Edita Gaveliene
Naudinga žinoti

Avinžirniai – ne tik humusui ar falafeliams

Prasidėjus vasarai dažnai atsisakome tirštesnių sriubų su mėsa, kurios šildė žiemą, tačiau ir šiltuoju metu neapsiribokime vien tik šaltibarščiais: yra puikių lengvų sriubų, kurių pagrindą sudaro daržovės bei ankštinės kultūros. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad norint sveikiau maitintis, vertėtų orientuotis į gyvūninės kilmės baltymų mažinimą, keičiant juos augalinės kilmės baltymais. Todėl vertėtų prisiminti ankštines daržoves ir bandyti jas įtraukti į savo kasdienę mitybą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad ankštinės daržovės yra finansiškai naudingesnė alternatyva kiaušiniams ir mėsai, tad visada verta jomis papildyti savo virtuvės spintelių turinį. 

Avinžirniais galime keisti gyvūninės kilmės produktus

Avinžirniai ypač mėgstami Artimuosiuose Rytuose ir kituose šilto klimato kraštuose: iš jų ruošiamas populiarusis humusas ar falafeliai, jie naudojami įvairiausiuose troškiniuose ir salotose. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors pagrindinė avinžirnių nauda – puikūs augalinės kilmės baltymai, jie vertingi ir dėl folio rūgšties (vitamino B9): „Nors dažniausiai akcentuojama, kad folio rūgšties ypač reikia nėščiosioms, ji naudinga kiekvienam iš mūsų, nes gerina smegenų, nervų, širdies kraujagyslių sistemų veiklą, reprodukcinę ir kraujodaros funkcijas. Ankštinės kultūros itin tinka gyvūninės kilmės produktų nevartojantiems asmenims, ieškantiems augalinių alternatyvų gyvūninės kilmės baltymams.“

Be to, avinžirniuose, pasak eskpertės, kaip ir kituose ankštiniuose augaluose, yra baltymų, angliavandenių, daug ląstelienos ir įvairių vitaminų (A, B1, B2, B3, B6, C, E ir K) bei mineralų: kalcio, cinko, magnio, geležies, kalio, fosforo. „Nors lietuviai kaip garnyrą ir daugelio kitų patiekalų komponentą dažniau renkasi bulves, avinžirniuose, lęšiuose, pupose, žirniuose ir pupelėse galima rasti daug sveikatai palankių augalinių baltymų, tad ankštines daržoves turėtume įtraukti į savo racioną bent kartą savaitėje. Be to, patiekalai iš jų dažniausiai paruošiami greitai ir paprastai“, – primena gydytoja dietologė. 

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kad vertėtų pasidomėti prekybos centrų asortimentu ir nusipirkti anksčiau nevartotų ankštinių daržovių: „Asortimentas tikrai platus – įvairių spalvų ir dydžių pupelės, taip pat ir su ankštimis, skaldyti ir neskaldyti žirniai, lęšiai ir avinžirniai. Be to, apžiūrint ankštinių produktų lentynas, dažnai galima aptikti nuolaidų ir jomis pasinaudoti“, – teigia O. Suchočeva.  

Ekspertė primena, kad prekybos tinklas, visoje Lietuvoje sumažinęs daugiau kaip 300 pirkėjų mėgstamų produktų reguliarias kainas iki bene žemiausių rinkoje, atliepia žmonių norą sutaupyti ir greitai bei patogiai apsipirkti. Šios prekės „Rimi“ parduotuvėse žymimos specialiu euro ženklu.

Salierų stiebai – ir užkandis, ir patiekalų ingredientas

Parduotuvėse atsiradus naujo derliaus salierų stiebams, vertėtų dažniau ir jų įsidėti į prekių krepšelį. Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė pataria stiebus supjaustyti lazdelėmis, kad traškus užkandis visuomet būtų lengvai pasiekiamas ranka. „Tai puiki alternatyva priešpiečiams ar pavakariams tiek suaugusiems, tiek vaikams. Kitas variantas – salierų stiebus įmaišyti į salotas, sriubas ar troškinius. Salierai turtingi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis medžiagomis. Taip pat juose gausu eterinių aliejų, vitaminų A ir C, įvairių mineralų, tokių kaip magnis, kalis, kalcis ar natris. Salieruose esantis natris gali suteikti išraiškingo sūrumo namuose gaminamiems patiekalams“, – pastebi E. Gavelienė.

Norint salierų stiebus ilgiau išlaikyti namuose, reikia žinoti keletą taisyklių: „Jei norite ilgiau išlaikyti jau supjaustytą salierą, suberkite supjaustytus salierų stiebus į didelį indą, palikdami vietos vandeniui. Stiebus visiškai panardinkite į vandenį. Uždenkite dangteliu arba plastikine plėvele. Kai būsite pasiruošę valgyti, tiesiog išimkite juos iš vandens ir nuplaukite.Papildykite vandenį kas antrą dieną. Naudojant šį metodą, salierai išsilaikys iki dviejų savaičių. Jei pastebėsite, kad salierai jau pradėjo vysti, jie vis dar tinkami vartoti: galima iš jų išspausti sultis, įpjaustyti į sriubas ar troškinius.“

„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria sriubai naudojamus avinžirnius pamirkyti per naktį – jie greičiau išvirs, o skubantys gali panaudoti ir konservuotus avinžirnius – jų namuose visada patartina turėti: galėsite bet kada iš kelių komponentų susitrinti aromatingą humusą, įberti į salotas ar troškinį. 

RECEPTAS

Avinžirnių ir salierų stiebų sriuba

Sriubai reikės:

4 salierų stiebų su lapais – salierų stiebai „Rimi“ 0,89 €/450g;

skardinės avinžirnių – avinžirniai „Rimi“ 0,87 €/400g;

½ puodelio  graikiško jogurto – graikiškas jogurtas be priedų „Rimi“ 0,79 €/400g;

6 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus;

½ citrinos;

1 raudonosios aitriosios paprikos;

4 česnako skiltelių;

1 svogūno;

natūralaus vištienos sultinio (arba iš kubelių);

šviežios kalendros arba kitų žalumynų. 

Kaip gaminti:  

  1. Puode ant vidutinės kaitros pakaitinkite 3 šaukštus aliejaus. Dažnai pamaišydami pakepinkite aitriąją papriką ir smulkiai supjaustytas česnako skilteles, kol jos taps auksinės spalvos. Perkelkite daržoves į dubenėlį, pagardinkite žiupsneliu druskos.
  2. Pakaitinkite likusius 3 šaukštus aliejaus, sudėkite smulkiai supjaustytus svogūną ir salierų stiebus, pagardinkite druska ir, retkarčiais pamaišydami, kepkite, kol stiebai suminkštės, bet neparuduos, apie 5-7 minutes. Supilkite sultinį, jį užvirinkite, tada sumažinkite kaitrą ir sudėkite avinžirnius. Pavirkite apie 5 minutes.
  3. Tuo tarpu nedideliame dubenėlyje sumaišykite jogurtą ir žiupsnelį druskos. Išspauskite citrinos sulčių, išmaišykite.
  4. Išpilstykite sriubą į dubenėlius. Įdėkite po šaukštelį jogurto, ant viršaus užberkite turimų smulkiai supjaustytų žalumynų bei dubenėlyje pasilikto pakepinto česnako su aitriąja paprika.

Skanaus!

Parašykite komentarą