prieskoniai
Naudinga žinoti

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

Prieskoniai neabejotinai pagerina maisto skonį, aromatą ir sužadina apetitą. Šiandien galime mėgautis itin plačiu jų pasirinkimu, atitinkančiu kiekvieno skonį bei poreikius. Pavyzdžiui, aštrių prieskonių yra pačių įvairiausių – nuo kajeno pipirų, Chalapos paprikų iki aitriųjų paprikų dribsnių. Šie prieskoniai labai populiarūs šaltuoju sezonu, kai norisi komfortiškų patiekalų.

Aštrus troškinys Chilli con Carne

Aštrus troškinys – patiekalas, kuriam sunku atsispirti, o ypač, kai jį ruošiame šaltos žiemos pietų ar vakarienės stalui. V. Juodkazienė sako, kad troškinio aštrumą galima koreguoti pagal savo skonį, tačiau jei mėgstate itin aštriai, įdėkite papildomą žiupsnelį kajeno pipirų prieskonių ir smulkiai pjaustytų konservuotų jalapeno pipirų. Be to, prie šio troškinio patiekite prancūzišką batoną arba česnakinę bandelę.

Šiam troškiniui pagaminti reikės:

  • 500 g jautienos faršo
  • 1 smulkiai supjaustyto svogūno
  • 3 smulkintų česnako skiltelių
  • 1 sutarkuotos morkos
  • 1 smulkiai supjaustytos raudonosios paprikas
  • 2 aitriųjų paprikų, be sėklų ir susmulkintų
  • 1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų
  • 80 g pomidorų pastos
  • 1 skardinės pupelių
  • 3 puodelių jautienos sultinio
  • 2 a. š paprikos prieskonių
  • 2 a. š kmynų
  • 1 a. š raudonėlio
  • 1 v. š balzaminio acto
  • Alyvuogių aliejaus

Didelį puodą uždėkite ant vidutinio stiprumo ugnies ir į jį įpilkite alyvuogių aliejaus. Sudėkite jautienos faršą, svogūną, česnaką ir kepkite, kol faršas paruduos. Sudėkite morkas ir kepkite dar kelias minutes. Sudėkite prieskonius, smulkintus pomidorus, pomidorų pastą, raudonąją papriką, aitriąsias paprikas, įpilkite balzaminio acto, sultinio ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį, sudėkite pupeles, uždenkite puodą dangčiu ir virkite apie 45 minutes, kol troškinys suminkštės ir pasklis malonus kvapas. Patiekite su neriebiu graikišku jogurtu ir užbarstykite sūrio. Skanaus!

Azijietiška aštri kiauliena su ryžiais

Jei norite paragauti greitai paruošiamų azijietiškų skonių – išbandykite pasigaminti šį lengvai paruošiamą, vos 5 ingredientų reikalaujantį kiaulienos patiekalą. Anot pašnekovės, saldus ir lengvai aštrus poskonis kiaulienai suteikia ypatingą ir įmantrų skonį.

Šiam patiekalui pagaminti reikės:

  • 500 g kiaulienos nugarinės
  • 2 a. š aštriosios čili pastos
  • 2 a. š rudojo cukraus
  • 1 smulkiai sutarkuoto imbiero
  • 1 smulkiai sutarkuotos česnako skiltelės
  • Alyvuogių aliejaus

Visus padažo ingredientus sudėkite į nedidelį indą ir viską gerai išmaišykite. Padažą užpilkite ant smulkiai pjaustytų kiaulienos nugarinės gabaliukų ir leiskite pastovėti bent 1 valandą. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite alyvuogių aliejaus, sudėkite kiaulienos gabaliukus ir kepkite iš abiejų pusių, kol mėsa karamelizuosis. Patiekite su ryžiais ir mėgstamomis daržovėmis. Jei norite ant ryžių užpilkite sojų padažo. Skanaus!

Aštrūs vištienos takai

Meksikos maisto kultūra Lietuvoje auga itin sparčiai. Todėl nenuostabu, kad meksikietiško maisto iš tiesų gali būti sunku atsisakyti. Tačiau, ar kada bandėte jų pasigaminti namuose? V. Juodkazienė sako, kad takai – itin lengvai ir greitai pagaminamas patiekalas, o prie jų puikiai tinka įvairūs aštrūs padažai ir prieskoniai. Tad, kodėl nepasikvietus draugų ir nesurengus meksikietiškų valgių vakarėlio?

Šiam patiekalui pagaminti reikės:

  • 2 didelių vištienos krūtinėlių
  • 1 nedidelio smulkinto svogūno
  • 1 smulkiai supjaustytos aitriosios paprikos
  • 4-6 skiltelių smulkinto česnako
  • 2 v. š alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š pomidorų pastos
  • 2 a. š čili miltelių
  • 1 a. š kmynų
  • ½ a. š rūkytos paprikos prieskonių
  • ½ žaliosios citrinos sulčių
  • Kukurūzų tortilijų

Į didelę keptuvę sudėkite smulkiai pjaustytus vištienos krūtinėlės gabaliukus, svogūną, česnakus, įpilkite alyvuogių aliejaus ir kepkite ant vidutinės ugnies. Kai vištiena iškeps, sudėkite pomidorų pastą, čili miltelius, kmynus ir rūkytos paprikos prieskonius. Viską gerai išmaišykite. Į kukurūzų tortilijas sudėkite aštrią vištieną ir įspauskite žaliųjų citrinų sulčių. Mėgaukitės iš karto!

Parašykite komentarą