Aneta1
Žmonės

Tarptautinę vaikų gynimo dieną žinomos šeimos papasakojo apie vaikų meilę sveikam maistui

„Turiu dvi dukras – šešerių su puse metų ir ketverių, kurios lanko tą patį darželį. Jų skoniai ir pomėgiai labai skirtingi. Vyresnioji Elzė dažniau renkasi daržoves, vaisius, košes, sriubas ir apskritai lengvesnius patiekalus. Jos mėgstamiausi: trinta žaliųjų žirnelių sriuba, daržovių sriuba su lašiša, bulviniai blynai, „čirviniai“ blynai su trintomis braškėmis, naminė pica su keturių sūrių įdaru, lazanija, vištienos troškiniai su įvairiomis daržovėmis ir kuskuso garnyru, panyro sūrio troškinys su pomidorais ir basmati ryžiais“, – pasakojo televizijos laidų vedėja Renata Šakalytė-Jakovleva.

Elzė mėgsta užkandžiauti vaisiais, riešutais, džiovintomis uogomis. Kartais valgo vienus salotų lapus. Apie darželio maistą ji atsiliepia įvairiai. „Kartais suvalgo viską, o kartais net neparagauja. Ji dažnai sako, kad skaniausias maistas – mamos ir viską lygina su juo. Tada ir darželio, ir kavinių, ir net močiutės patiekalai ne visada tokie skanūs kaip mamos. Aš mėgstu žaisti su prieskoniais – nuo žolelių iki kario, kurie teikia skonį ir spalvą. Gal Elzė priprato prie to“, – atviravo pašnekovė.

Anot dviejų mažylių mamos, Sofija valgo dažniausiai viską, nėra labai išranki ir kaip tik yra ta, kuri labiau mėgsta ne visai sveikus dalykus: „Pavyzdžiui, pieniškas dešreles ar vadinamąją daktarišką dešrą. Kartais nuperkam jai. O šiaip ji kaip tik nelabai valgo tai, kas patinka sesei, tarkim lazanija ar panyro troškinys. Košės irgi nelabai. Jos mėgstamiausi patiekalai – virti varškėtukai, kepti varškėčiai su uogom ir jogurtine grietine, bulvių plokštainis su varškės padažu, spageti makaronai su naminiu pomidorų padažu, čirviniai blynai, kibinai, guliašas. Sofija taip pat mėgsta užkandžiauti vaisiais, riešutais ir daržovėmis – ypač dievina šviežias morkytes, agurkus, mažus pomidorus“.

O darželio maistas Sofijai skanus. Dažnai nori pakartoti tai, kas labai patiko. Bet kaip ir sesė, mėgsta lyginti su mamos ir čia be konkurencijos laimi Renatos patiekalai.

„Tas prieskonis – mamos meilė – turbūt visada išliks tuo, kuris bet kokį patiekalą paverčia skaniausiu, – svarstė R. Šakalytė – Jakovleva, – Abi dukros dažnai pažymi, kad darželyje labai skanios trintos sriubos. Visos. Man pasisekė, kad dukros valgo daržoves ir dažniausiai renkasi žalias, neapdorotas, kaip užkandžius – morkos, agurkai, pomidorai, ridikėliai, paprikos, salotų ir špinatų lapai. O Elzė mielai valgo ir maiste brokolius, cukinijas, paprikas, bet ne visada virtas morkas“.

Žinomo krepšininko Lino Kleizos ir jo žmonos Agnetos sūnus Jokūbas, taip pat kaip abi Renatos dukrytės, darželyje mėgaujasi „Confetti“ virtuvės meistrų ruoštais skanėstais.

„Įvairios košės, kotletukai, troškinukai – tai jam labiausiai patinka. Naujas atradimas – „gazuoti“ agurkai“, – su šypsena apie netrukus penktąjį gimtadienį švęsiantį sūnų sakė A. Kleizienė.

Jokūbas labai dėmesingas maistui – intuityviai jaučia, koks yra metų laikas ir kokios sodo ar daržo gėrybės tuo metu dera.

„Vasarą jis pomidorus gali mėgti, o žiemą jų neįsiūlysi“, – pastebėjo pašnekovė.

Kasdien pusryčiams Kleizos skanauja košes ar įvairiai paruoštas kiaušinienes. Tuo tarpu savaitgaliai šeimos namuose – saldesni: patiekiami blyneliai ar varškės patiekalai. Agneta sakė vengianti produktų, kuriuose yra glitimo ar pieno.

„Bet grietinę Jokūbas labai mėgsta. Vakare užkandžiui visada patiekiu daržovių. Jų ir uogų ant mūsų stalo būna kasdien“, – sakė A. Kleizienė.

Darželyje Jokūbas mielai skanauja sriubas ir mėsytę, tačiau nemėgsta grikių, brokolių ar paprikos.

„Vaikai tikrai valgo akimis. Jie turi įsitikinti, kad tai – pažįstama, gardu ir tik tada ragauja maistą“, – pastebėjo būsimo penkiamečio mama.

