arbuzai
Naudinga žinoti

Azijietiškas troškinys su arbūzais, vištienos sriuba su melionais – netikėti receptai

Arbūzai ir melionai asocijuojasi su karštomis vasaros dienomis, bet šios gėrybės pasitarnauti gali gaminant šiltus bei jaukius žiemiškus patiekalus: šildančius mėsos troškinius, netgi sriubas. Parduotuvėse pasirodė šviežias arbūzų ir melionų derlius, todėl virtuvėje su šiomis gėrybėmis paeksperimentuoti dabar yra puikus metas.

Vasarą atgaivins – žiemą sušildys

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad arbūzus ir melionus gaminant žiemiškus patiekalus galima panaudoti įvairiai.

„Galbūt skamba neįtikėtai, tačiau arbūzai ir melionai – puikus priedas ne tik prie gaivių salotų ar kokteilių, bet ir šildančių, jaukių patiekalų. Įvairiausių sriubų, troškinių, garnyrų, netgi arbatų. Arbūzai ir melionai puikiai tinka ir prie mėsos, ypač kiaulienos ar jautienos. Šie ingredientai mėgstami Azijos virtuvėje. Šio regiono gyventojai arbūzus ir melionus dažnai naudoja ruošdami tradicinius savo patiekalus. Pavyzdžiui, stir fry. Tai nuo seno kinų pamėgtas maisto ruošimo būdas,  kai ingredientai kepami gretai, ant gerai įkaitinto aliejaus, maišant wok keptuvėje“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Gaminant stir fry su „Iki“ atstovė pataria juos derinti su jautiena, čili pipirais, imbieru, įvairiausiomis daržovėmis. O viską pagardinti azijietiškais pagardais – žuvies, austrių, sojų padažu ir galiausiai patiekti su ryžiais.

Dar vienas netikėtas arbūzų ar melionų panaudojimo būdas – šiltų sriubų virimas. J. Sabaitienė pasakoja, kad Azijoje populiari yra melionų, pomidorų ir vištienos sriuba. Šią sriuba pasigaminti užtrunka vos pusvalandį. Be to, ji nereikalauja ir jokių įmantrių ingredientų. Užtenka meliono, vištienos, pomidorų, sultinio ir mėgstamų pagardų.

Nepaprasto skonio arbatos

Nors šaltuoju metų laiku dažniausiai lepinamės mėtų, čiobrelių, ramunėlių ar kitų žolelių arbatomis – J. Sabaitienė sako, kad jų išsivirti galima ir iš arbūzų ar melionų.

„Arbūzų ar melionų arbatos lengvai pasiruošite namuose. Įdomu dar ir tai, kad ją pasigaminti galima iš šių vaisių žievelių. Todėl ruošdami tokią arbatą dar ir prisidėsite prie maisto švaistymo mažinimo. Pirmiausia reikia nupjauti nuo vaisiaus žievę. Tuomet ją susmulkinti daržovių skustuku ir sudžiovinti. Žinoma, tai patogiausia daryti specialioje džiovyklėje, kurioje džiovinate pomidorus ar grybus. Kai žievelės sudžiovintos – reikėtų jas pakepinti sausoje keptuvėje, kol šiek tiek paruduos. Taip jos įgaus stipresnio skonio. Galiausiai jas atvėsinti, sudėti į sandarius indus, o panorėjus – tiesiog užpilti karštu vandeniu ir mėgautis“, – pataria J. Sabaitienė.

Ji sako, kad tokia arbata puikiai tinka esant peršalimo ligoms, netgi reguliuojant svorį. „Iki“ atstovė dalijasi keliais jau anksčiau šiek tiek minėtais, rudeniškais receptais su arbūzais ir melionais.

Sriuba su melionu, vištiena ir pomidorais

Jums reikės:

200 g supjaustyto, nulupto meliono

100 g vištienos krūtinėlės

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio juodųjų pipirų

Žiupsnelio bulvių krakmolo

Pomidoro

Kelių puodelių vištienos sultinio

Šlakelio sojų padažo

Kelių šaukštelių sezamų aliejaus

Gaminame:

Meliono kubelius dėkite į verdantį vandenį ir pavirkite apie 10 min. Vištienos krūtinėlę supjaustykite kubeliais, pabarstykite druska, pipirais ir pavoliokite krakmole. Stambiais gabalėliais supjaustykite pomidorą. Tuomet atskirame puode užvirkite sultinį, sudėkite pomidorus, vištieną bei melioną. Viską paskaninkite sojos padažu, sezamų aliejumi ir pavirkite kelias minutes, kol vištiena bus paruošta.

Salotos su arbūzais ir bolivine balanda

Jums reikės:

2 puodelių išvirtos bolivinės balandos

3 puodelių kubeliais supjaustyto arbūzo

1 puodelio supjaustyto agurko

1/2 plonais griežinėliais supjaustyto mažo raudonojo svogūno

1/2 puodelio smulkintos fetos

1/2 puodelio susmulkintų mėtų lapelių

Balzaminio kremo

Žiupsnelio druskos

Šlakelio aliejaus

Gaminame:

Visus salotoms skirtus ingredientus sumaišykite dubenyje. Atskirame dubenėlyje sumaišykite aliejų, druską, balzaminį kremą, jeigu norisi – įspauskite citrinos sulčių. Užpilkite ant salotų ir gerai sumaišykite.

Jautienos ir arbūzų stir fry

Jums reikės:

Plonomis juostelėmis supjaustyto nugarinės kepsnio

3 susmulkintų skiltelių česnako

2 arbatinių šaukštelių kukurūzų krakmolo

2 arbatinių šaukštelių šalto vandens

2 arbatinių šaukštelių sojų padažo

1 ½ arbatinio šaukštelio sezamo aliejaus

2 šaukštų karšto vandens

2 šaukštų hoisin padažo

1 arbatinio šaukštelio druskos

½ arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų

Šlakelio rapsų aliejaus

Griežinėliais supjaustyto saldžiojo svogūno

Žiupsnelio cukraus

1 arbatinio šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero

½ arbatinio šaukštelio džiovintų maltų raudonųjų pipirų

2 puodelių virtų ryžių

2 puodelių juostelėmis supjaustyto arbūzo minkštimo

Gaminame:

Pirmus šešis ingredientus sumaišykite dubenyje ir leiskite jiems pastovėti apie pusvalandį. Tuo tarpu karštą vandenį atskirame puodelyje sumaišykite su hoisin padažu. Jautieną išimkite iš marinato. Pabarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Į gilią keptuvę pilkite šlakelį rapsų aliejaus ir sudėkite pusę jautienos.  Vartant pakepkite apie minutę ir perkelkite į lėkštę. Tą pati padarykite su likusia jautiena. Keptuvėje įkaitinkite dar šiek tiek rapsų aliejaus ir pakepinkite svogūną, berkite cukrų, imbierą ir maltus raudonuosius pipirus. Viską dar apie kelias minutes pakepkite. Į keptuvę gražinkite jautieną, pilkite su vandeniu sumaišytą hoisin padažą, sudėkite arbūzą ir kelias minutes pakepkite. Viską pagardinkite druska, pipirais ir patiekite su ryžiais.

Parašykite komentarą