10. Justina Jakavonyte. Pagrindine nominacija
Karyba Žmonės

2021 metų „Lietuvos karžygio” apdovanojimas įteiktas diplomatei Justinai Jakavonytei

Artėjant Lietuvos kariuomenės dienai Vytauto Didžiojo karo muziejuje Kaune 14– ąjį kartą įvyko „Lietuvos karžygio” apdovanojimai, teikiami kariams už kilnius, nesavanaudiškus ir dažnai rizikingus karių ir civilių asmenų poelgius. Pagrindinė „Lietuvos karžygio” statulėlė šiemet įteikta diplomatei Justinai Jakavonytei – vienintelei šių rugpjūčio pabaigoje vykusioje „Kabulo vienuoliktuko” operacijoje Afganistane dalyvavusei civilei.

Istorinės civilių afganistaniečių vertėjų evakuacijos iš pavojingos zonos metu Užsienio reikalų ministerijos diplomatė Justina Jakavonytė operacijos vietoje organizavo visus formalumus, būtinus norint Afganistano piliečius pargabenti lėktuvais iki Lietuvos teritorijos. Per penkias operacijos Kabulo oro uoste dienas, dirbant ypač pavojingomis aplinkybėmis, buvo išgelbėti 176 žmonės, daugelis jų 2005 – 2013 m. Afganistane talkino Lietuvos  kariams.

„Susipažinome su penkiomis istorijomis. Kiekviena jų įkvepia mus savai karžygio istorijai, kiekviena jų turi savo sekėjus ir rėmėjus. O šiandien man karžygiai visi, sąžiningai vykdantys savo užduotis. Talkindami civilinėms institucijoms kovoje su pandemija, prisidedantys prie sienos apsaugos nuo nelegalios migracijos, esantys tarptautinėse operacijose karštuose taškuose. Sveikinu visus, Lietuvos kariuomenės dieną sutinkančius ne namuose, sveikinu karių šeimų narius. Jūsų indėlis šalies gynybai palaikant karius yra neįkainojamas.” – sakė renginyje dalyvavęs ir pagrindinę „Lietuvos karžygio” statulėlę įteikęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

Apdovanojimų metu buvo pagerbti ir dar keturių nesavanaudiškų istorijų herojai. Nominacijoje „Už netiesioginę paramą vykdant taikos meto užduotis” padėka ir simbolinė šovinio tūta įteikta Lietuvos pramoninkų konfederacijos prezidentui Vidmantui Janulevičiui ir darbdaviui bei kariui savanoriui Vladui Sakalauskui, kurie skatino ir sudarė sąlygas kariams savanoriams, įprastu metu dirbantiems civilinį darbą, eiti į tarnybą ir kartu su Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnais saugoti valstybės sieną. Tokiomis padėkomis bus pagerbti ir daugiau karių savanorių darbdavių.

Apdovanojimus už drąsą gelbstint žmonių gyvybes pelnė Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-osios rinktinės karys vyresnysis seržantas Tadas Vizgirdas, ankstyvą šių metų pavasarį gelbėjęs ant ledo įlūžusį žmogų ir Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karys jaunesnysis eilinis Tadas Krupavičius, kuris šių metų sausį Kaune gelbėjo iš kaimynystėje kilusio gaisro žmones ir jų turtą.

Nominacijoje „Už atminties puoselėjimą” apdovanotas atsargos kapitonas Nerijus Kundrotas, kuris savo asmeninėmis pastangomis yra vienas aktyviausių iniciatorių prisidėjusių prie pirmojo misijoje žuvusio Lietuvos kario vyresniojo leitenanto Normundo Valterio atminimo puoselėjimo.

Lietuvos kariuomenės kasmet organizuojamais apdovanojimais „Lietuvos karžygys” stengiamasi viešinti kilnius karių ir civilių asmeninio gyvenimo poelgius ir taip pagerbti kilnių istorijų herojus bei prisidėti prie pilietinės visuomenės kūrimo. Pagrindinė „Lietuvos karžygio” statulėlė yra a. a. skulptoriaus Romo Kvinto kūrinys – iš bronzos nulietas 30 cm XIV amžiaus Lietuvos kario atvaizdas.

Lietuvos kariuomenės diena kasmet minima lapkričio 23 d.

Nuotraukos: vyr. srž. sp. Ieva Budzeikaitė

Parašykite komentarą