Naudinga žinoti

Andrius Kupčinskas: Seimo Ekonomikos komitetas palaimino lietuviško sidro įteisinimą

Seimo nario Andriaus Kupčinsko iniciatyva Seime registruota LR Alkoholio kontrolės įstatymo (AKĮ) pataisa, kartu su kitų Seimo narių pasiūlymais kompleksiškai buvo svarstomi šį trečiadienį Ekonomikos komitete. A. Kupčinskas pataisoje siūlo suteikti daugiau galimybių smulkiems sidro gamintojams vykdyti savo veiklą pardavinėjant produkciją.

„2015 m. Lenkijos obuolių augintojai susidūrė su Rusijos embargu, kuomet po Ukrainos įvykių Rusija nebeleido importuoti lenkiškų obuolių. Tuometinė Lenkijos Vyriausybė reagavo gana žaibiškai ir priėmė Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus, kurie leido ūkininkams praplėsti savo produkcijos diapazoną. Šioje situacijoje tai buvo išeitis. Lenkijos ūkininkai pradėjo gaminti vietinį sidrą. Tuo tarpu mūsų ūkininkai, būdami mažesni ir negalėdami konkuruoti su Lenkijos ūkininkais dėl obuolių srauto taip pat nori analogiškų sąlygų – taip kaip šiuo metu yra Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje. Jei leidžiame gaminti alų, vyną, midų, kodėl turime eliminuoti sidrą? Lietuviškasis sidras būtų natūralus, su mažu kiekiu cukraus – net nesulyginamas su ta produkcija, kuri šiuo patiekiama parduotuvių lentynose ir kuria taip dažnai klaidinami žmonės. Tuo pačiu tai būtų puiki galimybė Lietuvoje ugdyti sidro vartojimo ir pažinimo kultūrą bei tradicijas, imant geruosius pavyzdžius iš Bretanės ar Normandijos regionų Prancūzijoje.“ – teigia projekto iniciatorius ir autorius A. Kupčinskas.

Priėmus šią įstatymo pataisą ir panaikinus perteklinius, o taip pat dažnai nelogiškus reikalavimus sidro ir stiprių alkoholinių gėrimų gamybai, atsirastų smulkių vietinių gamintojų. Taip vartotojai įgautų galimybę įsigyti vietinių lietuviškų gėrimų. Tai niekaip nepadidintų alkoholio vartojimo, nes, padidėjus gamintojų skaičiui, niekaip nepakinta reikalavimai alkoholio prekybai ir reklamai. Įsikūrus smulkiems sidro gamintojams visa pridėtinė vertė liktų Lietuvoje. Vartotojas pagaliau turėtų galimybę pasirinkti natūralų, mažos alkoholio koncentracijos gėrimą pagamintą Lietuvoje iš vietoje užaugintų obuolių, tuo pačiu paremdamas smulkius ūkininkus. Iki šiol Lietuvos vartotojai priversti vartoti tik didžiųjų alkoholio pramonės įmonių gaminamus pramoninius arba importuojamus užsienio ūkiuose pagamintus sidrus.

LR Alkoholio kontrolės įstatymo (AKĮ) pataisos, grįžus po svarstymo iš Sveikatos komiteto, in corpore bus svarstomos artimiausiu metu.

Parašykite komentarą