulaukė medus, pikis, žiedadulkės, bičių duona, obuolių sultys, obuolių-uogų sultys, juodųjų serbentų sultys, obuoliai, avietės, gervuogės, uogienė, šaldytos uogos, juodieji serbentai, raudonieji serbentai, braškės, sausmedžių uogos, kriaušės, šilauogės, vyšnios, bulvės, moliūgai, burokėliai, cukinijos, morkos, svogūnai, rūgštynės, petražolės, gūžiniai kopūstai, griežčiai, kininiai kopūstai, brokoliai, pastarnokai, petražolės, rūgštynės, agurkai, česnakai, daržo pupos, pomidorai, baltieji ridikai, gervuogės, salierai. Taip pat atsirado naujų gyvūninės kilmės produktų: šviežia kiauliena, vištiena, vištų kiaušiniai bei sertifikuojami gyvi mėsiniai viščiukai.

2022 metais atsirado galimybė ženklinti produkciją ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“. Sertifikuoti savo produkciją šiuo ženklu pradėjo 13 ūkininkų ir jau pirmais metais juo žymimas gana platus produkcijos asortimentas: agurkai, burokėliai, bulvės, gūžiniai kopūstai, svogūnai, moliūgai, trešnės, kaliaropės, braškės, sausmedžių uogos, šparagai (smidrai), medus, avietės, gervuogės, lazdynų riešutai, putinų uogos, šermukšnių uogos, šilauogės, obuoliai, kriaušės, juodieji serbentai, raudonieji serbentai, baltieji serbentai, vyšnios, trešnės, gudobelių vaisiai, agrastai, slyvos, lazdyno riešutai.

Paraiškos priimamos pagal Ekologiškų ir pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą pagamintų maisto produktų vartojimo skatinimo ikimokyklinio ugdymo įstaigose paramos taisykles.

Leave a Reply