„Daugelis tėvų negali patikėti, kai darželio auklėtojos ar pradinių klasių mokytojos pasako, jog jų vaikai noriai valgo viską – žuvį, kalakutieną, žiedinius kopūstus, žirnelius, špinatus, burokėlius, saulėgrąžų daigus, mėgsta kmynų ar čiobrelių arbatą ir vietoje saldžiųjų gėrimų paprašo vandens. Tuomet visada sulaukiame klausimų – kaip mes gaminame maistą, kad išrankiųjų mažųjų gurmanų pietų lėkštės lieka tuštutėlės“, – kalbėjo maistą ugdymo įstaigoms tiekiančios įmonės „Confetti“ įkūrėja Aneta J.Borkovska.

Anot jos, vaikų mitybos klausimas išlieka aktualus nepaisant nieko – metų laiko, karantino ar daugybės kitų, regis, suaugusiesiems svarbių dalykų.

„Augančiam organizmui reikalinga pilnavertė mityba. Tik, deja, vaikai retai mėgsta tokį maistą, koks jiems yra pasiūlomas suaugusiųjų. Bet tai pakeisti galima. Tereikia šiek tiek išmonės, žinių ir pastangų“, – sakė pašnekovė.

Visuomenėje, pasak specialistės, gerai žinomas posakis, kad žmogus pirmiausia valgo akimis. Ir tai tiesa, ypač jei kalbama apie vaikus. Ruošiant patiekalus mažiesiems, A. J. Borkovska pataria atkreipti dėmesį į ingredientų spalvas bei jų formas.

„Ryškūs produktai labiau traukia dėmesį ir atrodo skanesni. Vaikai labiau ėmė skanauti žuvį, kai prie jos, ruoštos su truputį druskos ir pipirų, patiekėme špinatų, saulėgrąžų daigų, citrinos, sezamų sėklų“, – sakė specialistė.

Beje, pasak jos, mažieji mieliau valgo ir tuos patiekalus, prie kurių ruošimo bent šiek tiek prisideda patys.

„Pavyzdžiui, išspaudžia citriną ant žuvies ar pabarsto prieskonių. Pabarstukai pagardina ir sriubas – tai gali būti duonos gabaliukai, sėklos, žalumynai“, – patarė A. J. Borkovska.

Dar viena miela gudrybė, lengvinanti kelią link tuščių lėkščių, yra ingredientų formą – daržovės, supjaustytos kubeliais ar šiaudeliais, vaikams yra gerokai patrauklesnės.

Specialistė pastebėjo, jog darželinukai ir mokyklinukai labai mėgsta žiedinį kopūstą, o vengia brokolio. Prie pastarojo, kaip ir prie kitų vertingų, bet „nevalgomų“ produktų vaikus siūloma pratinti po truputį – įdedant į trintas sriubas, garinant, gaminant košes. Mėgstamų vaikų daržovių dešimtuke galima rasti raugintus agurkus ir kopūstus – jų po pietų lėkštelėse lieka retai.

Mėsytę ar paukštieną A. J. Borkovska siūlo suverti ant iešmelių – taip patiektas maistas mažiesiems tampa viliojančiu.

„Istorijos, pasakojimai, įdomūs faktai, žaidimai, pagyrimai vaikus taip pat ragina vartoti vieną ar kitą produktą. Tai svarbu ir vyresniems vaikams, nors jų motyvacija jau kitokia, brandesnė. Moksleiviams tiekiame nesaldintą arbatą ir jie ją geria! Nes jau yra girdėję, kuo ypatingi čiobreliai, kmynai ar melisa“, – sakė A. J. Borkovska.

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad vandenį žmonės labiau geria, kai jis pagardintas citrina, mėta, agurku ar bet kokiu derančiu žalumynu, vaisiumi, daržove. Svarbu, anot specialistės, suformuoti teisingą įprotį, o tam kartais tereikia pasitelkti išradingumą.

A.J.Borkovska įsitikinusi – smaližiai gali atsisakyti ir cukraus. Tam tereikia po truputį mažinti jo kiekį patiekale. Iš pradžių „Confetti“ varškės apkepo 100 gramų buvo 7  gramai cukraus.

„Dabar yra 4 gramai ir vaikai jį valgo! Tiesiog greta vietoje uogienės patiekiame natūraliai saldžių braškių ir bananų“, – sakė pašnekovė.

Ji atrado ir sveikesnį vieno populiariausių vaikų patiekalų – bulvyčių fri, receptą. Bulvių šiaudeliai yra ruošiami orkaitėje, o vėliau patiekiami su grietine ir šviežiais agurkais.

„O kur dar naminė duona, sveikuoliški guminukai, natūralūs tortai… Laikantis vos kelių nesudėtingų taisyklių, savo vaikų gyvenimą galima paversti sveikesniu ir laimingesniu“, – įsitikinusi A. J. Borkovska.

 

 

 

Parašykite komentarą